Rosol otočil dramatické derby s Veselým, ten nevyužil mečboly

- Filip Lefenda

Na antuce v Ženevě se uskutečnilo nesmírně pikantní české derby dvou daviscupových reprezentantů. Lukáš Rosol v něm nebyl proti Jiřímu Veselému papírovým favoritem, po prohrané první sadě, v níž uhrál jen dva gemy, se ale výkonnostně zvedl a dotáhl duel skrze dva vyhrané tiebreaky do vítězného konce. Veselému nepomohlo k postupu ani osmnáct es.

Veselý měl v úvodu utkání jasně navrch. Česká dvojka disponovala už v úvodním gemu dvěma brejkboly, za další dvě hry navíc Veselý obdržel další dvě možnosti. Ani jednu nevyužil, což mu ale později nemuselo nijak vadit.

V páté hře už totiž na returnu uspěl, stejně jako v gemu číslo sedm. První sadu tak ovládl favorit poměrem 6:2.

Klíčový moment druhé sady přišel v sedmé hře. V té nabídl Rosol svému krajanovi jediné dvě brejkové možnosti v rámci celého setu, Veselý je ale nevyužil, a tak dospělo dějství do tiebreaku. V tom měl mladší z obou tenistů za stavu 6:4 dva mečboly, poté ale prohrál čtyři míče v řadě a musel jít do třetího setu.

Ten byl podobný prostřednímu dějství s tím rozdílem, že Rosol už na podání nečelil žádné brejkové hrozbě, zatímco Veselý musel jednu – první a poslední v celém utkání – likvidovat. To se mu podařilo, a tak byla o pár chvil později k vidění další zkrácená hra.

Také v ní ztratil Veselý nadějný náskok, když od stavu 4:2 opět neuhrál ani míč. Z postupu do osmifinále se tak radoval Lukáš Rosol, jenž zároveň slaví premiérové letošní vítězství na okruhu ATP. Příštím soupeřem mu bude americká turnajová šestka Steve Johnson.

Banque Eric Sturdza Geneva Open, Ženeva (muži, SWI, 561 345 USD, antuka)
1. kolo dvouhry
JIŘÍ VESELÝ (79.) – LUKÁŠ ROSOL (286.) [Q] 6:2, 6:7(6), 6:7(4)