French Open: Černý český den! Neprohrál jen Berdych, před středeční dohrávkou je ale vyřazení blízko

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

Českým tenistům se v úterý na Roland Garros výsledkově vůbec nedařilo. Kristýna Plíšková neodehrála proti favorizované Sereně Williamsové špatný zápas, důležité body však zvládla lépe postupující soupeřka. V prvním kole se s hlavní soutěží loučí také Denisa Allertová a Markéta Vondroušová, ve čtyřhře končí i Jiří Veselý. Na závěr dne bojoval na centrálním kurtu ještě Tomáš Berdych, jehož zápas s Chardym byl za stavu 0:2 na sety přerušen. Dohrávat se bude ve středu.

Kristýna Plíšková Sereně zatápěla, výhru ale neslaví
Zápas dvou naprosto odlišných setů má za sebou Kristýna Plíšková (70.). Ta vyzvala v Paříži na centrálním dvorci Philippa Chatriera třiadvacetinásobnou grandslamovou šampionku Serenu Williamsovou (451.).

První sada nepřinesla jediné ztracené podání, a tak musel rozhodovat tiebreak. Ten začala Češka výborně, vedení 3:0 ale promarnila, když ve zbytku zkrácené hry získala už jen jediný bod.

Ve druhém setu už byla k vidění i ztracená podání, a to rovnou pět. Plíšková začala famózně, když vedla rychle 2:0, pak ale dvakrát přišla o servis a rázem vedla soupeřka. Dvojče sestry Karolíny zvládlo v šesté hře na returnu srovnat, nicméně v dalším gemu Plíšková opět ztratila podání a tento brejk už dohonit nezvládla, ačkoliv za stavu 4:5 disponovala celkem třemi možnostmi na srovnání.

Williamsovou, která letos odehrála teprve pátý soutěžní zápas, čeká ve druhém kole nebezpečná Australanka Bartyová (17.).

Další podrobnosti včetně ohlasů české hráčky v samostatném článku.

Allertová na Sasnovičovou nestačila
Denisa Allertová (103.) končí na Roland Garros v prvním kole. Pětadvacetiletá Češka neuhrála s Běloruskou Aljaksandrou Sasnovičovou (55.) ani set.

V tom prvním ztratila Allertová hned své první podání, manko ale dokázala rychle smazat. Za stavu 3:3 pak Češka neuspěla na servisu podruhé, při podání Sasnovičové na zisk sady promarnila celkem pět brejkbolů a prohrála tak první set 4:6.

Lépe si česká hráčka nevedla ani ve druhém dějství, kde přišla o servis celkem čtyřikrát. Na první dva brejky ještě dokázala reagovat, ztráty ze sedmého a devátého gemu už ji ale stály zápas.

„Mrzí mě to dost, protože loni jsem tady nehrála, předloni jsem byla nemocná. Hrála jsem špatně, necítila jsem se vůbec dobře a nedostala jsem se do výměny. Necítila jsem údery, nevěřila jsem si a bylo to všelijaké, nejhorší výkon,“ hodnotila nepovedené utkání pro Tenisový svět Allertová.

Vzápětí se snažila nalézt i příčiny. „Tolik jsem toho nenatrénovala, pořád jsem už od Prahy laborovala s ramenem. Pak jsem hrála Norimberk, kde jsem hned nepřipravená prohrála. Poté jsem byla každý den lepší a vymáčkli jsme z tréninků maximum, ale je znát, když nejsem úplně připravená,“ přiznala.

Vondroušová obrat ve třetím setu nedotáhla
Nepovedený český den podtrhla na Roland Garros Markéta Vondroušová (94.), která byla v utkání s Anou Bogdanovou (66.) i přes horší žebříčkové postavení velkou favoritkou.

Úvodní sadu rozhodl jediný brejk, resp. brejkbol. Nabídla jej soupeřce v šesté hře Vondroušová, jinak si obě hráčky počínaly na servisu dobře. Po výsledku 6:3 se šlo do druhého dějství a mince se rázem obrátila.

Česká teenagerka rázem udávala tempo hry, ve čtvrté hře pak vzala Bogdanové i poprvé servis. A když pak Vondroušová o dvě hry později svůj úspěch skrze další maratónský gem zopakovala, bylo za stavu 5:1 téměř jasné, že rozhodovat bude sada s pořadovým číslem tři.

Tak se hned po dalším gemu skutečně stalo, přičemž rozhodující set byl na ztracená podání nejbohatší. Vondroušová prohrávala 1:4, poté se ale začala nadechovat k obratu. Nejprve vyrovnala na 4:4, v deváté hře si pak vypracovala celkem kvarteto brejkových příležitostí, kterými mohla zápas zlomit. Jenže česká hráčka ani jednu možnost nevyužila a vzápětí při vlastním podání pustila Rumunku na stav 15:40. Bogdanová hned první mečbol využila a postarala se tak v Paříži o jedno z největších úterních překvapení.

