French Open: Plíšková s Šafářovou postoupily do vzájemného duelu. Raduje se i Kvitová, Siniaková a Pavlásek

- Jan Havlovic

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ: Druhý hrací den letošního Roland Garros byl pro české tenisty velice úspěšný. Kateřina Siniaková nejprve vyřadila bývalou světovou jedničku Bělorusku Azarenkovou. Postup vybojovala také Petra Kvitová, která po třísetové bitvě udolala Cepedeovou z Paraguaye, a také Adam Pavlásek, který otočil duel s Bosňanem Bašičem. Z výhry se raduje i Lucie Šafářová a Karolína Plíšková, která zvládla české derby s Barborou Krejčíkovou. Končí naopak Jiří Veselý, který nestačil na Srba Lajoviče.

Kvitová udolala Cepedeovou
Petra Kvitová vstoupila vítězně do letošního ročníku Roland Garros, avšak na postup se pořádně nadřela. Světová osmička svedla v pondělním duelu na centrálním dvorci Phillipa Chatriera dramatickou bitvu s Veronicou Cepedeovou z Paraguaye, kterou Kvitová porazila po setech 3:6, 6:1 a 7:5. Osmadvacetiletá tenistka si tak připsala celkově dvanáctou výhru v řadě.

V úvodní sadě se nedávné vítězce z turnaje v Madridu příliš nedařilo, čehož využila Cepedeová, která se díky brejku z osmého gemu ujala vedení v zápase. Do druhého setu však vstoupila světová osmička daleko lépe! Cepedeovou začala přehrávat a za 32 minut poslala duel do rozhodující sady. 

V té mohla osmadvacetiletá Kvitová rozhodnout již v sedmém gemu, jenže nabídnutým brejkbolem pohrdla. Česká hráčka tak prolomila servis paraguayské tenistky až za stavu 5:5, čímž udělala rozhodující krok k postupu do druhého kola. Kvitová totiž utkání ukončila při vlastním podání a poosmé přešla v Paříži přes první kolo. V dalším zápase vyzve světová osmička Španělku Arruabarrenovou. 

Siniaková vyřadila Azarenkovou
Skvělá zpráva přišla z Paříže! Kateřina Siniaková porazila v dramatickém duelu bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou po bezmála dvou hodinách po setech dvakrát 7:5. Česká tenistka tak potvrdila dobrou formu z uplynulých týdnů a vůbec poprvé v kariéře postupuje do druhého kola Roland Garros!

Duel na kurtu číslo osmnáct nabídl vyrovnanou partii. Obě tenistky si držely v úvodní sadě podání. První brejkbol, a zároveň i setbol, zápasu přišel až za stavu 6:5 pro Siniakovou. Česká tenistka se příležitosti nezalekla a ujala se vedení v zápase. 

To druhá sada byla naopak přehlídkou ztracených podání. Siniaková prolomila servis Azarenkové hned třikrát, jenže Běloruska kontrovala stejným počtem využitých brejkbolů. Za stavu 5:5 tak obě tenistky stály před dramatickým vyvrcholením duelu. Siniakové se znovu podařilo dostat do vedení 6:5 a při podání Azarenkové čistou hrou duel ukončila! 

Dvaadvacetiletá tenistka si tak připsala jedno z nejcennějších vítězství své kariéry, když vyřadila bývalou světovou jedničku a vítězku dvou grandslamových trofejí. Siniaková narazí ve druhém kole na Ukrajinku Kozlovovou, která vyřadila loňskou vítězku Jelenu Ostapenkovou. 

Veselý nestačil na Lajoviče
Jiří Veselý (80.) končí na letošním Roland Garros již po úvodním zápase a neobhájí tak loňskou účast ve třetím kole. Český tenista nestačil v pondělním duelu na Srba Dušana Lajoviče (60.), kterému podlehl za hodinu a půl hry po setech 3:6, 1:6 a 3:6.

V úvodu zápasu měl však český tenista více šancí. Ve třetí hře se dokonce dostal ke dvěma brejkbolům, které však nevyužil. Za stavu 3:4 naopak přišel o své podání a celý set tak prohrál 3:6. Druhá sada pak byla jednoznačná záležitost, Lajovič vzal celkem třikrát českému tenistovi podání a po necelé hodině tak vedl 2:0 na sety.

