Zpocená jako blázen, ale vítězně. Beru to jako bonusový turnaj, překvapila Kvitová

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: 13:2 – to je bilance Petry Kvitové v třísetových zápasech letošního roku. Zvládla i ten proti antukářce Cepedeové (3:6, 6:1, 7:5) a na Roland Garros po srdnatém výkonu postoupila do druhého kola. „Známe tu moji přezdívku ne?“ připomněla česká tenistka se smíchem pojmenování P3tra, které značí její um v třísetových mačích.

Na centrálním dvorci Philippa Chatriera bylo v pondělí odpoledne dusno až k padnutí. A Petra Kvitová proti loňské osmifinalistce Cepedeové z Paraguaye bojovala o přežití v turnaji. „Bylo to velice náročné, možná jsem sama ze sebe překvapená, že jsem byla schopná to vyhrát,“ vydechla pak po zápase.

Už po první sadě zahodila propocenou čelenku, která ztratila svůj význam. „Potila jsem se jako blázen,“ uznala česká tenistka. Tvrdá kondiční příprava se ale v tu chvíli opět vyplatila a Kvitová začala zápas otáčet.

Zlobily ji ale míčky, se kterými má na Roland Garros letos problém více hráček. „Bylo dost teplo a za takové situace nové míčky dost létají. Jenže po pár gemech už je to horší a jsou dost těžké,“ popisovala Češka.

Soupeřka ji navíc „krmila“ několika povedenými kraťasy, které Kvitová ani nedobíhala. A až do konce držela Jihoameričanka šance na úspěch. „Porazit takovou soupeřku na antuce, to je potřeba si sáhnout na dno,“ říkala Kvitová.

Postupně ale bylo jasné, že tohle klání skončí dalším triumfem třísetové specialistky z Bílovce. „Třetí set, to bylo zase strašně vyrovnané. Po brejku za stavu 5:5 jsem se zvedla a poslední gem byl třešinka. Podařilo se mi v důležitých chvílích zahrát ty nejlepší balonky, to byl mezi námi ten hlavní rozdíl. Protože jinak bychom asi hrály do teď,“ smála se Kvitová.

Po dvouhodinové řežbě se pak těšila už jen na to, až se dobře nají a vyspí. Dvanáctý vítězný zápas v řadě a ještě k tomu na antuce, to je výjimečná série, kterou není potřeba udržovat jinak než čistou myslí.

„Na antuce jsem si splnila až až. Ani jsem nečekala, že se mi bude tak dařit,“ připomněla Kvitová nedávné tituly z Prahy a Madridu. „French Open tak beru spíš jako bonusový turnaj, ale samozřejmě zase ne nějak lážo plážo. Neprdím na to, ale nechci na sebe dávat zbytečný tlak,“ řekla česká tenistka, která je letos pasována na jednu z favoritek na celkové vítězství.

Přesně rok poté, co se slavně a velice emotivně vrátila na kurty – kruh se tak definitivně uzavřel. „Vzpomínky se mi nevracely. Až po zápase jsem si uvědomila, jak jsem se před rokem vrátila. Což je dobré znamení, že už žiju v jiné době,“ řekla na konec.