Dobrý zápas na rozehrání, prohlásila debutující Bouzková. A pak přivolala déšť

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Poprvé přijela do francouzského hlavního města jako účastnice grandslamu. Roland Garros jí jako jediný z turnajů velké čtyřky ve sbírce chyběl. A proti domácí Tessah Andrianjafitrimové si Marie Bouzková zážitek z premiéry rozhodně nezkazila. „Dneska jsem si to užila, snad to tak bude pokračovat,“ mohla říct s radostí po postupu do druhého kola.

Na zrenovovanou „osmnáctku“, která je pro kvalifikaci největším dvorcem, dorazilo poměrně dost fanoušků. Drtivá většina z nich se ale nechystala podporovat Marii Bouzkovou. Proti ní totiž nastoupila Francouzka Tessah Andrianjafitrimová.

„Měla jsem velkou radost, že nás dali na takovýto hezký kurt,“ říkala krátce po zápase Bouzková. Ještě větší radost ale pochopitelně měla z toho, že se první účast na French Open neproměnila jen v kraťoučké představení. „Dneska jsem si to užila, snad to tak bude pokračovat,“ uvedla po dvousetové výhře 6:4 a 6:2.

Andrianjafitrimová nejvíce vystrčila růžky v úplném úvodu zápasu – hned ve druhém gemu sebrala Bouzkové podání. „Soupeřka to byla těžká, měla za zády celé publikum, takže to nebylo vůbec jednoduché,“ tvrdila hráčka, které nyní v žebříčku patří 171. místo. Navzdory tomu to bylo naposledy, kdy protivnice Bouzkové výrazněji odskočila.

Postupem času totiž přicházela česká dominance…

I tak Bouzková svoji soupeřku z prvního kola chválila. „Na antuku má dobrou hru. Hraje trošičku s topspinem a tady jí to skáče pěkně vysoko, takže pořadatelé určitě udělali správnou volbu,“ řekla v návaznosti na to, že se Andrianjafitrimová ocitla v bojích o hlavní soutěž French Open díky divoké kartě.

Zároveň byla ale česká hráčka ráda, že ji na úvod nečekala nějaká věhlasnější a kvalitnější překážka. „Myslím si, že to byl dobrý zápas na rozehrání, abych chytila rytmus. Snad to bude lepší a lepší,“ věří Bouzková.

A jaký dojem na ní zatím udělala prestižní akce? „Areál se mi moc líbí, nečekala jsem, že to tady bude tak hezké, protože jinak se mi Paříž moc nelíbí." Nejen proto se zatím neustále pohybuje pouze na stadionu Rolanda Garrose. „Přiletěli jsme před dvěma dny, takže všechen čas patřil kurtům a odpočinku,“ usmívala se Bouzková.

Regenerace bude určitě potřeba i po prvním zápase. 

Oběma hráčkám totiž bralo dost sil horko a ostré slunce. Jako usměvavé sluníčko působila po zápase i spokojená Bouzková. „Hlavně, že bylo hezky a nefoukal vítr. Sice to občas trochu pálilo, ale to je samozřejmě lepší než déšť, který tady občas bývá,“ smála se devatenáctiletá hráčka.

Pak se začalo zatahovat.

O hodinu později už nad areálem Rolanda Garrose občas šlehaly blesky. Déšť přerušil zbývající program dne.

Snad to ve druhém kole kvalifikace, které Bouzková odehraje proti Američance Caroline Dolehideové, budou opět paprsky, co bude dopadat na dvorce.

Pro tenistku narozenou v Praze to bude mnohem těžší prověrka, než v prvním případě. Dolehideová, které patří v žebříčku 126. pozice, v dubnu vyhrála titul na podniku v Indian Harbour Beach s dotací 60 tisíc dolarů. Ještě o měsíc dříve vyřadila v kalifornském Indian Wells Shelby Rogersovou, na což vzápětí navázala skalpem v podobě vítězství nad Dominikou Cibulkovou.

Na jediný vzájemný zápas s americkou tenistkou má však skvělé vzpomínky, které ji poženou kupředu. Dolehideovou totiž porazila v rámci své spanilé cesty juniorským US Open, které v roce 2014 vyhrála.