Slzy po nepovedeném návratu. Makám, abych byla pevnější, řekla Vondroušová

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Před rokem přilétla Markéta Vondroušová do Paříže jako uragán v plné síle, letos naopak v rozpacích po pouhých pěti dnech plného tréninku. Návrat po zranění třísel nezvládla podle představ a vypadla po třísetovém zápase hned v prvním kole Roland Garros. „Bolí to. Hrála jsem ale po dlouhé době, takže to zas tak špatné nebylo,“ řekla.

Smutné, že obrovsky talentovanou Markétu Vondroušovou neustále brání v rozletu zranění. Před turnajem ve Stuttgartu angažovala nového trenéra Martina Fassatiho a odehrála skvělé zápasy. Proti světové čtyřce Svitolinové měla v Německu šanci vyhrát, ale nakonec skrečovala.

„Měla jsem natržené tříslo. Začala jsem kvůli tomu naplno trénovat až pět dní před Roland Garros,“ řekla smutná Vondroušová se slzami v očích. „Hrála jsem po měsíci, takže nakonec to zas tak špatné nebylo,“ utěšovala se po porážce 3:6, 6:1 a 4:6 s Anou Bogdanovou.

I tento zápas mohla vyhrát. Za stavu 4:4 v poslední sadě měla čtyři brejkboly. Žel ani štěstí při comebacku Markétě Vondroušové nepřálo a Češka nakonec smutně odkráčela poražena.

„Tříslo limitující nebylo. Ale ona hrála nad své poměry, mně chvíli trvalo se do zápasu dostat a pak už to bylo o pár míčích,“ smutnila osmnáctiletá tenistka.  

I kdyby se tříslo podařilo definitivně doléčit, ví Vondroušová, že se zdravím má poslední roky problémy dlouhodobě. Zranění ji zastavilo i loni na podzim, před tím nehrála Vondroušová dokonce půl roku kvůli podivným problémům s loktem.

„Makám na tom, abych byla pevnější. Změnila jsem před Stuttgartem kondičního trenéra a hodně na tom děláme. Dost tomu rozumí, dělá i s Luckou Hradeckou, takže myslím, že mi to pomůže,“ doufá mladá tenistka.

A když zdraví konečně dovolí, bude Vondroušová pracovat s novým koučem Martinem Fassatim (jsou domluveni do konce sezony) na tom, aby se zase napevno usadila v první světové stovce. Protože z ní by mohla po French Open, kde neobhájila loňské druhé kolo, klidně vypadnout.

„Pan Fassati přišel ve špatnou chvíli, kdy jsem měla obhajovat body. Má ale velké zkušenosti a může mi dost pomoct,“ věřila Vondroušová.

Klidná může být aspoň díky tomu, že hlavní soutěž ve Wimbledonu má už teď jistou. A potom bude mít poměrně dost šancí nahnat další body, protože moc obhajob ji nečeká. „Žebříček moc nevnímám, můžu si to brzy uhrát všechno zpátky,“ řekla tenistka, která v březnu nakoukla i do první světové padesátky.

Z Paříže teď míří na turnaje v Hertogenboschi a na Mallorce, pak už přijde na řadu Wimbledon.