Po čtyřech letech mimo stovku? Možná ukončím sezonu, naznačil Veselý

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: V novém vydání žebříčku Jiří Veselý možná poprvé od května 2014 vypadne z první světové stovky. Úvodní kolo Roland Garros totiž nezvládl a padl lehce 0:3 na sety. „Nejsem dobře fyzicky připravený. Když to půjde takhle, asi budu muset sezonu odstřelit,“ přiznal čtyřiadvacetiletý tenista.

Pouhých sedm gemů odehrál Veselý proti Dušanu Lajovičovi, než pak uznal jasnou porážku, při které nedal ani jedno eso. „Bylo to na jednu bránu,“ řekl po utkání skleslý Veselý. Stěžoval si na nedostatečnou fyzičku – měsíc ležel s nemocí, chybí mu tréninky, body a padá žebříček.

„Bohužel je téměř půl sezony pryč a věci nejdou, jak by měly jít. V Jižní Americe nastaly zdravotní komplikace, po Davis Cupu jsem lehnul úplně, dostal jsem antibiotika a přecházel to dva týdny,“ popisoval Veselý nepříjemné patálie.

Pak sice přišly občasné úspěchy, ale na nejvyšší úrovni Veselý nepříjemně vyhořel. Na Roland Garros ztratil kvůli brzké porážce hodně bodů – vždyť loni tady došel až do třetího kola a porazil třeba i Jacka Socka.

Po letošním trápení ale možná přijde v příštím vydání žebříčku pád mimo první světovou stovku – poprvé od května 2014. „Je to pro mě dost nepříjemné. Člověk tu situaci nerad vidí. Vždycky je důležité být v první stovce, aby člověk hrál grandslamy a pokryl aspoň režijní náklady,“ věděl Veselý.

Nejasný je v této situaci i oblíbený Wimbledon, kam by se Veselý nemusel vůbec dostat a o hlavní soutěž by musel bojovat v kvalifikaci. „Musím do Wimbledonu nabrat síly. Když to fyzicky nebudu vůbec dávat, budu muset sezonu někde odstřelit a udělat dlouhou přípravu,“ přemýšlel Veselý nad radikálnějším řešením.

Zachránit sezonu by mu opět mohl domácí challenger v Prostějově, který začíná už v pondělí. Veselý tam bude obhajovat titul. „Mám čas si odpočinout a snad nabrat síly, abych tam dokázal zahrát. Věřím, že publikum a lidi mě snad dokáží vyburcovat k extra výkonům,“ věřil Veselý.

V Prostějově bydlí a na domácím challengeru se mu vždycky náramně dařilo. Pokud by turnaj opět vyhrál (mohl by to to dokázat už potřetí), získal by trochu žebříčkového klidu a mohl by se ještě lépe připravit na Wimbledon.

I přes všechny temné mraky, které se v pondělí v Paříži snášely symbolicky jako nad Veselého tenisového osudem, zůstává český tenista pozitivní: „Tak nějak se v tom teď plácám. Ale když se budu dívat zpátky, maximálně propadnu depresím, to nikam nevede. Udělám teď všechno pro to, abych se dostal po všech stránkách do formy. A co nejrychleji to dokázal nakopnout zpátky – do míst, kde bych si přál být.“