French Open: Strýcová na čtvrtfinále nedosáhla, Krejčíková se Siniakovou po velkém obratu ano

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

Barbora Strýcová jakožto poslední česká zástupkyně v grandslamové dvouhře končí. Česká hráčka nestačila v neděli na Kazašku Putincevovou. Postup naopak slaví Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Obě deblistky byly v osmifinále čtyřhry jednou nohou venku z turnaje, přesto zápas otočily. Andrea Sestini Hlaváčková ve smíšené čtyřhře skončila, nedařilo se ani českým juniorům.

Strýcová na Putincevovou nestačila (4:6, 3:6)
Český tenis již nebude mít po neděli na Roland Garros zastoupení ve dvouhře. Poslední zástupkyně Barbora Strýcová (26.) disponovala proti soupeřce z konce první světové stovky dobrou možností na postup do čtvrtfinále, třiadvacetiletá Češka ale neměla proti Julii Putincevové (98.) z Kazachstánu vůbec svůj den a vinou častých nevynucených chyb prohrála 4:6 a 3:6. Strýcová v Paříži ještě nekončí, po boku krajanky Sestini Hlaváčková ji v pondělí čeká osmifinále čtyřhry.

Detailní průběh utkání včetne prvních ohlasů z Paříže naleznete v samostatném článku.

Krejčíková se Siniakovou jsou po obratu ve čtvrtfinále (3:6, 6:4, 7:6)
Přetěžké osmifinále mají za sebou v Paříži deblistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. Obě Češky se v bitvě dvou nasazených párů utkaly s Holanďankou Bertensovou a Švédkou Larssonovou, které braly po výsledku 3:6 první sadu.

V té druhé ztratily Češky za stavu 3:3 servis a v tu chvíli byly jednou nohou z turnaje venku, jenže brejk soupeřkám ihned oplatily a o dvě hry později přidaly navrch ještě druhý. Stav 6:4 znamenal rozhodující sadu, která po jednom ztraceném podání na každé straně vyvrcholila tiebreakem. V tom vedlo české duo už 6:3, ani jeden ze tří mečbolů ale nevyužilo. Následné drama naštěstí Krejčíková se Siniakovou přesto zvládly, když zvítězily 8:6 a postoupily tak do čtvrtfinále.

„Otáčely jsme ve druhém i ve třetím setu. Ale hrály jsme už lépe než minule. Držely jsme si úroveň a byly jsme konečně trochu jistější,“ libovala si po utkání Siniaková a pokračovala: „Zlomový zápas byl ten minulý. Podařilo se nám dostat z toho, že jsme byly dole a zvítězily jsme. Trošku nám to dodalo sebevědomí, že můžeme vyhrát, i když se nedaří. Ale musíme toho hodně zlepšit,“ ví dobře dvaadvacetiletá Češka.

Černý den juniorů završil Lehečka (6:4, 3:6, 6:7)
Juniorské Roland Garros skončilo v neděli i pro čtvrtého českého mladíka. Šestnáctiletý Jiří Lehečka (-) vyhrál proti Rumunovi Palosimu (-) první set, nakonec ale zápas prohrál v tiebreaku rozhodujícího setu, v němž uhrál jen tři míče (6:4, 3:6, 6:7). Za stavu 5:4 neproměnil český hráč na returnu dva mečboly.

„Zamrzí to hodně, když zápas ztratíte v tiebreaku. V prvním setu jsem předvedl dobrý výkon, který šel potom trochu dolů. Ve třetím setu jsem zase začal bojovat a bylo to naprosto vyrovnané. I když podával na vítězství, řekl jsem si, že když jednou hraji Roland Garros, tak budu bojovat až do konce. Vyšlo to,“ ohlížel se za utkáním český teenager. 

„V tiebreaku rozhodlo pár mých nevynucených chyb, kdežto on neudělal ani jednu. Já navíc neservíroval tak, jak bych měl. Chtěl jsem vyhrát nejvíc, co jsem kdy v životě chtěl, bohužel to nevyšlo. Zkušenost je to dobrá, ale musím se dívat do budoucna. Tento zápas bude pro mě hodně cenný. Chtěl bych hrát následně Wimbledon a dál dospělé futury, možná i juniorské US Open.“

Ve Francii se nevedlo ani Svrčinovi (3:6, 6:3, 3:6)
Po krajanech Forejtkovi se Štylerem končí ve dvouhře pařížské juniorky také Dalibor Svrčina (-). Patnáctiletý Čech, jenž byl na Roland Garros desátým nasazeným, svedl v neděli třísetovou bitvu s o tři roky starším Rayem Ho (-) z Tchajwanu. Vyrovnaný zápas došel do rozhodujícího setu, v němž český tenista za stavu 3:4 ztratil podání, které už na returnu nedokázal vybojovat zpět. Svrčina tak prohrál 3:6, 6:3 a 3:6.

