French Open: Kolář pařížskou premiéru zvládl, postupuje i Bouzková. Další program zhatil déšť

- Jan Havlovic, Filip Lefenda

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Druhým hracím dnem pokračovala v tenisovém areálu Rolanda Garrose v Paříži kvalifikace do hlavní soutěže. Zdeněk Kolář oplatil Britu Broadymu měsíc starou porážku, když vyhrál ve dvou tiebreacích. Do druhého kola kvalifikace postoupila rovněž Marie Bouzková. Duel Terezy Martincové byl za stavu 0:4 ve třetím setu přerušen pro déšť a dohrávat se bude až ve středu. Počkat si na svůj zápas musí i Karolína Muchová.

Kolář oplatil Broadymu porážku a v Paříži postupuje
Zdeněk Kolář (230.) svou premiéru na antukovém Roland Garros zvládl. Český hráč si na úvod poradil s Britem Liamem Broadym (166.), kterému oplatil měsíc starou porážku z challengeru ve Francaville. