Uzdravená Vondroušová se vrací na French Open: Zápasy mi hrozně chyběly!

- Petr Sumbal

Markéta Vondroušová se po měsíční pauze zaviněné problémy s tříslem vrací do tenisového kolotoče a naskočí rovnou na druhý grandslam sezony – pařížský Roland Garros. Osmnáctiletá tenistka si loni antukové klání užila, z kvalifikace dokráčela až do druhého kola. Svého návratu na oblíbený turnaj se už nemůže dočkat: „Na kurty se těším a věřím, že budu hrát dobrý tenis. Zápasy mi hrozně chyběly!“

Na antuce zatím stihla Vondroušová v letošní sezóně odehrát jen dva turnaje. Po vypadnutí ve druhém kole v Luganu se jí mnohem lépe dařilo v německém Stuttgartu, kde uhrála čtyři vítězství včetně ceného skalpu Julie Görgesové (11.). Osmifinále s Elinou Svitolinovou (5.) pak byla nucena za stavu 1:1 na sety vinou zraněného třísla skrečovat.

„Přemýšlela jsem, že zkusím turnaj v Římě,“ přiznala Vondroušová, že měla v hlavě i dřívější návrat. „Ale nakonec bylo lepší se doléčit. Aspoň jsem se lépe připravila na tak velký turnaj, jako je pařížský grandslam.“

Po měsíční pauze je osmnáctiletý talent českého tenistu odpočinutý, ale zároveň také nerozehraný. „Snad pozitivně překvapím sebe, fanoušky i soupeřky. Vezu si s sebou posily, jede se mnou mamka a kamarádka. Moc se těším!“ naznačila Vondroušová, že sama úplně neví, co od sebe může čekat, ale je připravena i za podpory nejbližších bojovat.

Rozhodně má na co navazovat, protože před rokem se přes těžkou kvalifikaci prokousala až do druhého kola, kde padla s Ruskou Darjou Kasatkinovou. „Prohru s ní jsem tehdy obrečela. Byl to pro mě ale nezapomenutelný turnaj. Měla jsem sice problémy s loktem, dlouho nehrála, ale pak udělala dlouhou šňůru vítězství,“ vzpomíná Vondroušová, jak před rokem dokázala natáhnout šňůru 51 vítězství v řadě, která zahrnovala i turnajový titul z okruhu WTA v Bielu.

„Na první grandslam se nezapomíná! Momentálně už koukám dopředu, na kurty se těším a věřím, že budu hrát dobrý tenis. Zápasy mi hrozně chyběly!“ nemůže se dočkat Vondroušová. Tentokrát lopotná kvalifikace Vondroušovou minula, z pozice 90. hráčky žebříčku ji čeká rovnou první kolo proti Aně Bogdanové (65.) z Rumunska, se kterou se ještě nikdy neutkala. „Myslím, že ten los docela jde. Sice ji moc neznám, ale mohlo to být výrazně horší,“ ví Vondroušová.

Cíle si dává mladá tenistka postupné, znovu by ráda hlavně zvládla první kolo, což se jí na začátku sezony na Australian Open podařilo. „V Austrálii se mi to povedlo, tak holt musím zamakat i ve Francii. Cíle jsou cíle, na minulá zranění se neptají,” vyhlásila bojovně Vondoušová.