V Paříži se dobře vrací, radila Kvitová Hradecké. Ta zaskočila doktory a poslechla

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Na konci září si v zápase s Monicou Puigovou poranila koleno. Následovala operace a více než půl roku bez tenisu. Nyní se vrací tam, kde to má moc ráda. Tam, kde se loni vrátila její velká kamarádka Petra Kvitová. „Člověk se tu cítí jako doma a v tomto krásném prostředí tak na koleno i trochu zapomene. Mám tady krásné vzpomínky,“ říká Lucie Hradecká před Roland Garros.

Celý tenisový kolotoč jí moc chyběl. Podzimní zápas v čínském Wuhanu nevydrželo levé koleno, kvůli čemuž o několik týdnů později následovala operace. Během ní musely pryč tři čtvrtiny vazu.

Sama moc nevěřila, že by se vše obešlo bez druhého zákroků doktorů. Nad obdobím návratu visel jeden obrovitý otazník.

Lépe však rekonvalescence dopadnout zřejmě nemohla. „Včera jsem byla za fyzioterapeutkou, která se o mě starala, když se mi to v Číně stalo. Říkala mi, že takto hezké koleno po operaci ještě neviděla. Všichni z toho mají radost a já samozřejmě také.“

To vše mohla Lucie Hradecká prohlásit z pařížského tréninkového centra Jeana Bouina, které spadá pod areál Rolanda Garrose.

Právě se totiž chystala na svůj tenisový comeback, který proběhne tento týden v rámci čtyřhry na French Open. Ačkoliv třiatřicetiletou tenistku zápasy teprve čekají, už teď si užívá, že je zpět v prostředí, které ji dobíjí pozitivní energií. „Zatím je strašně příjemné potkat se s lidmi, které jsem pomalu osm měsíců neviděla. Je to moc fajn, jak mě vítají zpátky. Jde poznat, že mě opět rádi vidí,“ řekla spokojeně Hradecká.

Je těžké si na sebe dělat po vynucené pauze, kterou zavinilo vážné zranění, hned velké nároky. „Uvidíme po prvním zápase, přece jen je něco jiného trénink a zápas. Nicméně na kurtu se cítím dobře, ale pak přijde utkání a jsem zvědavá, jak to bude probíhat,“ uvedla dvojnásobná medailistka z olympijských her.

Kromě zvykání si na zápasové tempo se bude muset Hradecká také sehrávat s novou parťačkou, kterou je devatenáctiletá Ruska Anna Blinkovová. Vše by ale podle prvních dojmů mělo klapat. „Je strašně fajnová. Do této neděle jsem ji vlastně neviděla, vůbec neznala. Jen jsme si psaly. Myslím si, že její hra - i podle toho, co říkali trenéři - mi bude sedět,“ předpokládá vítězka 21 titulů ze čtyřhry.

Zajímavostí je, že při komunikaci s Blinkovovou ani nemusí přepínat z mateřštiny do cizího jazyka. „Díky tomu, že trénuje v Trnavě, tak umí slovensky, takže i takto ji lépe poznávám,“ popisuje Hradecká. Zda by mohla spolupráce pokračovat i nadále bude jasné až v následujících týdnech. „To se teprve uvidí, co bude po Paříži. Teď si vyloženě chci zkusit, jak mi to půjde na kurtech a co na zápasovou zátěž řekne koleno,“ vysvětlovala rodačka z Prahy.

Tento test může po herní stránce trochu komplikovat přehnaná opatrnost. „Samozřejmě, hlava se trochu bojí. Když nic přes půl roku neděláte, tak pohyby na kurtu jsou úplně jiné, trochu se vytratí. Ale každým tréninkem a zápasem se to bude zlepšovat,“ věří Hradecká, která podobnou tenisovou odstávku zažila naštěstí teprve poprvé v kariéře.

Během pauzy ale ani jednou nepomyslela na to, že by to mohl být úplný konec. „Nenapadlo mě to. Hned na začátku jsem si říkala, že jsem ve své kariéře nikdy nic takového neměla. Dala jsem si tedy takovou výzvu, že se vrátím. Přece to nevzdám hned na začátku,“ měla jasno s úsměvem na tváři Hradecká.

Nevzdala to, a proto si bude moct opět užít radost ze hry. Na antukovém grandslamu.

Je jednou velkou paralelou, že se jedná o stejný turnaj, na kterém se loni k tenisu vracela Petra Kvitová.

„Dělaly jsme si z toho srandu hned, když se mi to stalo. Petra mi říkala: ‚Počkej, v Paříži se prej dobře vrací, jsem někde slyšela.' Tak jsem jí odpověděla, že to zkusím,“ smála se Hradecká, které toto předsevzetí vyšlo. „A to je neskutečné, protože mi říkali, že by to sice bylo možné, nicméně to bylo řečeno spíše v uvozovkách. Na zotavení se jednalo o opravdu krátkou dobu,“ uvedla současně 29. žena deblového žebříčku.

Doktory svým uzdraveným kolenem velmi příjemně překvapila. „Když viděli výsledek magnetické rezonance, tak se divili, jak dobře to vypadá,“ pochvalovala si Hradecká. 

Spojení Lucie Hradecká a Roland Garros přinášelo v minulosti velké úspěchy. V roce 2011 zde vyhrála v ženském deblu a o dva roky později ve smíšené čtyřhře. „Vracím se sem ohromně ráda. Člověk se tu cítí jako doma a v tomto krásném prostředí tak na koleno i trochu zapomene. Mám tady krásné vzpomínky,“ uvedla česká hráčka. 

Nejoblíbenější turnaj? „Určitě!“

Na její milované akci začíná soutěž čtyřhry ve středu. Přepokládat, jak daleko se může dostat, lze jen těžko. Plány na období po pařížské akci už ale má.

„Co vím, tak nechci objíždět travnaté podniky. Wimbledonu se nezúčastním, možná bych to zvážila v případě, že bychom zahrály nějak opravdu neskutečně. V tuto chvíli to mám ale nastavené tak, že na tento grandslam jet nechci. Budu chtít zůstat na antuce a vyzkouším si nějaké menší akce kvůli singlu,“ zakončila Hradecká.