„Bolí to. Hrála jsem ale po dlouhé době, takže to zas tak špatné nebylo. Měla jsem natržené tříslo ze Stuttgartu. A teď jsem hrála první zápas po měsíci,“ hodnotila porážku Vondroušová a pokračovala: „Zas tolik limitující to nebylo. Ale ona hrála hodně dobře, mně chvíli trvalo se do zápasu dostat. Pak už to bylo o pár míčích. Začala jsem naplno trénovat pět dní před tím, až tady jsem hrála body. Na to, kolik jsem toho natrénovala, to nebylo špatné,“ snažila se hledat talentovaná Češka především pozitiva.

Berdych je před dohrávkou set od vyřazení
Setrvání na Roland Garros visí po úterku v případě Tomáše Berdycha (20.) na vlásku. Česká jednička prohrává před středeční dohrávkou přerušeného zápasu s Jérémym Chardym (86.) 6:7(5), 6:7(8), 1:1.

V prvním setu nebyl k vidění jediný brejk a rozhodnout musel tiebreak. V tom vedl Berdych 4:1, leč nakonec prohrál 5:7. Ve druhé sadě šel Čech skrze brejk ve třetím gemu do výhody, Francouz ale manko dotáhl a vynutil si další zkrácenou hru.

V té vedl Berdych opět 4:1, ani tentokrát ji ale nedotáhl do vítězného konce, byť měl i jeden setbol. Za stavu 1:1 ve třetím setu byl pak duel pro tmu přerušen.

Veselý v deblu končí v prvním kole
Stejně jako před dvěma lety, kdy spolu startovali Jiří Veselý s Albertem Ramosem na Roland Garros poprvé, končí toto duo hned v prvním kole. Nad síly obou jmenovaných byli Bosňané Mirza Bašič s Damirem Džumhurem, kteří vyhráli 6:4 a 6:3.

Veselý se Španělem nabrali v úvodní sadě ztrátu 1:4, následně ale srovnali, avšak koncovka patřila přeci jen soupeřům. O osudu druhého dějství pak rozhodl jediný brejk, jenž se zrodil ve čtvrté hře.

Isner zvládl dohrávku s Rubinem
John Isner (10.) vstupoval do úterní dohrávky proti krajanu Noahu Rubinovi (173.) za stavu 2:0 na sety a duel nakonec dovedl skrze druhý tiebreak v utkání do vítězného konce. Americká světová desítka vyhrála 6:3, 7:6(7) a 7:6(7), když si vypomohla celkem devatenácti esy.

Čilič na úvod nezaváhal
Čtvrtý hráč světa Marin Čilič (4.) na Roland Garros bez ztráty setu postupuje. Vytáhlý Chorvat si na úvod poradil s Jamesem Duckworthem (1072.), jenž se v žebříčku momentálně nachází až ve druhé tisícovce. Někdejší 82. tenista světa startuje v Paříži díky chráněnému žebříčku a proti velkému favoritovi si nevedl vůbec zle, přesto to na Čiliče nestačilo. Třetí nasazený postupuje po výsledku 6:3, 7:5 a 7:6(4). Ve druhém kole jej čeká Polák Hubert Hurkacz (188.).

Muguruzaová v souboji šampionek přemohla Kuzněcovovou
Těžkou soupeřku pro úvodní kolo přisoudil v Paříži los předloňské turnajové vítězce Garbiňe Muguruzaové (3.). Španělka, jež je jednou ze spolufavoritek na celkový triumf, změřila síly se zkušenou Světlanou Kuzněcovovou (43.), která antukový grandslam vyhrála v roce 2009. Vyrovnaný úvodní set musel rozklíčovat až tiebreak, v němž však favorizovaná Muguruzaová nepovolila Rusce ani bod. Druhý set už měl jednoznačný průběh – Španělka jej vyhrála 6:2 a v příštím kole vyzve domácí divokou kartu Fionu Ferrovou (257.), která na úvod úterního programu zaskočila Němku Witthöftovou (61.).

Nadal se na postup nadřel
V součtu tři hodiny a minutu k tomu strávil na kurtu v utkání úvodního kola Roland Garros jeho největší favorit Rafael Nadal (1.). Italského lucky losera Simone Bolelliho (129.) sice přehrál 3:0, ve třetí sadě, která trvala hodinu a půl, ale musel odvracet hned čtyři setboly. Nadal nakonec zvítězil 6:4, 6:3 a 7:6(9), a v dalším kole vyzve Argentince Pellu (78.).

