Za hlavní soutěží ho žene vlastní fanklub. Společně to dáme, hecuje se Pavlásek

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Loňské vypadnutí v prvním kole kvalifikace bylo napraveno již v pondělí po skreči Blaže Kavčiče. O dva dny později to ale od Adama Pavláska bylo plnohodnotné potvrzení, že forma je zpět. Proti rozjetému Hugovi Dellienovi se chvilku rozkoukával, pak však začal řádit. To rezultovalo ve výsledek 6:3 a 6:1. „Vždycky jsem rád, když vyhraju v krátké době,“ mohl spokojeně prohlásit český hráč.

Při pohledu na statistiky bolívijského tenisty v letošní sezóně by se mohl leckdo zaleknout. Šestadvacet výher a jen pět porážek. Tři tituly. Za poslední dva měsíce vystoupal v žebříčku o sto míst…

Všechna čísla Huga Delliena ale ve druhém kole kvalifikace na Roland Garros smetl Adam Pavlásek ze stolu za hodinu a tři minuty. Protivník českého tenisty sice měl v prvním setu možnost utéct už na rozdíl tří gemů, nicméně tato šance měla nulový efekt. Dellienovi v tu chvíli začala noc, Pavláskovi krásný den.

Třiadvacetiletý tenista z Bílovce si tak na pařížské oranžové drti zahraje podruhé ve své kariéře finále kvalifikace.

Překvapilo vás, jak to po špatném úvodu šlo ve zbytku utkání hladce?
Pro mě to byl fyzicky ohromně náročný zápas. Možná to vypadá lehce, ale každý gem jsme hráli vyrovnaně, mohlo to dopadnout jakkoliv. Na začátku na mě vletěl, vedl rychle 3:1, a navíc měl brejkbol na 4:1. Pak jsem zahrál brutální stopbal a snížil. Posléze jsem musel hru pozměnit, protože podle mě byl Dellien v zápase lepší, nebo tedy hlavně na jeho začátku. Musel jsem do toho více chodit, aby neměl čas na tvoření hry. Tato taktika klapla. Hlavně mi ale držel servis, za což jsem ohromně rád.

Říkáte, že byl Hugo Dellien lepší, ale de facto všechny míčky jste soupeři dokázal vrátit. Myslíte, že ho to mohlo rozhodit?
Když poznal, že mu všechno vrátím, tak to chtěl více zabíjet z pozic, ze kterých to nebylo možné. A to bylo pro mě jen dobře, že to chtěl uspěchat třetím nebo čtvrtým míčkem.

Je to zatím ideální cesta Roland Garros? Po prvním kole jste postupoval díky skreči, dnes po dvou setech, ve kterých jste soupeři dovolil pouhé dva gemy…
Jsem vždycky rád, když vyhraju zápas v krátké době, je to samozřejmě ta lepší varianta. Teď se můžu v klidu soustředit na to, abych ve čtvrtek předvedl ještě lepší výkon než dneska.

Sebevědomí máte nyní k proniknutí do hlavní soutěže dost?
Samozřejmě si na to věřím, jinak bych tady nemohl být. Myslím si, že když předvedu solidní tenis, tak to bude hodně vyrovnané. Každý zápas je jiný a myslím si, že může vyhrát každý. Šanci určitě mám a budu dělat všechno pro to, abych tento rozhodující těžký zápas zvládl.

Myslíte, že to byl proti Dellienovi ideální tenis, nebo ještě podle vás máte mezery, které mohou být ve čtvrtek zaplněny?
Kdybych držel tento level, který je bez chyb – což je základ – tak by to bylo fajn. Dá se ale pořád zlepšovat. Myslím si, že kdybych dále vycházel z tohoto základu, tak můžu více tvořit a hrát ještě nebezpečnější tenis.

Level si drží i početný fanklub, který má oblečená trička s vaším jménem. Jak moc je pro vás důležitá jeho podpora?
Já jsem každopádně moc rád, že tady jsou se mnou. Je tady táta a kamarádi, čehož si cením. Jsou taky rádi, že se mi momentálně daří a myslím si, že to, doufejme, společně dotáhneme do hlavní soutěže.