Bláznivý zápas! Tenistky odehrály extrémně dlouhý set

- Radek Štohl

Podobné momenty v tenisové historii často nenajdete. Na podniku ITF v jihokorském Čchangwonu se totiž odehrál duel, který se vymyká zvyklostem. Ve čtvrtfinále dvouhry se proti sobě střetly Varvara Flinková a Risa Ozakiová, ve kterém Flinková za dvě a půl hodiny uspěla 7:6(9), 6:0. Na tom by nebylo nic až tak divného, kdyby první set netrval hodinu a čtyřiapadesát minut. Na nevídanosti celé události přidává skutečnost, že utkání se hrálo na tvrdém povrchu.

Ozakiová, bývalá sedmdesátá tenistka světového žebříčku dvouhry, na turnaji plnila roli třetí nejvýše postavené hráčky. Její soupeřka byla tenistka, které aktuálně patří až 470. místo světa. Flinková se přitom před čtyřmi lety objevila na druhé pozici juniorského rankingu.

Do netradičního utkání lépe vstoupila právě druhá jmenovaná tenistka, která po dvou rychlých brejcích vedla 3:0. Japonská protihráčka však odmítla Flinkovou pustit do ještě trháku. A tak na kurtu začalo přituhovat.

Favoritka duelu po úvodním brejku snížila na 1:3, aby se o dvě hry později udál velice paradoxní gem. Ozakiová v něm dokázala využít až osmou nabídnutou šanci při servisu protihráčky, která za celou hru vytvořila hned čtyři dvojchyby.

To sice Rusku nerozhodilo, ani jedna z tenistek si ovšem do konce sady už nedokázala udržet vlastní podání, Flinková tedy hned ve třech případech nedokázala uzavřít úvodní sadu na servisu.

Rozhodující tiebreak prvního setu nabídl velmi napínavou podívanou, hráčky si až do úplného závěru ani jednou neodskočily na rozdíl dvou a více míčků. Bitvu nervů nakonec lépe zvládla Flinková, která si zkrácenou hru podmanila v poměru 11:9.

Druhý set poté již byl jednoznačnou záležitostí vítězky úvodní sady, ta na servisu ztratila jenom čtyři fiftýny, zatímco na returnu dokázala využít tři ze šesti nabídnutých brejkbolů.

Zmar Ozakiové podtrhují statistiky utkání, ve kterém Japonka po druhém podání neuhrála jediný míček, v úvodním setu se tak přihodilo hned čtrnáctkrát. Je třeba více dodávat?