Šarapovová měla namále, nakonec jde ale dále
Zápas jako na houpačce má za sebou Maria Šarapovová (30.). Dvojnásobná turnajová vítězka vedla v Paříži v utkání úvodního kola proti Richel Hogenkampové (133.) už 6:1 a 3:1, poté se ale karty naprosto obrátily. Holanďanka vyhrála druhé dějství 6:4, v tom třetím vedla už dokonce 3:0, pak se ale misky vah opět zničehonic překlonily na stranu ruské favoritky, která šesti gemy v řadě sadu otočila a dovedla tak duel přeci jen do vítězného konce. Ve druhém kole čeká Šarapovovou Chorvatka Donna Vekičová (50.).

Kerberová proti krajance nezaváhala
Jen pět her ztratila v úvodním zápase Roland Garros Němka Angelique Kerberová (12.). Světová dvanáctka si potřetí v řadě poradila s krajankou Monou Barthelovou (117.), kterou porazila za 62 minut 6:2 a 6:3. Příští soupeřkou bývalé světové jedničky bude vítězka utkání mezi Rumunkou Bogdanovou a Markétou Vondroušovou.

Zopp zaskočil nasazeného Socka
O velké překvapení se v Paříži postaral Jürgen Zopp (136.). Estonský lucky loser ze druhé světové stovky zaskočil turnajovou čtrnáctku Jacka Socka (14.). Zopp přitom prohrával 1:2 na sety a ve čtvrtém dějství už 1:4, sadu ale otočil v tiebreaku (rovněž z 1:4), aby v rozhodujícím setu získal v osmé hře klíčový brejk a oslavil po výsledku 6:3 senzační postup do druhého kola.

Halepová se dnes na kurt nedostane
Světová jednička Simona Halepová (1.) si na svůj zápas úvodního kola proti Američance Alison Riskeové (83.) musí počkat do středy. Duel byl naplánoval jako poslední v pořadí na centrálním kurtu Philippa Chatriera, program na něm se ale výrazně natáhl.

Del Potro prohrál první set, pak se ale rozjel
Juan Martín Del Potro (6.) vstoupil do grandslamového utkání s domácím Nicolasem Mahutem (116.) velmi špatně, když v úvodním setu uhrál jen jediný gem. Překvapení se ale nakonec nekonalo. Argentinec se následně zahřál do provozní teploty a držitele divoké karty přehrál 1:6, 6:1, 6:2 a 6:4.

Kurt Philippa-Chatriera
Marin Čilič (CRO) [3] – James Duckworth (AUS) 6:3, 7:5, 7:6(4)
Rafael Nadal (ESP) [1] – Simone Bolelli (ITA) 6:4, 6:3, 7:6(9)
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ – Serena Williamsová (USA) 6:7(4), 4:6
Jérémy Chardy (FRA) – TOMÁŠ BERDYCH [17] 7:6(5), 7:6(8), 1:1 přerušeno*
Simona Halepová (ROU) [1] – Alison Riskeová (USA) odloženo na 30.05.

Kurt Suzanne-Lenglen
Denis Shapovalov (CAN) [24] – John Millman (AUS) 7:5, 6:4, 6:2
Maria Šarapovová (RUS) [28] – Richel Hogenkampová (NED) 6:1, 4:6, 6:3
Jing-jing Tuan (CHN) – Caroline Garcíaová (FRA) [7] 1:6, 0:6
Nicolas Mahut (FRA) – Juan Martín del Potro (ARG) [5] 6:1, 1:6, 2:6, 4:6

Kurt č.1
Garbiňe Muguruzaová (ESP) [3] – Světlana Kuzněcovová (RUS) 7:6(0), 6:2
Steve Johnson (USA) – Adrian Mannarino (FRA) [25] 7:6(1), 6:2, 6:2
Julia Görgesová (GER) [11] – Dominika Cibulková (SVK) 6:4, 5:7, 6:0
Leonardo Mayer (ARG) – Julien Benneteau (FRA) 6:2, 4:3 přerušeno*

Kurt č.3
Samantha Stosurová (AUS) – Yanina Wickmayerová (BEL) 6:2, 6:4
Alex De Minaur (AUS) – Kyle Edmund (GBR) [16] 2:6, 4:6, 3:6
Natalia Vichljancevová (RUS) – Ashleigh Bartyová (AUS) [17] 3:6, 1:6
Myrtille Georgesová (FRA) – Taylor Townsendová (USA) 4:6, 2:6

Kurt č.4
Klaasen, Venus (RSA/NZL) [10] – Denolly, Muller (oba FRA) 6:3, 6:3
Irina-Camelia Beguová (ROU) – Anna Karolina Schmiedlová (SVK) 6:4, 5:7, 9:7
Fritz, Tiafoe (oba USA) – Bopanna, Roger-Vasselin (IND/FRA) [13] 3:6, 1:6
Ana Bogdanová (ROU) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ 6:3, 1:6, 6:4

