Hlaváčková před sedmi lety šokovala Paříž. Teď útočí na grandslam s další Plzeňačkou

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Roland Garros v roce 2011 proběhlo tak nějak podle plánu. Vyhrál Rafael Nadal, ale v ženském deblu se děly věci. A postaraly se o to Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Jako nenasazené k údivu všech získaly titul ve čtyřhře bez ztráty setu. „To byl absolutní šok pro všechny,“ vzpomíná dnes v dějišti pařížského grandslamu už vdaná Andrea Sestini Hlaváčková.

Letos hraje o grandslamový úspěch v Paříži po boku Barbory Strýcové. Zajímavostí je, že Strýcová před sedmi lety u triumfu Hlaváčkové s Hradeckou svým způsobem byla. V prvním kole totiž Češky začaly svou jízdu výhrou nad párem Strýcová, Benešová.

„Byl to absolutní šok. Pro všechny. Šly jsme slepě kolo po kolu a každé vítězství jsme oslavovaly, jako bychom vyhrály celý turnaj. A nakonec jsme měly v ruce trofej,“ vzpomíná Sestini Hlaváčková na okamžik, který započal éru největších úspěchu českého deblového dua.

Před sedmi lety hrály v naprostém laufu – za šest zápasů jako nenasazený pár neztratily ani set a ve finále na centrálním kurtu jasně vyřídily dvojici Mirzaová, Vesninová 6:4 a 6:3.

„Je to už dávno, ale vůbec mi to tak nepřijde,“ říká dnes o památném okamžiku Sestini Hlaváčková, která od roku 2011 vystřídala po konci s Lucií Hradeckou mnoho deblových partnerek. Naposledy nevyšla spolupráce se světovou jedničkou Latišou Čan. A Češka v rozjeté sezoně nevěděla, co si počít.

Nakonec se dohodla na spolupráci se Strýcovou, což vypadá jako ideální kombinace. Obě jsou rodilé Plzeňačky, znají se výborně a nemusí si před sebou na nic hrát. I když Sestini Hlaváčková nechce o velkých cílech tolik mluvit, je jí jasné, že Strýcová by po jejím boku chtěla vyhrát svůj první grandslamový turnaj.

„Na naší spolupráci se mi líbí, že jsme schopny reagovat na to, co se děje. Nemáme jenom plán A,“ pochvaluje si Sestini Hlaváčková zkušenosti plzeňských třicátnic.

Ty se ukázaly i v náročných dvou prvních kolech letošního Roland Garros. Sestini Hlaváčková se Strýcovou v obou rundách musely hrát tři sety a hlavně druhý zápas proti Stosurové s Pavljučenkovovou byl o fous. „Měly navrch naprosto ve všem, na začátku nás přejely. A přesto jsme byly schopny je porazit, protože jsme si řekly, že to prostě nepustíme. Naše nejsilnější stránka je psychika,“ pochvaluje si Hlaváčková.

A sama si nese i trochu zásluhy na tom, že její parťačce se na Roland Garros konečně začalo dařit i v singlu – vždyť Strýcová je letos nejlepší Češkou a v neděli může postoupit do čtvrtfinále. „Báře se před French Open dlouho nedařilo a nemohla vyhrát. Ale v deblu jsme vítězily. To jí udrželo mozek funkční, protože jinak by to nešlo zvládnout tři měsíce bez vyhraného zápasu,“ říká Sestini Hlaváčková.

Po sedmi letech od památného titulu společně se Strýcovou doufá, že může letos v Paříži přidat další významný milník.