Ve třetím setu se hrála vyrovnaná bitva, oba tenisté si přesvědčivě drželi svá podání. Zlom přišel až ke konci sady, kdy nejprve Veselý za stavu 3:3 nevyužil brejkbol a následně o gem později sám svůj servis ztratil. Lajovič už pak utkání bez větších komplikací dopodával. "Z mojí strany to samozřejmě bylo špatné. Moc pozitiv nenajdu, protože to bylo na jednu bránu. Řekl bych, že mojí největší slabinou byla fyzická stránka, což se mi neříká úplně lehce," přiznal Veselý po utkání.

"Po nemoci, kterou jsem měl, jsem bohužel nedokázal dostatečně natrénovat. Neustále mně v žebříčku padaly body, takže jsem potřeboval něco uhrát, abych mohl hrát Wimbledon, tak zkrátka nebyl čas pořádně trénoval a jen jsem se honil po turnajích. Zápasů bylo dost, ale chyběla taková ta kondice, abych dokázal uhrát dlouhá utkání."

Plíšková v českém derby přehrála Krejčíkovou
Velký zápas čekal na Barboru Krejčíkovou, která se poprvé probojovala do hlavní soutěže na grandslamovém turnaji. V úvodním kole pařížského Roland Garros vyzvala favorizovanou Karolínu Plíškovou. Úvodní sada však nabídla vyrovnanou partii, ve které měla většinou mírně navrch Krejčíková. Za stavu 6:5 dokonce podávala na zisk setu, ale Plíšková ji následně vzala servis a tiebreak zvládla poměrem 8:6. 

Nasazené šestce turnaje se příliš nevydařil ani vstup do do druhé sady, když rychle prohrávala 0:3 a 1:4. Plíšková se z toho však dokázala dostat a po výhře 7:6(6), 6:4 postoupila na Roland Garros mezi nejlepších 64 tenistek. Výkon Plíškové však nebyl zdaleka ideální. Sama tenistka to po utkání přičítala počasí i neustále posouvanému start zápasu. "Podmínky pro mě byly asi nejhorší, co můžou být vůbec. První set byl déšť na spadnutí, ten druhý pršelo celý. Nějak to neletělo. Do toho čekání. Ideální to nebylo, ale ať už jejími chybami nebo něčím, co jsem zahrála já, jsem se dostala skrz do dalšího kola. To je hlavní," řekla Plíšková. 

Poražená tenistka byla se svým výkonem naopak poměrně spokojená. "Zápas byl těžký, snažila jsem se co nejvíc hrát na každý balon. A zkusit být na kurtu co nejdéle. To se podařilo, Karolínu jsem hodně potrápila. I když teď jsem zklamaná, že to nevyšlo a v obou setech jsem prohrála. Ale na to, v jaké situaci jsem, to bylo dobré," dodala Krejčíková.

Šafářová přehrála držitelku volné karty
Vstup do letošního Roland Garros čekal také na Lucii Šafářovou. Jednatřicetiletá tenistka vyzvala na kurtu č.7 o deset let mladší domácí tenistku Jessiku Ponchetovou. Česká tenistka si hned v úvodu utkání vypracovala brejk, který si podržela celou sadu a první set tak získala 6:4. Druhý sada už byla jednoznačnější, francouzská tenistka byla ve výměnách horší a Šafářová vyhrála 6:1. Ve druhém kole ji tak čeká souboj s krajankou Karolínou Plíškovou, která dnes přemohla Barboru Krejčíkovou 2:0 na sety.

"Hrála jsem dobře, na kurtu jsem se dobře i cítila. Už od Štrasburku jsem se každým tréninkem cítila líp a líp. Na Paříž mám krásné vzpomínky, takže to člověku přidá extra energii. A jsem ráda, že jsem to zvládla," řekla po utkání Šafářová.

Pavlásek otočil duel s Bašičem
Adamu Pavláskovi se zatím v Paříži neuvěřitelně daří! Český tenista se přes tříkolovou kvalifikace probojoval až do hlavní soutěže, kde dnes změřil síly s Bosňanem Mirzou Bašičem. Příslušník elitní stovky žebříčku sice získal úvodní sadu v tiebreaku 7:4, ale tím se Pavlásek nenechal zaskočit. Následující sety už patřily českému tenistovi, který po výhře 6:7(4), 7:5, 6:2, 6:2 postupuje v Paříži do druhého kola, kde se střetne s jedenáctým nasazeným Argentincem Diegem Schwartzmanem. 

