Fotografie odhalily: Co si Barbora Strýcová napsala fixou na ruku?

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Na Roland Garros přišla Barbora Strýcová s novou vychytávkou, která jí zatím pomohla vyhrát všechny zápasy – taháky napsanými přímo na ruce. „Jsou to moje věci, které si potřebuju často připomínat,“ nechtěla Strýcová prozradit obsah tajemné pomůcky. Z fotografií je ale zřejmé, jaký text si česká tenistka na ruku velkým písmem napsala: Dospělá, nohy dole, masáž.

Už po zápase Strýcová naznačila, že tahák jí pomáhá hlavně v tom, aby zápas dobře zvládla po mentální stránce. „Je to pro mě důležité, abych udržela hlavu. Mám to tam napsané už od prvního kola, ale to bylo jen propiskou a moc se mi to smývalo,“ vysvětlovala česká tenistka, proč si v prvních dvou kolech jejích taháků nikdo nevšiml.

Až ve třetím kole, kdy Strýcová s přehledem porazila krajanku Siniakovou (6:2, 6:3) se nápisy na její ruce zřetelně objevily. „Dospělá, nohy dole, masáž“ – to stojí v onom kouzelném taháku.

„Dospělá“ nejspíš jasně odkazuje na chování na kurtu, které se temperamentní Strýcová snaží dlouhodobě krotit (najala si za tím účelem i mentálního kouče). Třeba v zápase proti Siniakové byla Strýcová tentokrát překvapivě dost klidná a hlavní výbuch emocí přišel až po proměněném mečbolu.

Heslo „Nohy dole“ může mít více významů. Kromě pohybu na kurtu může jít opět o odkaz na psychické rozpoložení a vnitřní pokyn k tomu, aby Strýcová po celou dobu zápasu zůstávala pokorná a nohama na zemi, dokud není rozhodnuto.

„Masáž“ se pak zdá být slovem v taháku Barbory Strýcové nejtajemnějším. Možná odkazuje na její nátlakový herní styl, který nepolevuje a vytrvale soupeřku postupně ubíjí dalšími a dalšími údery, které na druhou stranu z rakety Strýcové létají. A možná jde opět víc o mentální rozměr, který nabádá k tomu, aby Strýcová jakousi psychickou masáží uvolnila mysl v těžkých okamžicích zápasů.

Třeba sama tenistka příště objasní, co hesla v taháku na její ruce znamenají. Jisté je, že tyto speciální pomůcky Barbory Strýcové v Paříži zatím fungují skvěle. Poprvé v životě tady totiž bude hrát osmifinále a má velkou šanci dojít ještě dál.

V cestě jí teď stojí 98. hráčka světa Julia Putincevová – taktéž temperamentní tenistka známá svými výlevy. A čistá mysl proto bude v tomto klání potřeba. „Musím se vůči tomu jejímu chování obrnit,“ věděla Strýcová před důležitým nedělním kláním.