Značka ZK dobývá Paříž. A cesta pokračuje dál, věří si Kolář

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Co grandslam, to progres. Zdeněk Kolář je právě na svém třetím majoru. Loni v Austrálii se pakoval po prvním kvalifikačním kole, o rok později na stejném místě končil o fázi dál. Teď na Roland Garros prolétl již do finále kvalifikace. Že by na hlavní soutěž musel čekat až do Wimbledonu? „Já doufám, že to není konečná,“ prohlásil odhodlaně jednadvacetiletý tenista po hladké výhře 6:3, 6:3 nad Stefanem Napolitanem.

„Dobře, Zdendo. Výborně,“ hecoval se neustále blonďatý tenista. „Skvělej servis,“ ozývalo se také z úst jednadvacetiletého muže. Zdeněk Kolář měl důvod si sám sobě dávat pochvaly. Jeho výkon ve druhém kole kvalifikace na French Open proti Stefanu Napolitanovi byl suverénní. Otec a trenér v jedné osobě nemusel z tribuny říkat nic. 

V prvním setu sice italský tenista nějakou dobu vzdoroval, avšak dva brejky v závěru setu jasně ukázaly, kdo bude na kurtu číslo 13 pánem.

Úvodní sadu vyhrál český hráč 6:3. A tu následující ve stejném poměru, když soupeři sebral podání hned ve druhém gemu. „Je to cenný úspěch. Jsem velice rád a cesta pokračuje dál. Dnes jsem podal dobrý výkon,“ mohl po zápase zaslouženě říct Kolář.

Trpělivost podle něj byla hlavním klíčem k úspěchu. „Ze začátku mě moc k ničemu na returnu nepouštěl, protože dobře servíroval. Nicméně jsem tušil, že mu to celý zápas takto nevydrží. Věděl jsem, že čím delší výměny budou, tím půjde více fiftýnů na moji stranu.“

Převedl Kolář ve druhém kole kvalifikace své maximum? „Každý zápas je jiný a nikdy to není ideální. Ale proti Napolitanovi to podle mě byl skvělý výkon. Hrál jsem dobře zezadu, což na něj platilo,“ hodnotil svoje druhé představení v Paříži.

Už nyní dosáhl svého maxima v kvalifikaci na grandslamu. „Netroufám si říct, jak vysoko tento postup zatím řadím. Já doufám, že to není konečná a uvidíme, jak to půjde dál,“

Nyní se pokusí porušit pokerovou postupku, kterou zatím jeho účasti na třech majorech přinášejí. První, druhé a nyní třetí kolo. Na číslo 4, znamenající první kolo v hlavní části, ale nehodlá čekat až do Wimbledonu. Chce uspět teď.

Poslední krok ovšem bývá nejtěžší. A pro Koláře bude skutečně obtížný.

Bitvu o hlavní soutěž svede s Brazilcem Dutrou Silvou, který loni v červenci vystoupal dokonce na 63. místo v žebříčku. „Už jsme spolu jednou hráli, když se vracel po zranění. Všichni říkali: ‚Dobrý los, je 550.' A za rok už byl v první stovce,“ vzpomíná Kolář s úsměvem na tři roky staré antukové setkání v Praze – které prohrál – s tenistou, jenž do finále kvalifikace postoupil po výhře 6:2, 6:0 nad Slovákem Andrejem Martinem.

„Je to velmi nepříjemný a kvalitní hráč, navíc antukář. Bude to určitě velmi těžké utkání,“ dodal na adresu svého protivníka rodák z Bystřice nad Pernštejnem.

V pátek ho čeká jedna z nejdůležitějších bitev v jeho kariéře. „Bude potřeba hrát dobře, bojovat a mít štěstíčko, které je k tomu potřeba. Byl bych hrozně rád, kdyby to vyšlo.“

Zatím si dělá skvělou reklamu. A nejen sobě. Roland Garros poprvé poznává jeho vlastní značku ZK, do které je Kolář oděn. „To je spíš jen tak pro mě, aby byl člověk něčím trochu odlišný. Stejně všechno záleží na tom, co předvedu na kurtu. Ta značka je spíše takové zpestření,“ zakončil se smíchem Kolář.

ZK se pokusí proti Dutrovi Silovovi o –  před turnajem nečekaný – úspěch...