Wawrinka finále neobhájí
Stan Wawrinka (30.) se loučí s grandslamovým Roland Garros hned v úvodním kole. Nasazený tenista nestačil v dramatické pětisetové bitvě na španělského antukáře Guillerma Garciu-Lopeze (67.). Wawrinka vedl 2:1 na sety a ve čtvrté sadě byl blízko rozhodujícímu brejku, ale Španěl všechny jeho šance odvrátil a nakonec zvítězil po setech 6:2, 3:6, 4:6, 7:6(5), 6:3.

Djokovič na úvod nezaváhal
Novak Djokovič (22). na úvod Roland Garros nezaváhal. Na postup přes brazilského antukáře Rogeria Dutra Da Silvu (134.) mu stačili dvě hodiny. Srbský tenista po hladkém průběhu utkání zvítězil 6:3, 6:4, 6:4. Djokoviče ve druhém kole čeká přemožitel Davida Ferrera, mladý Španěl Jaume Munar.

Mladenovicová nezvládla dramatický tiebreak a končí
Kristina Mladenovicová (31.) se s domácím grandslamem rozloučila už v prvním kole, když nestačila na Němku Andreu Petkovicovou (107.). V první sadě přitom měla domácí tenistka navrch, vedla 3:1, ale Němka se zvedla a o vítězce setu tak rozhodl až napínavý tiebreak, který získala Petkovicová poměrem 12:10. Ve druhém setu už Francouzka rezignovala a prohrála 2:6.

Kurt Phillipa-Chatriera
PETRA KVITOVÁ [8] – Veronica Cepedeová Roygová (PAR) 3:6, 6:1, 7:5
Rodrigo Dutra da Silva (BRA) – Novak Djokovič (SRB) [20] 3:6, 4:6, 4:6
Danielle Rose Collinsová (USA) – Caroline Wozniacká [2] 6:7(2), 1:6
Rafael Nadal (ESP) [1] – Simone Bolelli (ITA) 6:4, 6:3, 0:3 přerušeno

Kurt Suzanne-Lenglenové 
Guillermo Garcia-Lopez (ESP) – Stan Wawrinka (SUI) [23] 6:2, 3:6, 4:6, 7:6(5), 6:3
Andrea Petkovicová (GER) – Kristina Mladenovicová (FRA) [29] 7:6(10), 6:2
Andreas Seppi (ITA) – Richard Gasquet (FRA) [27] 0:6, 2:6, 2:6
20:00 Maria Šarapovová [28] – Richel Hogenkampová (NED)  

Kurt č.1
Benoit Paire (FRA) – Roberto Carballes Baena (ESP) 6:3, 6:7(3), 7:6(9), 6:1
Dominic Thiem (AUT) [7] – Ilja Ivaška (BLR) 6:2, 6:4, 6:1
Laura Siegemundová (GER) – Coco Vandewegheová (USA) [15] 4:6, 4:6
BARBORA KREJČÍKOVÁ – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ [6] 6:7(6), 4:6

Kurt č.18
KATEŘINA SINIAKOVÁ – Victoria Azarenková (BLR) 7:5, 7:5
Madison Keysová (USA) [13] – Sachia Vickeryová (USA) 6:3, 6:3
Nikoloz Basilašvili (GRU) – Giles Simon (FRA) 4:6, 0:6, 6:7(4), 4:6
John Isner (USA) – Noah Rubin (USA) 6:3, 7:6(7), přerušeno

Kurt č.7
Stefanos Tsitsipas (GRE) – Carlos Taberner (ESP) 7:5, 6:7(5), 6:4, 6:3
Frances Tiafoe (USA) – Sam Querrey (USA) [12] 1:6, 2:6, 6:7(6)
Magdaléna Rybáriková (SVK) [19] – Luksika Kumkhum (THA) 6:3, 6:0
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ – Jessika Ponchetová (FRA) 6:4, 6:1

