Po dvou letech hlavní soutěž! A teď Pavlásek sní o velkých kurtech a jménech

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Mise splněna. Loňské vyhoření dokonale napraveno. Adam Pavlásek při cestě kvalifikací na Roland Garros neztratil ani set. Místo v hlavní soutěži si zajistil po výhře 7:6(8) a 6:4 nad Rakušanem Dennisem Novakem. Podruhé tak bude moci nasávat atmosféru největšího antukového svátku. „Budu se snažit předvést to stejné jako před dvěma lety,“ burcuje se třiadvacetiletý tenista.

Poslední krůček mu chyběl k tomu, aby byl po tenisovém pobytu v Paříži spokojený.

Překážkou ve finále kvalifikace byl Adamovi Pavláskovi muž, který o kolo dříve vyřadil jedničku kvalifikačních bojů Tara Daniela, 80. tenistu na světě. Dennise Novaka však Pavlásek dokonale zneutralizoval, neboť směle pokračoval ve výborných výkonech posledních dnů a týdnů.

Za hodinu a 39 minut mohly jít ruce radostí nahoru.

Jeho doba strávená ve francouzském hlavním městě se protáhne do dalšího týdne.

Jaké je to být zde po dvou letech zase zpět v hlavní soutěži?
Po takovém zápase je to úžasné. Celou kvalifikaci jsem hrál hodně solidní zápasy. Jsem šťastný, že jsem se konečně opět kvalifikoval na grandslam a těším se na další zápas.

Ten si zahrajete, mimo jiné, i díky zvládnutému a veledůležitému tiebreaku. Co se vám během něho honilo hlavou?
Oba dva jsme hráli dobře. Tenis je ohromně vyrovnaná hra. A především v tiebreaku je každý bod jiný. Vedl jsem už 6:4, pak jsem tento náskok ztratil. Toto rozuzlení bylo velmi těsné a těžké. Jsem jenom rád, že jsem v tento moment byl ten šťastnější.

V roce 2017 jste skončil v prvním kole kvalifikace. Bylo proto pro vás důležitější letos předvést úspěšnou jízdu?
Ano, máte pravdu, protože tady mám vše opravdu moc rád. Mám úžasné vzpomínky na rok 2016, když jsem byl v hlavní soutěži, takže se budu snažit předvést to stejné jako před dvěma lety.

Vyhlížíte teď nějakého speciální protivníka, se kterým byste si rád zahrál?
Bylo by úžasné si zahrát proti nějakému velkému jménu na velkém kurtu. Byly by to pro mě úžasné zkušenosti. Počkáme si na los a uvidíme.

Dnes jste hrál proti hráči s příjmením Novak, tak co třeba taková verze Novak křestní jméno?
Už jsem s ním hrál na Wimbledonu, takže bych chtěl někoho jiného. Je to těžké si něco přát, protože když dostanete známe jméno, tak se bude hrát na větším dvorci, ale zase máte menší šanci na postup. V případě, že los je smířlivý, tak se zase může postoupit dál. Je to opravdu složité.

Uzavírá se nedávným titulem z Říma a současným postupem na major kruh? Můžete říct, že jste zpět?  
Byl bych strašně rád, kdyby to byla forma návratu. Budeme ale chytřejší za měsíc za dva, ale opravdu by mě potěšilo, kdybych pokračoval v takovýchto výkonech, zkrátka tím, co tady předvádím. Udělám všechno pro to, abych toto sebevědomí udržel co nejdéle.

Je tímto vaše poslání v Paříži splněno, nebo cesta pokračuje?
Každý kvalifikant se snaží dostat do hlavní soutěže a pak sleduje, co přijde za los. Posledních čtrnáct dní jsem hrál dobrý tenis a věřil jsem, že když v tomto trendu budu pokračovat, tak se kvalifikuji.

Teď máte pár dní volno, jak s nimi naložíte?
Určitě si dopřeju regeneraci a budu trénovat, abych byl ready.

A nedostane prostor i nějaká oslava s vašimi blízkými, kteří vás zde všechny zápasy vytrvale podporovali?
Myslím, že dojde maximálně na nějakou večeři. Na oslavu by byl čas až po návratu, a třeba v případě, že bych vyhrál první kolo. (úsměv)