Plíšková po debaklu: Na skóre nakonec nezáleží, je to pro mě budíček

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Měl to být tenisový svátek, na který se Karolína Plíšková těšila jako na velkou výzvu. 59 minut na centrálním kurtu proti Marii Šarapovové ji ale pořádně srazilo k zemi. „Neměla jsem na ní vůbec v ničem. A jestli jsem mohla uhrát o pár gemů víc, to už je jedno,“ řekla Plíšková po porážce 2:6 a 1:6.

Na grandslamu dostala podobný příděl naposledy v roce 2015, kdy na US Open prohrála shodným výsledkem s Annou Tatišviliovou. V posledních třech sezonách je ale takový úkaz nevídaný.

Šarapovová na centrálním kurtu naprosto dominovala a zápas ukončila za méně než hodinu. Plíškové nepomohlo nic – servis, vítězné míče ani pohyb, vše bylo takřka nulové. „Absolutně ničím jsem jí neublížila. Ale i kdybych hrála výborný tenis, bylo by to hrozně těžké,“ uznala Plíšková skvělý výkon soupeřky.

A postěžovala si, že na Roland Gorras jí po úspěšných týdnech na antuce došla šťáva.

Čím to?
Možná už mi po devíti týdnech na antuce chyběly síly. Moc volna jsem neměla, chuť do tenisu taky žádná velká nebyla. Při zápase, tréninku ani rozehrávce jsem tady v Paříži necítila jediný úder, s čímž je docela těžké hrát. Takže je ještě docela dobré, že jsem tady udělala dvě výhry.

Nevadí vám jasné skóre, které hovoří pro Šarapovovou?
 Když by se mi to trochu sešlo, mohlo to být třeba 6:3 a 6:4, ale to už mě teď netrápí, to je jedno. Asi je občas potřeba dostat takový nářez, ještě se mi to skoro nikdy nestalo. A lepší dostat takhle od Šarapovové než s někým méně známým. Je to pro mě takový budíček.

Je třetí kolo grandslamu málo?
Málo to určitě je, ale s mojí momentální formou to mohlo být ještě mnohem horší. Na Marii jsem absolutně v ničem neměla. Moje úroveň tady celkově byla špatná. Jen bojovností a možná zkušenostmi jsem uhrála dvě kola, ale neměla jsem na to porazit takhle dobrou hráčku.

Nesvazovala vás obhajoba loňského semifinále?
Nemůžu říct, že bych byla kvůli tomu vynervovaná. Ale jsem ráda, že už mám Roland Garros za sebou, to ano. Na trávě to bude lepší, ve Wimbledonu neobhajuju skoro nic. A pak bude moje oblíbená Amerika, kde jsem hrála vždycky dobře. Šance něco uhrát je každý týden.

Co si z letošní Paříže vezmete?
Hodně věcí, pro můj tým i pro mě samotnou. Hodně pracuju na kondici, na moje poměry celkem dost trénuju, ale zatím si to nějak nesedlo. Letos jsem se cítila dobře snad jen ve Stuttgartu, kde jsem vyhrála titul. Věřím, že na betonech to bude lepší. 

Před tím vás ještě čekají travnaté kurty. Na jaké turnaje se chystáte?
Zatím mám přihlášený Birmingham, Eastbourne a Wimbledon. Ale nejsem si prvními dvěma jistá, ten třetí asi pojedu. (smích) Nějak mám teď tenisu docela dost a vezmu si určitě pár dní volna. Bylo by ale asi dobré odehrát před Wimbledonem aspoň jeden turnaj na trávě. I když každý rok jeden vyhraju a pak brzy vyletím ve Wimbledonu. (smích) Tak možná něco musím změnit.

Je těžké v tenisovém kolotoči vyladit formu na grandslam?
Je. Teď se mi nepodařilo načasovat formu na Paříž a neměla jsem vůbec šťávu. Snad se mi to s Wimbledonem povede. Bohužel ani los tady na Roland Garros nebyl takový, abych se do toho mohla dostat. Hráčky jsem měla těžké. Pro úspěch na grandslamu si musí sednout všechno najednou, což se tady vůbec nestalo.