Kurt č.3
Sofia Keninová (USA) – Naomi Osakaová (JPN) [21] 2:6, 5:7
Roberto Bautista Agut (ESP) [13] – Denis Istomin (UZB) 6:2, 6:7(3), 1:6, 6:4, 6:4
Diego Schwartzman (ARG) [11] – Calvin Hemery (FRA) 6:1, 6:3, 6:1
Heather Watsonová (GBR) – Oceane Dodinová (FRA) 6:3, 6:0

Kurt č.6
Ana Konjuhová (CRO) – Carla Suarezová-Navarrová (ESP) [23] 0:6, 1:6
Peter Gojowczyk (GER) – Cameron Norrie (GBR) 2:6, 0:1 – skreč Gojowczyk
Borna Čorič (CRO) – Philipp Kohlschreiber (GER) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
Varvara Lepchenková (USA) – Elise Mertensová (BEL) [16] 7:6(9), 6:7(4), 0:3 přerušeno

Kurt č.4
Caroline Dolehidová (USA) – Viktoria Golubicová (SUI) 6:4, 6:4
Rebecca Petersonová (SWE) – Sie Su-Wej (TPE) 6:4, 6:3
Mirza Bašič (BIH) – ADAM PAVLÁSEK 7:6(4), 5:7, 2:6, 2:6

Kurt č.5
Camila Giorgiová (ITA) – Grace Minová (USA) 6:3, 6:2
JIŘÍ VESELÝ – Dušan Lajovic (SRB) 3:6, 1:6, 3:6
Jordan Thompson (AUS) – Casper Ruud (NOR) 1:6, 4:6, 6:2, 6:4, 3:6

Kurt č.8
Ernest Gulbis (LAT) – Gilles Müller (LUX) [29] 2:6, 6:4, 6:4, 6:3
Marcos Baghdatis (CYP) – Santiago Giraldo (COL) 6:3, 4:3 scr. Baghdatis
Belinda Bencicová (SUI) – Deborah Chiesaová (ITA) 3:6, 7:6(2), 7:5
Bernanda Peraová (USA) – Jelena Vesninová (RUS) 6:3, 6:2

Kurt č.9 
Marco Trungelliti (ARG) – Bernard Tomic (AUS) 6:4, 5:7, 6:4, 6:4
Daria Kasatkinová (RUS) [14] – Kaia Kanepiová (EST) 6:4, 6:1
Tatjana Mariaová (GER) – Kirsten Flipkensová (BEL) 6:7(1), 4:6
Horacio Zeballos (ARG) – Jujči Sugita (JPN) 6:4, 6:6 přerušeno

Kurt č.12
Karen Chačanov (RUS) – Andreas Haider-Maurer (AUT) 7:6(0), 6:3, 6:3
Mihaela Buzarnescuová (ROU) [31] – Vania Kingová (USA) 6:3, 6:3
Alberto Ramos-Viňolas (ESP) [31] – Michail Kukuškin (KAZ) 7:6(0), 6:4, 6:1
Kataryna Bondarenková (UKR) – Donna Vekičová (CRO) 2:6, 4:6

Kurt č.14
Laura Arrubarrenová (ESP) – Tímea Babosová (HUN) 7:6(5), 6:3
Jaue Munar (ESP) – David Ferrer (ESP) 3:6, 3:6, 7:6(3), 7:6(4), 7:5
Lesja Curenková (UKR) – Stefanie Vögelová (SUI) 4:6, 6:2, 6:2
Joao Sousa (POR) – Guido Pella (ARG) 2:6, 3:6, 3:2 přerušeno

Kurt č.15
Mandy Minellaová (LUX) – Maria Sakkariová (GRE) 6:7(5), 2:6
Anastasija Sevastovová (LAT) [20] – Mariana Duquová-Marinová (COL) 6:4, 1:6, 3:6
Malek Jaziri (TUN) – Michail Južnij (RUS) 2:6, 6:2, 6:2, 3:6, 6:2

Kurt č.16
Marco Cechinato (ITA) – Marius Copil (ROU) 2:6, 6:7(4), 7:5, 6:2, 10:8
Dalila Jakupovicová (SLO) – Georgina Garciaová-Perézová (ESP) 3:6, 4:6
Matthew Ebden (AUS) – Thomas Fabbiano (ITA) 4:6, 7:5, 2:6, 6:3 přerušeno