Kurt č.5
Cabal, Farah (oba COL) [5] – Mirnyj, Oswald (BLR/AUT) 7:6(3), 7:6(4)
Joao Sousa (POR) – Guido Pella (ARG) 6:2, 6:3, 4:6
Alison Van Uytvancková (BEL) – Isabelle Wallaceová (AUS) 6:1, 6:0
Aljaksandra Sasnovičová (BLR) – DENISA ALLERTOVÁ 6:4, 6:3

Kurt č.6
Daria Gavrilovová (AUS) [24] – Sorana Cirsteaová (ROU) 4:6, 7:6(4), 6:3
Varvara Lepchenková (USA) – Elise Mertensová (BEL) [16] 7:6(9), 6:7(4), 0:6
Dudi Sela (ISR) – Elias Ymer (SWE) 6:7(3), 3:6, 1:6
Feliciano Lopez (ESP) [28] – Sergej Stachovskij (UKR) 2:6, 4:6, 2:6

Kurt č.7
Paolo Lorenzi (ITA) – Kevin Anderson (RSA) [6] 1:6, 2:6, 4:6
Fabio Fognini (ITA) [18] – Pablo Andujar (ESP) 6:4, 6:2, 6:1
Aryna Sabalenková (BLR) – Kiki Bertensová (NED) [18] 2:6, 1:6
Angelique Kerberová (GER) [12] – Mona Barthelová (GER) 6:2, 6:3

Kurt č.8
Aljaž Bedene (SLO) – Pablo Cuevas (URU) 4:6, 3:6, 2:6
Yuki Bhambri (IND) – Ruben Bemelmans (BEL) 4:6, 4:6, 1:6
Šuaj Pcheng (CHN) – Alexandra Kruničová (SRB) 6:3, 6:4

Kurt č.9
Ryan Harrison (USA) – Maximilian Marterer (GER) 1:6, 3:6, 5:7
Horacio Zeballos (ARG) – Jujči Sugita (JPN) 6:4, 6:7(3), 6:4, 6:2
Polona Hercogová (SLO) – Anastasia Pavljučenkovová (RUS) [30] 4:6, 6:7(1)
Haase, Middelkoop (oba NED) – Nišioka, Sugita (oba JPN) 6:1, 6:2

Kurt č.12
Jevgenij Donskoj (RUS) – Jan-Lennard Struff (GER) 1:6, 3:6, 0:6
Vasek Pospisil (CAN) – Marton Fucsovics (HUN) 3:6, 3:6, 6:7(5)
Gaston, Tabur (oba FRA) – Peralta, Zeballos (CHI/ARG) [15] 2:6, 2:6
Begemann, Sančič (GER/CRO) – Koolhof, Sitak (NED/NZL) 7:6(4), 2:6, 4:6

Kurt č.14
Bethanie Matteková-Sandsová (USA) – Johanna Larssonová (SWE) 6:4, 6:3
Šuaj Čang (CHN) [27] – Kristina Kučová (SVK) 6:0, 7:5
Mischa Zverev (GER) – Florian Mayer (GER) 6:2, 6:1, 7:6(3)

Kurt č.15
Hubert Hurkacz (POL) – Tennys Sandgren (USA) 6:2, 6:2, 3:6, 6:3
Marrero, Verdasco (oba ESP) – Eysseric, Nys (oba FRA) 3:6, 5:7
M. Bryan, Querrey (oba USA) [16] – K.Skupski, N. Skupski (oba GBR) 5:7, 4:6

Kurt č.16
Inglot, Škugor (GBR/CRO) – Mektič, Peya (CRO/AUT) [8] 4:6, 3:6
Matthew Ebden (AUS) – Thomas Fabbiano (ITA) 4:6, 7:5, 2:6, 6:3, 2:6
Basič, Džumhur (oba BIH) – Ramos-Viňolas (ESP), VESELÝ 6:4, 6:3
Ivaška, Chačanov (BLR/RUS) – Kontinen, Peers (FIN/AUS) [3] 3:6, 2:6

Kurt č.18
Fiona Ferro (FRA) – Carina Witthöftová (GER) 6:4, 6:2
John Isner (USA) – Noah Rubin (USA) 6:3, 7:6(7), 7:6(7)
Jurgen Zopp (EST) – Jack Sock (USA) [14] 6:7(4), 6:2, 4:6, 7:6(5), 6:3
Peter Polansky (CAN) – Pierre-Hughues Herbert (FRA) 3:6, 6:4 přerušeno*

*dohrávat se bude 30.05.