Plíšková otočila derby se Šafářovou a vyzve bývalou světovou jedničku

- Filip Lefenda

Karolína Plíšková je v Paříži opět ve třetím kole. Česká jednička, jež na Roland Garros obhajuje loňské semifinále, ve čtvrtek změřila síly s krajankou Lucií Šafářovou. Ta papírovou favoritku po zisku první sady dlouho trápila i v té druhé, nakonec však turnajová vítězka z roku 2015 překvapení nedokonala. Světová šestka Plíšková vyhrála 3:6, 6:4, 6:1 a může se těšit na souboj bývalých světových jedniček. Ve třetím kole se totiž utká s Ruskou Marií Šarapovovou.

Úvod zápasu přinesl divokou podívanou. Šafářová sebrala krajance hned první podání a rychle vedla 2:0. Plíšková sice ihned reagovala rebrejkem, jenže následně o svou jindy velkou zbraň přišla v krátkém sledu podruhé. Za dva první gemy na servisu uhrála vytáhlá Češka jen dva míčky a prohrávala 1:3.

Druhý brejk Šafářová skrze dlouhý gem potvrdila, byť musela v jednom případě odvracet soupeřčinu výhodu ve shodě. Jinak si ale obě dámy po zbytek dějství svá podání již střežily, Šafářová tak vyhrála úvodní set 6:3.

Zpřesněná hra na podání trvala také v sadě číslo 2, nutno ale říci, že mnohem jistěji působila na servisu překvapivě skvěle hrající Šafářová, která se po vleklé nemoci vrátila na soutěžní kurty teprve před týdnem, kdy si ve Štrasburku zahrála zápas poprvé od února. 

Důležitý moment se zrodil v pátém gemu. Lucie Šafářová měla za stavu 40:30 na returnu brejkbol, ten ale neproměnila. Další už jí soupeřka nenabídla, naopak sama Šafářová podávala za stavu 4:5 na udržení se v sadě a tuto úlohu totálně nezvládla. Do té doby neměla starší z obou Češek na servisu potíže, v desáté hře ale neuhrála ani fiftýn.

Plíšková brejkem odpor Šafářové definitivně zlomila. Loňská semifinalistka vstoupila povedeně i do třetí sady, v níž si rychle vypracovala náskok tří her. Ten posléze světová šestka dalším brejkem ještě umocnila, aby nakonec povolila unavené protivnici jen jediný gem.

„Lucka měla ve druhém setu šance, které neproměnila a psychicky i fyzicky se to na ní projevilo. Set a půl hrála líp než já, líp servírovala, byla agresivnější. Pak jsem tam vybojovala jeden gem, dala mi 30:0 a úplně v klidu jsem ji brejkla, což se mi do té doby nepodařilo,“ ohlížela se za klíčovým momentem Plíšková. „Já se zvedla i psychicky, ona uvadla, to bylo cítit. Věřila jsem, že ve třetím setu můžu být lepší, protože nemá moc odehráno. Ale čekala jsem, že bude hrát hůř,“ zhodnotila zápas vítězka.

S pocity se Tenisovému světu svěřila také Šafářová. „Byly tam šance. Hlavně ve druhém setu ten brejkbol. Kdybych ho proměnila, možná jsem to pak mohla dotáhnout. Ale to jsou takové šance nešance… Karolína to zahrála dobře. Pro mě to byl dobrý zápas po třech měsících, úroveň tenisu je určitě dobrá. Ve třetím setu mi ale trochu došla šťáva,“ připustila jednatřicetiletá tenistka.

Karolína Plíšková tak po Barboře Krejčíkové zdolala i další krajanku – Šafářovou porazila z devíti vzájemných střetnutí už posedmé. S kým však nemá česká jednička pozitivní bilanci, je Maria Šarapovová. Právě ruská legenda, s níž před třemi lety prohrála ve Fed Cupu jediný vzájemný střet, bude v souboji bývalých světových jedniček ve třetím kole její příští soupeřkou

Roland Garros, Paříž (FRA, 39 200 000 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry žen
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ (53.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) 6:3, 4:6, 1:6