Peschkeová má český rekord! Na French Open překonala i Navrátilovou

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Nestárnoucí Květa Peschkeová dosáhla na letošním Roland Garros významného milníku – připsala si totiž už 20. start na pařížském grandslamu. To se žádné české tenistce nepovedlo.

Na otázku, kolikáté Roland Garros letos hraje, odpovídá dvaačtyřicetiletá Peschkeová po chvíli přemýšlení jasně: „Dvacáté?“ A statistiky jí dávají pravdu. Neskutečný výkon veteránky českého tenisu překonal právě letos devatenáct startů Martiny Navrátilové.

Svůj úplně první start na pařížské antuce už si ale Peschkeová tak dobře nevybavuje. Když uslyší rok 1994, zamyslí se: „To leda že bych tu byla s Evou Melicharovou... Ty bláho! To jsme teda asi hrály dobře,“ směje se pak na celé kolo. V roce 1994 byla Peschkeová opravdu na Roland Garros po boku Evy Melicharové poprvé.

Jak symbolické, že i letos po 24 letech startuje v Paříži s Melicharovou – ale Američankou Nicole, která má české kořeny a pochází z Brna.  

Společně už nový pár zvládl na Roland Garros vyhrát první kolo, což bylo pro překonání rekordu Navrátilové tou nejlepší oslavou. I když sama Peschkeová nevěřila, že světovou tenisovou legendu (která později na rozdíl od Peschkeové startovala pod americkou vlajkou) překonala.

Škoda, že Peschkeová musela kvůli zranění několik ročníků Roland Garros vynechat, jinak by číslo jejích startů ještě narostlo a překonalo třeba i Cyrila Suka nebo Martina Damma (shodně 21 účastí na Roland Garros).

Pařížský grandslam má ráda, protože se jí ve francouzské metropoli dlouhodobě daří. „Vždycky jsem tady měla solidní výsledky. Asi mi zdejší povrch sedí, když jsem tady byla tak často,“ říká nestárnoucí a věčně pozitivní Peschkeová. „Vždycky jsem měla radši rychlé povrchy, ale v mém věku už je lepší něco pomalejšího jako třeba tahle antuka,“ dodává se smíchem.

Na Roland Garros hrála i jedno finále čtyřhry – v roce 2010 společně s Katarinou Srebotnikovou podlehly v posledním zápase turnaje sestrám Williamsovým 2:6 a 3:6. „Byla to škoda, měly jsme tehdy na víc. Přemohla nás víc jména než jejich hra. Až moc respektu z naší strany,“ vzpomíná Peschkeová.

Zajímavostí ale je, že česká tenistka nemá jinak Paříž příliš v oblibě. „Nejsem milovnice Paříže! Je tady na mě moc lidí, já jsem radši někde na vesnici. Škoda, že nejsou grandslamy tam,“ rozzáří se zase opět širokým smíchem.

Na svém jubilejním dvacátém Roland Garros může teď oslavit nový český rekord pěkným úspěchem. S Nicole Melicharovou mají zatím ve čtyřhře dobře nakročeno a těší se na zápas druhého kola. „Chtělo by to ve Francii udělat výsledek!“ uzavírá Peschkeová bojovně.