„Nečekal jsem, že soupeř bude hrát tak dobře. Výborně podával, je o dva roky starší a o dost vyšší. Když jsem mu dal šanci, tak mi balon pokaždé zabil,“ vyzdvihl kvality asijského protivníka Svrčina. „První set rozhodl jeden brejk, ve druhém setu jsme se tahali a dokázal jsem si udržet servis. V tom třetím jsem měl v prvním gemu brejkboly, které jsem nedal. Pak mi hned sebral servis, dokázal jsem mu to vrátit, ale na 3:5 jsem podání hloupě zase ztratil. Pak už jsem neměl šanci. Je to pro mě ponaučení do dalších zápasů. Teď už budu do Wimbledonu jen trénovat, potom si možná zase zahraji i nějaké futury jako loni,“ poohlédl se pro Tenisový svět český mladík za nejdůležitějšími aspekty utkání a poodkryl nejbližší plány.

Junior Štyler nestačil v Paříži na kvalifikanta (2:6, 6:3, 4:6)
Juniorská část antukového Roland Garros končí pro juniora Ondřeje Štylera (-) už v úvodním kole. Český mladík v něm nestačil na uzbeckého kvalifikanta Sergeje Fomina (860.), s nímž prohrál 2:6, 6:3 a 4:6. Klíčový moment zápasu se zrodil v rozhodujícím setu za stavu 4:4, kdy Štyler ztratil podání. Soupeř následně duel již dopodával.

„Nejel jsem sem moc dobře připravený. Měl jsem zdravotní potíže, do toho jsem musel dělat školu, ale dal jsem do toho mála úplně všechno,“ líčil Štyler své pocity Tenisovému světu. „Zápas jsem začal nervozně, v prvním setu jsem se nechytil. Druhý set se mi povedl a vyhrál jsem ho 6:3. Ve třetím setu se ukázalo, že od Austrálie jsem nenahrál skoro žádné zápasy. Nejsem kvůli tomu teď v nejlepší formě. Čtyři týdny jsem ležel v posteli a veškerá kondice šla dolů. Mrzí mě to, ale nehroutím se. Snad už budu zdravý, potřebuji nahrát co nejvíc zápasů. Postupně budu směřovat na dospělé futury.“

Forejtek končí v prvním kole juniorky (6:7, 1:6)
Jonáš Forejtek končí na juniorce French Open v prvním kole. Mladý talentovaný tenista nestačil v nedělním zápase na pařížské antuce na Američana Cannon Kingsleyho, kterému podlehl po setech 6:7(4), 1:6. Forejtka čeká v Paříži ještě čtyřhra, do které nastoupí po boku Dalibora Svrčiny. 

„V prvním setu jsem hrál dobře, měl jsem šance ho brejknout, ale nepovedlo se. Zápas pak hodně ovlivnil tiebreak, ve kterém jsem měl celkem smůlu. Zkazil jsem dva lehké míče, což se v tiebreaku nevyplatí. Ve druhém setu jsem si prohrál servis, když jsem vedl už 40:0, to by se nemělo stát. Jednou mi tam taky pískli foot fault. On už to pak dobře dopodával. Určitě jsem chtěl víc než první kolo, to pro mě není moc dobré. Musím zlepšit return a v rozhodujících chvílích hrát lepší tenis,“ hodnotil Forejtek v Pařiži duel pro Tenisový svět. 

Ital Cecchinato zaskočil dalšího favorita (7:5, 4:6, 6:0, 6:3)
V minulém kole Španěl Carreňo-Busta (11.), nyní Belgičan Goffin (9.). Ital Marco Cecchinato (72.) sbírá na letošním Roland Garros skalpy favoritů. Tenista, který před pařížským turnajem ještě v hlavní soutěži grandslamu nikdy nevyhrál ani zápas, je po triumfu 7:5, 4:6, 6:0 a 6:3 ve čtvrtfinále. V tom bude chtít zaskočit i Novaka Djokoviče (22.).

Djokovič neztratil s Verdascem ani set (6:3, 6:4, 6:2)
Předloňský šampion z Roland Garros Novak Djokovič (22.) je ve čtvrtfinále. Srb v neděli nepovolil ani set nebezpečnému Španělovi Fernandu Verdascovi (35.), kterého po výsledku 6:3, 6:4 a 6:2 zdolal už podvanácté v kariéře! O semifinále si bývalá světová jednička zahraje proti Italovi Marcu Cecchinatovi (35.) a bude plnit roli obrovského favorita.

Stephensová si na Roland Garros zahraje první čtvrtfinále (6:2, 6:0)
Osmifinálové utkání mezi Anett Kontaveitovou (24.) a Sloane Stephensovou (10.) mělo vzhledem k antukovému povrchu mírnou favoritku v první jmenované, dění na kurtu bylo ale zcela opačné. Americká vítězka posledního US Open estonskou oponentku naprosto zničila, když jí za 54 minut hry povolila pouhé dva gemy a vyprovodila ji z turnaje kanárem. Stephensová tak v Paříži postoupila do čtvrtfinále, které si pod Eiffelovou věží zahraje vůbec poprvé v kariéře.

