České klání už v prvním kole: Karolína Plíšková narazí na premiantku Krejčíkovou

- Petr Sumbal

Dnes odpoledne zvládla Barbora Krejčíková poslední nástrahu pařížské kvalifikace a mohla se začít těšit na svou premiéru v hlavní části grandslamu. Los ji však nejspíš příliš nepotěšil, svůj grandslamový debut si odbude proti své slavnější krajance Karolíně Plíškové, světové šestce.

Tak tomu se říká smůla na los. Po úspěšně vydřené tříkolové kvalifikaci narazí Barbora Krejčíková v prvním kole na jednu z hlavních favoritek na titul z French Open, Karolínu Plíškovou. Plíšková je na druhém grandslamu sezóny nasazenou šestkou, a prvotní los jí pouze určil, že narazí na rozehranou tenistku z kvalifikace. Nyní je pro ni skutečnost o to nepříjemnější, že ji čeká souboj s krajankou.

Ve dvouhře na sebe Plíšková s Krejčíkovou zatím narazily jen dvakrát, a je tomu už poměrně dávno. Naposledy v roce 2014, kdy se v domácí extralize z překvapivého vítězství ve třech setech radovala o tři roky mladší Krejčíková. Ještě o tři roky dříve se obě tenistky utkaly na turnaji ITF v Bratislavě, a to vyhrála pro změnu Plíšková.

Mnohem více si budou obě hráčky pamatovat vzájemný souboj ve čtyřhře. Ten se odehrál téměř před rokem na turnaji v Římě. Úspěšnější byla tehdy Krejčíková, která spolu se Saj-saj Čeng porazila Plíškovou a Barboru Strýcovou v 10:8 supertiebreaku.

Zajímavostí je, že stejně jako Krejčíková, také Plíšková svou grandslamovou kariéru začala psát na Roland Garros. A také ona dostala v roce 2012 do prvního kola náročnou soupeřku, tehdy osmou na světě Marion Bartiliovou, které podlehla dvakrát 3:6. Nyní se ocitá v opačné roli. Ona bude tou, která musí zvítězit, Krejčíková bude za zelenáče, na kterém není žádný tlak a může jen překvapit.

Poslední duel Plíškové proti české hráčce je velmi čerstvý. V semifinále turnaje v Madridu narazila česká jednička na Petru Kvitovou, se kterou po boji ve dvou setech prohrála. Předtím však na letošním Australian Open naopak dvě krajanky zdolala, nejprve Lucii Šafářovou a hned nato v osmifinále Barboru Strýcovou. Na Šafářovou mimochodem Plíšková nebo Krejčíková mohou narazit ve druhém kole Roland Garros.

Krejčíková si naposledy proti krajance zahrála loni v květnu na turnaji v Norimberku, kde postupně vyřadila Jesiku Malečkovou a Petru Krejsovou a nakonec došla až do finále. Hráčku formátu Karolíny Plíškové však ještě nikdy v kariéře neporazila.