Drama s nešťastným koncem. Kvitová nestačila na Kontaveitovou

- Jan Havlovic

Petra Kvitová se loučí s Roland Garros ve třetím kole. Osmadvacetiletá tenistka nestačila v sobotním duelu třetího kola na Estonku Anett Kontaveitovou, které podlehla po setech 6:7(6) a 6:7(4). Zároveň tak končí vítězná série světové osmičky, která trvala třináct zápasů. Dvaadvacetiletá Estonka narazí v osmifinále na Američanku Stephensovou.

Úvodní sada česko-estonského souboje nabídla kvalitní tenis a plno zvratů. Do zápasu lépe vstoupila Kvitová, která se brzkým brejkem dostala do trháku. Dvojnásobná grandslamová šampionka mohla Kontaveitové utéct na rozdíl dvou brejků, avšak dva brejkboly nedokázala využít. Poté se dostala ke slovu Estonka, která zpřesnila hru a po obratu podávala na vítězství v první sadě.

Dvaadvacetiletá tenistka však nezvládla tíhu okamžiku a podání podruhé v zápase ztratila. Rozhodnout tak musel tiebreak, ve kterém se Kvitová dostala do vedení 5:4 a šla dvakrát podávat. Situaci však nezvládla. Úvodní setbol soupeřky ještě dokázala odvrátit, avšak na ten druhý již byla krátká.

Začátek druhého setu nabídl vyrovnanou bitvu. Klíčové okamžiky přišly v pátém gemu, ve kterém Kvitová odvrátila hned čtyři brejkboly. Hned v následující hře česká tenistka zaútočila a dostala se do trháku. Jenže Kontaveitová, stejně jako v prvním setu, dvěma rychlými brejky vývoj první sady otočila. Rázem tak měla výhodu dvaadvacetiletá Estonka.

Kontaveitová si vypracovala za stavu 5:4 hned dva mečboly, avšak bojovnice Kvitová dokázala obě hrozby konce zápasu odvrátit. Jenže hned vzápětí světová osmička o své podání přišla, a tak měla výhodu brejku znovu Kontaveitová.

Zápletka pokračovala, neboť Estonka ani napodruhé nedokázala utkání dopodávat, a tak se šlo do tiebreaku. V něm byla znovu šťastnější Kontaveitová, které se podařilo využít v pořadí až čtvrtý mečbol a zajistila si postup do osmifinále, ve kterém narazí na Američanku Stephensovou.