Plíšková baví: Že prý bychom mohli dostat sponzora na židle

- Jakub Slunečko

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: V dusném nedělním odpoledni dře Karolína Plíšková v Paříži na obhajobu loňského semifinále. S propoceným tričkem si ale stěžuje: „Ještě jsem tu na tréninku nevyhrála ani set.“ Zůstává ale i přes to klidná. A ještě klidnější je díky tomu, že její neoblíbená polská rozhodčí na Roland Garros nebude…

Kdo by ten příběh neznal – poslední zápas Karolíny Plíškové skončil neskutečnou scénou, kdy česká hráčka po chybě rozhodčí Marty Mrozinské rozmlátila raketou její židličku. Plíšková pak dostala pokutu a Mrozinská teď chybí na seznamu rozhodčích pro Roland Garros, kde Češka obhajuje loňské semifinále.

„Slyšela jsem, že volali z Paříže a Wimbledonu, že ji na svých grandslamech nechtějí. Ještě, aby ji chtěly,“ usmála se ironicky Plíšková, která křivdu z turnaje v Římě pořád úplně nerozdýchala.

Prý máte možnost dát jednu rozhodčí na osobní černý seznam a ta vaše zápasy nebude pískat, udělala jste to?
Jo, hned. Mám ji tam jako první, Wozniacká mi říkala, že už jich tam má víc. (smích) Ale vážně, i když mi rozhodčí v minulosti třeba zkazili zápasy, neudělala bych to. Ale tohle mi přišlo tak za hranou, že jsem ji tam hodila.

Zastala se vás i sestra Kristýna, potěšilo to?
Hodně. (důrazně) Ona s tou rozhodčí měla už taky problém, jednou v tiebreaku jí pískla něco blbě. Asi je na naši rodinu zasedlá. (smích) Nebo nezvládá těžké momenty v zápasech, pořádně se nedívá na hru. Prostě je trošku vedle. Bylo od ségry hezké, že se mě zastala. Ale nebyla jediná.

Zaujala ale hlavně vaše reakce, kdy jste po zápase rozbila rozhodčí její židličku. Kolik vtipů na toto téma už jste slyšela?
Samozřejmě hodně, protože mě nikdo takhle neviděl a spousta lidí, asi celý národ, byl v šoku, co jsem předvedla. Nějak jsem to úplně nezvládla. Už to jinak nešlo. To jsem to v sobě ještě držela, abych zkusila dát zápasu šanci: nějak to dohrát nebo možná i vyhrát. Ale nešlo to.

Jaký vtip vás pobavil?
Kluci z týmu mi hned řekli, že bychom mohli dostat sponzora na židle. Michal tam totiž taky nějaké rozkopal, já zničila tu umpirovou...

Říkáte, že jste situaci nezvládla, ale váš mentální kouč Marián Jelínek řekl, že jste ty emoce ze sebe musela dostat.
Jo, probírali jsme to spolu. Říkal: Hele, v klidu, emoce má každý. Ne vždycky jsou to ty dobré, ale když je to po zápase a už ho to nemůže ovlivnit… Už to v tu chvíli opravdu mohlo ovlivnit jen moji pokutu.

Ta nakonec přišla, i když celkem mírná (přes čtyři tisíce dolarů). Jste spokojená s tím, že rozhodčí Mrozinská byla pak suspendovaná?
Já bych radši uvítala, když už ji dali zaplatit mně, aby pokutu dostala i ona. My jsme trestaní pořád za všechno, za každé slovo, hození raketou, koučing, čas. A rozhodčí, která dokáže tak strašně ovlivnit zápas a ještě za takového skóre, nedostává žádné.

Byla jste naštvaná i na soupeřku Sakkariovou, která musela míček vidět a nepřiznala ho?
Nepočítala jsem s tím, že by něco udělala. Ale na miliardu procent jsem přesvědčená, že to viděla moc dobře. My takové tenkosti vždycky víme, protože jsme u míčku nejblíž a sledujeme ho. Ale v tu chvíli pro ni bylo silnější mít brejkbol, než se zachovat fér.

Vy byste míč přiznala?
Takový míč bych si nevzala na svědomí. Chápu, že jsou v tom emoce a nechci se chvástat, že bych to přiznala. Ale nedovedu si představit, že bych se s tím dokázala srovnat. Ona sice ten zápas vyhrála, ale myslím, že měla to vítězství zkažené.