Sbohem, Bukurešti - vítej, Marbello! Verdasco titulem udělal tečku za rumunským turnajem

- Jan Vojkůvka

Tenisové podniky vznikají a zanikají. Jedna éra končí, aby druhá mohla začít. Něco takového dnes zažili v rumunské Bukurešti, kde po finále mezi Fernandem Verdascem a Lucasem Pouillem udělili poslední zdejší trofej, minimálně na následující dva roky, spíše ale déle.

BRD Nastase-Tiriac Trophy nebo, chcete-li, turnaj ATP World Tour 250 v Bukurešti, bavil místní tenisové fanoušky od roku 1993, kdy sem poprvé nejlepší hráči světa zamířili na tehdejší turnaj ATP World Series. Představil se zde například pozdější vítěz Goran Ivaniševič, slavný chorvatský tenista.

A letos, po dlouhých 23 letech přišla tečka v podobě vítězství Španěla Fernanda Verdasca, rovněž velkého jména tenisového světa, který sice v poslední době odešel z výslunní, ale jak se ukázalo, tak bývalá světová osmička má stále co nabídnout.

Ve finále porazil mladíka z Francie Luca Pouilleho hladce 6:3 a 6:2 a ukončil tím místní turnaj, který se bude stěhovat do španělské Marbelly.

Ohledně stěhování informoval na tiskové konferenci již v průběhu týdne legendární Ilie Nastase, který potvrdil, že Ion Tiriac prodal licenci na konání turnaje španělské Marbelle, která by měla antukový podnik konat rovněž na konci dubna, a to na nejméně dva roky.

Důvody k této změně jsou různé. Od problémů s arénou v Bukurešti po peníze. A jde i o peníze na renovaci místního areálu. To ostatně podotkl i sám Nastase během svého vyjádření před novináři. Dle něho se partner, kterým je Národní banka Rumunska nechce finančně podílet na renovací areálu a Mugur Isarescu, guvernér Národní banky, opustil jeho a Tiriaca ve chvíli, kdy to bylo nejméně vhodné. “Opustil nás po 20 letech a tak je pozdě o něčem diskutovat. Pan Tiriac prodal licenci na dva roky do Marbelly. Nechtěl jsem to ani já, ani pan Tiriac, protože nejvíce na tom tratí děti. Někdo řekl, že Nastase Tiriac Trophy zemřelo příliš mladé, ve 20 letech. A tak to je,” řekl Nastase.

Situace okolo turnaje v Bukurešti je i do budoucna velice nejistá. Isarescu a Národní banka se na renovaci areálu podílet nechtějí, město také ne. “Nevíme kam jít, koho se zeptat. Nevíme, kdo to tu vlastně řídí,” posteskl si Nastase.

 

Startovala tu velká jména

Turnaj v Bukurešti ve své historii přivítal spousty hráčů, kteří v budoucnu patřili a patří mezi výtečné tenisty. Kupříkladu Španěl David Ferrer zde v roce 2002 vyhrál svůj první titul na okruhu ATP a nastartoval tím báječnou kariéru, během níž už nasbíral 26 titulů. O Goranu Ivaniševičovi, jenž tu v roce 1993 triumfoval a o rok později postoupil do finále již byla řeč.

Na titul se tu snažil marně dosáhnout další Španěl, Carlos Moya, který zde byl dvakrát ve finále. Hned třikrát zde triumfoval Francouz Gilles Simon a to v letech 2007, 2008 a 2012. Svého času 20. tenista světa, José Acasuso z Argentiny, tu jednou vyhrál a jednou skončil ve finále.

V Bukurešti se hodně dařilo i českým tenistům. Lukáš Rosol zde v sezoně 2013 slavil triumf na okruhu ATP a o rok později postoupil do finále. V minulé sezoně se pak do finále podíval Jiří Veselý. Ve čtyřhře zde také v roce 2009 triumfoval František Čermák, současný trenér Petry Kvitové.

Od příští sezony se však tyto řady nerozšíří. Sbohem, Bukurešti - vítej, Marbello!