Wimbledon: Hlavní soutěž okusí deset Čechů. Velikáni konečně na jednom místě

- Radek Štohl

Za několik dní teprve začne French Open, startovní listina dalšího grandslamu byla ovšem zveřejněna. Slavný Wimbledon totiž startuje již 2. července a ve svých řadách uvítá také minimálně deset českých zástupců ve dvouhře, včetně Karolíny Plíškové, Petry Kvitové či Tomáše Berdycha. Třetí grandslamový podnik sezóny by navíc po roce mohl na společném turnaji spatřit tzv. velkou čtyřku.

Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovič, Andy Murray. Takové složení mužské části Wimbledonu by se podle dosavadního scénáře mělo pořadatelům vyplnit. V hlavní soutěži dvouhry se s největší pravděpodobností představí rovněž Stan Wawrinka.

Andy Murray, dvojnásobný vítěz turnaje, se na okruhu neukázal právě od loňského Wimbledonu, ve kterém v osmifinále nestačil na Sama Querreyho. Tenista pocházející ze skotského Glasgow kvůli problémům s kyčlí neustále odkládal svůj návrat, až nakonec ukončil celou loňskou sezónu.

Loni v listopadu sice ještě odehrál exhibici s Rogerem Federerem a na konci roku s Roberto Bautistou v Abú Zabí, na začátku letošního ročníku se přesto podrobil operaci. Ačkoliv Murray vynechal French Open, na Wimbledon by měl být již v pořádku.

Z českých tenistů se mezi nejlepšími jistojistě představí Tomáš Berdych, aktuálně osmnáctý tenista světového žebříčku, který loni v semifinále vypadl s Federerem. Druhou mužskou nadějí bude Jiří Veselý, osmifinalista z roku 2016.

Plodnějšího zastoupení se naopak dočkají české ženy. O titul by se měla ucházet Karolína Plíšková, Petra Kvitová, Barbora Strýcová, Lucie Šafářová, Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková, Markéta Vondroušová a Denisa Allertová, ta je v současné době třetí hráčkou nad čárou. 

Nasazení bude určeno 26. června, samotný turnaj proběhne od 2. - 15. července. Kompletní seznam účastníků najdete zde a zde.