Skreče už se nevyplatí. Na Roland Garros nastává období lucky loserů

- Jakub Slunečko

V neděli začíná hlavní soutěž Roland Garros a už teď se celkem deset zraněných tenistů a tenistek z prvního kola odhlásilo. Příležitost tak dostane stejný počet takzvaných lucky loserů (poražených z kvalifikace). To je oproti minulým letům obrovský rozdíl, který má ale jasnou příčinu – pokuty za skreče v prvních kolech.

Dřív totiž tenisté rádi nastupovali do prvního kola grandslamu i s tím, že jsou zranění a zápas nejspíš skrečují. Připadla jim totiž v tom případě pořád plná odměna na prize money. To se ale vůbec nelíbilo fanouškům ani televizním stanicím, kteří najednou vysílali zápas Federera z Wimbledonu třeba jen několik desítek minut – protože pak soupeř utkání skrečoval.

Jenže od sezony 2018 začalo platit pravidlo, podle kterého mohou být tenisté po skreči v prvních kolech grandslamových zápasů (či evidentně nedůstojných výkonech) pokutováni. Už v lednu na Australian Open tak z průměrného počtu pěti skrečí v prvních kolech grandslamu byla jediná.

A Mischa Zverev si to taky pořádně odskákal – za předčasné ukončení zápasu prvního kola dostal pokutu 45 tisíc dolarů, takže z prize money mu nakonec nezbylo téměř nic a za celý výlet do Austrálie jenom prodělal.

Podle nového pravidla teď navíc mohou zranění tenisté místo nečistého taktizování tak trochu „remizovat“ – když se odhlásí z turnaje nejpozději den před začátkem hlavní soutěže a na jejich místo nastoupí poražení lucky loseři z kvalifikace, pořád jim připadne 50 % z prize money za první kolo.

Této možnosti tak letos na French Open využilo hned deset hráčů. A hlavně zraněný Ukrajinec Alexandr Dolgopolov moc dobře věděl, proč radši sbalil půlku prize money a v klidu vyklidil pozice. V prvním kole měl jít na extra sledovaného Rafaela Nadala a kdyby Dolgopolov utkání skrečoval, tučná pokuta by ho téměř jistě neminula.

Nové pravidlo mezinárodní federace tak podle všeho nese ovoce a spokojení jsou všichni. Fanoušci, organizátoři, televizní stanice i zranění tenisté, kterým už se nevyplatí hrát divadlo, jen aby si odnesli plnou odměnu za start v prvním kole. A stejně tak jsou spokojení i lucky loseři, kteří si po prohře v kvalifikaci můžou grandslam přece jen zahrát.