Futures v Mostě: Do hlavní soutěže se probojovala pětice Čechů

- Jan Havlovic

Třetím hracím dnem pokračoval v Mostě další český turnaj kategorie futures. V pondělí bylo na severu Čech na programu závěrečné kolo kvalifikace. Své duely zvládli Panák, Reček, Štyler a Štěpánek. Čtveřici českých postupujících pak doplnil ještě Bolardt, který sice utkání se Štěpánkem prohrál, ale do hlavní soutěže se dostal jako tzv. lucky loser.

Panák postupuje do hlavní soutěže
Yvo Panák je prvním českým tenistou, který si na turnaji v Mostě zajistil postup do hlavní soutěže. Dvaadvacetiletý tenista si v pondělním dopoledním duelu poradil s Ukrajincem Lebedynem, kterého porazil poměrně hladce po setech 6:0, 6:4.  

Reček vyřadil kvalifikační šestku
Na postup Yvo Panák navázal také další český tenista – Dominik Reček. Ten si na mostecké antuce poradil s kvalifikační šestkou, když Němce Lemstru porazil po setech dvakrát 6:2. Reček se probojoval do hlavní soutěže teprve podruhé v této sezoně. 

Pecák nestačil na Davyděnka
Finálové kolo kvalifikace se vůbec nepovedlo Štěpánu Pecákovi. Český tenista, který v neděli porazil favorazivaného Lotyše Rocense, dnes nestačil na Rusa Philippa Davyděnka (1088.), proti kterému uhrál pouhé dvě hry a do hlavní soutěže mosteckého futuru se tak nepodívá. 
Štyler otočil české derby
Talentovaný junior Ondřej Štyler se ve finále kvalifikace utkal s krajanem Danielem Vrbou. Ten byl v zápase velice blízko vítězství, když za stavu 6:4 a 5:3 podával na postup do hlavní fáze turnaje. Ani to však Vrbovi na výhru nestačilo. "Trochu se zalekl vítězství, nezaservíroval dobrý gem a otočil jsem to," hodnotil Štyler po utkání.

Štěpánek přemohl Bolardta
Antonín Štěpánek porazil v českém souboji o postup do hlavní fáze mosteckého futuru krajana Antonína Bolardta dvakrát 6:4. Mladší z obou tenistů tak poprvé v kariéře postoupil do hlavní části futuru z kvalifikace. "Bylo to hodně divoké, furt jsme si prohrávali podání," popisoval Štěpánek po utkání. Ani poražený Bolardt však nakonec smutnit nemusel. Do hlavní soutěže se totiž dostal jako tzv. lucky loser.
Finále kvalifikace
Alexander Lebedyn (UKR, 1169.) – YVO PANÁK (1512.) 0:6, 4:6
Kai Lemstra (GER, 1274.) – DOMINIK REČEK (-) 2:6, 2:6
Philipp Davyděnko (RUS, 1088.) – ŠTĚPÁN PECÁK (-) 6:1, 6:1
Mateusz Tercynski (POL, 1294.) – Kody Pearson (AUS, 1531.) 1:6, 2:6
Kenneth Raisma (EST, 837.) – Andrej Glvac (SVK, 1577.) 6:2, 6:3
ONDŘEJ ŠTYLER (-) [WC] – DANIEL VRBA (-) 4:6, 7:5, 6:1
ANTONÍN BOLARDT (1381.) – ANTONÍN ŠTĚPÁNEK (-) 4:6, 4:6

 

Futures v Mostě den po dni:

27.5.
Futures v Mostě: Sedmička Čechů prošla do finále kvalifikace 

26.5.
Futures v Mostě: Češi v kvalifikaci demolovali soupeře, český junior úspěšný