Thiem poprvé vyzrál na Nišikoriho (6:2, 6:0, 5:7, 6:4)
Až na třetí pokus se Dominicu Thiemovi (8.) podařilo porazit Keie Nišikoriho (21.). Rakušan zachytil v nedělním čtvrtfinále nástup do utkání, když za dva sety povolil japonskému protivníkovi jen dva uhrané gemy. Třetí sadu pak sice Thiem v koncovce ztratil, v té čtvrté ale zaznamenal v sedmém gemu jediný brejk a dovedl tak duel do vítězného konce (6:2, 6:0, 5:7, 6:4). Ve čtvrtfinále se světová osmička utká s Alexanderem Zverevem (3.), proti němuž bude bojovat o třetí semifinále na Roland Garros v řadě.

Zverev musel opět do pěti setů (4:6, 7:6, 2:6, 6:3, 6:3)
Už potřetí za sebou musel třetí hráč světa Alexander Zverev (3.) do pěti setů. Tentokrát Němec otáčel zápas s Rusem Karenem Chačanovem (38.), s nímž byl sadu od vyřazení, nakonec ale vyhrál 4:6, 7:6(4), 2:6, 6:3 a 6:3. Ve čtvrtfinále čeká mladšího z bratrů Zverevových Rakušan Dominic Thiem (8.), jenž si poradil 3:1 na sety s Japoncem Nišikorim (21.).

Keysová se probojovala do čtvrtfinále (6:1, 6:4)
Madison Keysová (13.) je první čtvrtfinalistkou letošního ročníku Roland Garros. Americká tenistka si v nedělním duelu poradila s Rumunkou Mihaelou Buzarnescuovou (33.), kterou porazila za 66 minut po setech 6:1, 6:4. Keysová tak vůbec poprvé v kariéře postoupila na French Open do čtvrtfinále, jejím dosavadním maximem byla osmifinálová účast. V boji o účast v semifinále vyzve Kazašku Putincevovou.

Kurt Philippa-Chatriera
Madison Keysová (USA) [13] – Mihaela Buzarnescuová (ROU) [31] 6:1, 6:4
Dominic Thiem (AUT) [7] – Kei Nišikori (JPN) [19] 6:2, 6:0, 5:7, 6:4
Anett Kontaveitová (EST) [25] – Sloane Stephensová (USA) [10] 2:6, 0:6
Novak Djokovič (SRB) [20] – Fernando Verdasco (ESP) [30] 6:3, 6:4, 6:2

Kurt Suzanne-Lenglenové
Karen Chačanov (RUS) – Alexander Zverev (GER) [2] 6:4, 6:7(4), 6:2, 3:6, 3:6
BARBORA STRÝCOVÁ [26) – Julia Putincevová (KAZ) 4:6, 3:6
David Goffin (BEL) [8] – Marco Cecchinato (ITA) 5:7, 6:4, 0:6, 3:6
Darja Kasatkinová (RUS) [14] – Caroline Wozniacká (DEN) [2] 7:6(5), 3:3 přerušeno*

*dohrávat se bude v pondělí

Kurt č.1
Cirsteaová, Sorribesová Tormová (ROU/ESP) – Čchan, Jang (TPE/CHN) [8] 2:6, 4:6
González, Jarry (ARG/CHI) – Hemery, Robert (oba FRA) 7:5, 6:3
Haase, Middelkoop (oba NED) – Herbert, Mahut (oba FRA) [6] 5:7, 6:7(6)
V. Williamsová, S. Williamsová (obě USA) – Klepačová, Martínezová-Sánchezová (ESP) [3] 4:6, 7:6(4), 0:6

Kurt č.18
Čang, Peers (CHN/AUS) – Melicharová, Peya (AUT) 4:6, 6:3, 7:10
Cabal, Farah (oba COL) [5] – Koolhof, Sitak (NED/NZL) 3:6, 6:4, 6:3
KREJČÍKOVÁ, SINIAKOVÁ [6] – Bertensová, Larssonová (NED/SWE) [9] 3:6, 6:4, 7:6(6)
Mladenovicová, Musialek (oba FRA) – Schuursová, Middelkoop (oba NED) 4:6, 5:7

Kurt č.5
Cannon Kingsley (USA) – JONÁŠ FOREJTEK 7:6(4), 6:1

Kurt č.7
Kingová, Skugor (USA/CRO) – Čchan, Dodig (TPE/CRO) [2] 3:6, 6:3, 7:10
Arevalo, Cerretani (ESA/USA) – Marach, M. Pavič (AUT/CRO) [2] 3:6, 6:3, 3:6
Jakupovičová, Chromačevová (SLO/RUS) – Arruabarrenová, Srebotniková (ESP/SLO) 3:6, 1:6
Dabrowská, M. Pavič (CAN/CRO) [1] – SESTINI HLAVÁČKOVÁ, Roger-Vasselin (FRA) 6:2, 6:3
Srebotniková, González (SLO/MEX) – Klepačová, Rojer (SLO/NED) [5] 6:2, 7:6(3)

Kurt č.15
DALIBOR SVRČINA [10] – Ray Ho (TPE) 3:6, 6:3, 3:6

Kurt č.16
Sergej Fomin (UZB) – ONDŘEJ ŠTYLER 6:2, 3:6, 6:4
JIŘÍ LEHEČKA – Stefan Palosi (ROU) 6:4, 3:6, 6:7(3)