Co chce Všetíček po pilné včeličce Plíškové? Proměnu ze slona v antilopu

- Jakub Slunečko, Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: K české jedničce přispěchal začátkem února. Předtím cepoval hvězdy mužského tenisu v čele s Petrem Kordou či Radkem Štěpánek. Karolínu Plíškovou pod jejím stále čerstvým kondičním trenérem Markem Všetíčkem čeká běh na velmi dlouhou trať. Lehké pokroky jsou však zřejmé už nyní. Zároveň se jedná také o prevenci do budoucna. „Až jednou skončí, nechci, aby si nesla následky do konce života," říká třiapadesátiletý kouč.

Sama předvedla sebereflexi. Věděla, že v pohybu na kurtu má velké mezery.

S jejími centimetry, či obecně tělesnou figurou, je těžké vypadat na dvorcích elegantně, přesto tušila, že potenciálu na zlepšení je dost.

Proto se s tím Karolína Plíšková v rozběhlé sezóně rozhodla něco udělat. Angažovala uznávaného kondičního trenéra Marka Všetíčka.

Ten moc času na rozkoukávání neměl. Šlo se pěkně zostra na věc. Naskočil jsem do rozjetého vlaku. Snažíme se to napasovat na turnaje. Jsou tam technické věci, které jsou vidět, což dopomůže k tomu, že pohyb vypadá jinak,“ říká samotné kondiční eso.

Na oranžové drti, momentálně na té pařížské, je potřeba obrovské výdrže více než kdy jindy. „Budeme se snažit do noh, či obecně do těla, nalít energii, aby bylo nabité, a mohlo se tak pohybovat konstantněji. Aby zvládala víc zápasů. I třeba všech sedm na grandslamu,“ popisuje nejbližší plány Všetíček.

Jakou dobu tento proces potrvá?
Tohle je proces v podstatě na rok. Já potřebuju přípravný blok, který většinou přichází před Austrálií, jindy to v tenisu nejde. Když do toho chcete hrábnout, tak potřebuje prostor, který doteď nebyl. Měli jsme týden přípravy v Monaku, jinak pracujeme za pochodu. Ona potřebuje hrát, tady obhajuje semifinále a je jasné, že ji musíme držet v jiskře. Pokud se budeme bavit o zlepšení, které by mělo stálejšího trvání, tak je to otázka půl tři čtvrtě roku. 

V Madridu zvládala i běžecký souboj s Halepovou, kterou nakonec ve čtvrtfinále vyřadila. To musí zahřát, ne?
To zahřeje, to byl mustr, který bychom chtěli, aby plnila. Jak takticky od Krupíka (trenér Tomáš Krupa, pozn. red.), tak i z hlediska pohybu – pohybovala se ekonomicky, chodila do toho. Je to její budoucnost, kterou bychom chtěli vidět v každém zápase. Je velice těžké to opakovat. Jsme rádi, že to udělala proti Halepové, která představuje kvalitu. Vyhrát na antuce proti ní je velký skalp, a i pro nás je to krůček k tomu. Do budoucna totiž víme, že to není o povrchu.

Které chyby se jí vrací?
Zásadní je to, že jako většina tenistek jde přes plné chodidlo a nevyužívá kotníku a lýtka. Jedna věc je něco říct a druhá, aby to noha zrealizovala. Kvůli špatné práci kotníku dělala krátké kroky, teď je vedená k delším ekonomickým. Já jsem to přirovnával k tanci, to není ani běh. Ona je vysoká, má dlouhé nohy a nepotřebujeme, aby dělala krátké pohyby, nýbrž přískoky, díky kterým může vykrývat prostory a držet tvar písmene V, což se jí dařilo proti Halepové. 

Co udělat proto, aby se nalila síla do nohou?
Je to žena, to je první odlišnost. Dávkování musí být přiměřené. Priorita je tenisový trénink. Reaguju na tenisové zatížení a do toho dávám vsuvky zaměřené na výbušnost. Spolupráce probíhá za pochodu, aby to nepoškodilo současnou hru. Na level, který bychom chtěli, si musíme počkat. 

Je potřeba trávit víc času v posilovně, nebo na kurtu?
Tenis je o pohybu, a aby hráč úder trefil, tak se k němu musí dostat. To je velká nápověda, jaký volit trénink. 

Jak vnímáte přechod od chlapů ke špičkové hráčce?
Principy jsou stejné, jediný rozdíl je ve fyziologii ženského těla. Možnost nahlédnout do ženského tenisu už jsem měl, takže se nepohybuji v cizích vodách. Musím zkoumat somatotyp a udělat dotyčné šaty na míru. A to není jen o mně jakožto kondičním trenérovi, ale celém týmu. Každý z nás ví, že tvoříme celek. Hledáme cestu, abychom co nejméně poškodili jeden druhého. 

Je Karolína pedant jako Radek Štěpánek?
Když jsem k ní přišel, byl jsem dost překvapený. Nečekal jsem takové otázky, které se týkají práce. Hodně se o to zajímá, o všem přemýšlí. Její táta mi říkal, že od mala byla pilná včelička. Ona má ráda, když je všechno zorganizované a všechno klape. Já jsem v tom stejný.

Na co se ptala?
To jsou věci z kuchyně. Ale hrozně se o svůj pohyb zajímá. Patří k podobným typům jako Radek – ten si tuto oblast taky sám vyzdvihl a chtěl ji zlepšit. I díky tomu dokázal, jak je kondiční práce podstatná. 

Dlouhé nohy jsou v tenise obecně výhoda, nebo ne?
Jak dřív hrála, tak to byla nevýhoda. Když našlapujete jako slon, tak se na slonovou nohu i odrážíte. Chceme z ní udělat antilopu, aby byl odraz efektivní a neubližovala si. Tím pošetří svaly a bude lehčí. 

Lepší pohyb znamená i delší kariéru?
Určitě. Jeden z mých úkolů je prevence. Nejenom co se týče kariéry. Až jednou skončí, nechci, aby si nesla následky do konce života. Děláme kompenzační cvičení, které se dost podceňují. Není to jen o bušení. Je to pořád ženská, křehká bytost. Dávkování je na ní. 

Karolína říkala, že ji příprava v Monte Carlu dost bolela. Jak moc byl dril náročný podle vás?
Byly tam různé představy a práh bolesti je u žen jiný. Já to mám nastavené ještě od chlapů. To k tomu patří. Ale ona dala celý týden neuvěřitelně, což mě potěšilo. Celý tým pak dostal impuls, že Karolína chce toto opravdu změnit a může být lepší.

Vše skončilo triumfem ve Stuttgartu…
Změny ale nebudou po pár měsících. Nicméně když vyhraje zápas jiným způsobem než svými klasickými zbraněmi, tak to potěší. Je to jen začátek, nepřikládal bych tomu takový význam. Spíš přichází důležitý impuls, že má novou vizi. Potěší, když po záhulu vyhraje turnaj ve Stuttgartu, kde to pro ni bylo od začátku dost těžké. Ještě když antuka v minulosti nikdy nepatřila mezi její oblíbené povrchy.