Třiadvacet grandslamů? Určitě se nebojím, věří si Plíšková před Serenou

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Takový sledovaný úvod grandslamu ještě nezažila. Trochu se mu může přibližovat první kolo ve Wimbledonu z roku 2011, kdy na Kristýnu Plíškovou čekala Marion Bartoliová, ale zápas na Roland Garros proti Sereně Williamsové bude něco skutečně výjimečného. „Takový start jsem ještě neměla. Navíc se mi tady nikdy nedařilo, tak doufám, že to prolomím,“ říká česká tenistka před prvním kolem.

Většina lidí upřeně hleděla pouze na jednu stranu. Kurty číslo 4 a 5 odděluje tribunka. Zraky mířily na čtyřku.

Na té při tréninku bušila do míčků s velkou vervou vítězka 72 titulů na okruhu WTA.

Serena Williamsová se pokusí o velmi náročný úkol - po třech letech znovu získat na Roland Garros trofej Suzanne Lenglenové, a dostat se tak se svojí grandslamovou sbírkou na úroveň Margaret Courtové, která slavila vítězství na čtyřiadvaceti majorech.

V roce 2015 Williamsová ovládla French Open po finálovém vítězství nad Lucií Šafářovou.

Odstartovat svoji cestu bude teď chtít proti jiné Češce.

Na „nesledované“ pětce pilovala své údery Kristýna Plíšková. Právě ona se pokusí zastavit tažení šestatřicetileté Američanky hned v zárodku.

Los byl pro Plíškovou skutečně výživný. „Byla jsem samozřejmě překvapená. Nicméně si myslím, že je to lepší než nějaká průměrná hráčka, se kterou bych hrála na malém kurtu. Vlastně jsem byla ráda,“ popisovala své dojmy, které se dostavily poté, co se dozvěděla jméno soupeřky.

Sama si myslí, že s ní žádná nervozita lomcovat nebude. „Už mám za sebou tolik zápasů...jasně, nikdy jsem s ní nehrála, takže úplně nevím, co očekávat, ale myslím si, že nervózní nebudu,“ věří šestadvacetiletá tenistka.

Samozřejmě ale nepopírá, že začátek tohoto grandslamu bude něco speciálního. „Takový start jsem ještě neměla. Navíc se mi tady nikdy nedařilo, tak doufám, že to prolomím,“ hecuje se Plíšková. „Ale bude to těžké. Nevím vůbec, v jaké je formě, každopádně je nejlepší hráčkou všech dob.“

Současný potenciál je u Williamsové skutečně velkou neznámou. V roce 2018 zatím odehrála pouhé dva turnaje, a to na domácí půdě v Indian Wells a Miami. V prvním případě z toho bylo třetí kolo, ve druhém končila hned na úvod.

Od druhé poloviny března ale nenastoupila do žádného zápasu. „No právě. Určitě nejdu na kurt s tím, že bych se měla bát, takže do prvního kola půjdu s tím, že jdu vyhrát a uvidíme, jak to bude vypadat,“ řekla Plíšková.

Zatím se ještě na pařížském grandslamu nedostala přes první kolo, navzdory tomu, že zatím měla v hlavní soutěži na úvod 162., 81. a 260. hráčku světa.

Teď sice před ní stojí tenistka až z páté stovky žebříčku, ale vítězství se očekává mnohem méně než v předchozích případech. Indicie, jak porazit legendu tenisu, by mohla dodat její sestra Karolína, která Serenu porazila v semifinále US Open 2016. „Zatím jsme se o tom ale vůbec nebavily,“ doplnila tenistka, která se naposledy představila v německém Norimberku, kde dokráčela do čtvrtfinále.

Pokud by se oběma sestrám Plíškovým nad očekávání dařilo, mohly by na sebe narazit v osmifinále. „Na grandslamu jsem ještě takhle daleko nebyla, takže to je to úplně poslední, co mám v hlavě,“ zakončila s úsměvem Kristýna Plíšková a zamířila do šaten.

To Williamsová si „dopřála“ ještě další hodinu drilu…