Zatím nic moc, říká Plíšková před obhajobou. Zápas se Šarapovovou je sen

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Po překvapivém loňském semifinále je Karolína Plíšková na Roland Garros v nové pozici – jako jedna z favoritek. „Tlak si na sebe nedávám. Zatím mi to tady úplně nesedlo,“ říká česká jednička po tréninku se Světlanou Kuzněcovovu.

I Kuzněcovová, šampionka z roku 2009, ji prověřila ve cvičných setech. A ani tentokrát ale Plíšková neuspěla. „Nevyhrála jsem ještě ani jeden sparingový set. Zatím nic moc, ani jeden dobrý trénink. “ přiznává v Paříži česká tenistka, když se ukrývá před poledním dusnem do příjemného stínu.

„Měla jsem ale docela těžké holky: Azarenkovou, Kuzněcovou, Mladenovicovou, Ostapenkovou… Soupeřky, co zrovna všechny na antuce hrají dobře,“ utěšuje se zase pak.

A jak se později ukázalo, výsledky tréninkových setů opravdu na začátku Roland Garros nehrály moc roli – obhájkyně titulu Jelena Ostapenková vypadla hned v prvním kole.

To Plíšková se svou vyrovnanou výkonností vypadla v prvním kole grandslamu naposledy v roce 2016 – taktéž na neoblíbené antuce Roland Garros. Jenže loňské spanilé tažení až do semifinále letos na Plíškovou klade o dost větší tlak. Hlavně také potom, co česká tenistka nedávno vyhrála velký antukový turnaj ve Stuttgartu.

V Madridu pak zase v nejlepším zápase sezony vyřídila na antuce světovou jedničku Simonu Halepovou ve dvou setech. „Na tom úplně nestavím. Odehrála jsem teď dobré zápasy i tréninky a mám sebevědomí. Každý turnaj ale začíná od nuly,“ říká Plíšková.

Její úplně poslední utkání jí na pohodě nepřidalo – česká jednička vypadla v Římě hned na začátku s Řekyní Sakkariovou a zápas ukončila známým incidentem s rozhodčí. Do rovnováhy pak Plíškovou ladil mentální kouč Marian Jelínek, o tenisové záležitosti se teď přímo v Paříži stará kondiční kouzelník Marek Všetíček a trenér Tomáš Krupa.

ROZHOVOR: Marek Všetíček – nový kondiční trenér Karolíny Plíškové

A mají dost práce, protože Plíšková se na pařížské antuce zatím hledá. „Nenašla jsem ten správný timing. Údery jsou docela dobré, ale v gemech se trochu ztrácím. Servis mi taky moc nepíše. Není to ono, ale v zápase se to snad zlepší,“ doufá tradičně dost sebekritická Plíšková.

První kolo by mělo být z její strany jasnou záležitostí. Bude hrát proti krajance Barboře Krejčíkové – 141. hráčce světa, která je v hlavní soutěži vůbec poprvé. „Hrála jsem s ní bohužel při extralize, to už jsou tak čtyři roky zpátky, jen vím, že jsem prohrála,“ pamatuje si Plíšková.

„Vyhrála tu tři zápasy kvalifikace, takže má něco určitě nahráno a zadarmo to nebude,“ říká česká jednička, která ale věří v úspěch své bleskové hry. Pokud uspěje, mohla by ve druhém kole narazit na Lucii Šafářovou a sérii pikantních soubojů by mohlo ukončit třetí kolo proti Marii Šarapovové.

„Má letos na antuce formu, ale to já taky. Postoupit do třetího kola a hrát proti Šarapovové, to by byl můj sen. S ní zápasy mají jinou atmosféru než s obyčejnýma hráčkami. Doufejme, že se tam obě dostaneme,“ zakončuje Plíšková.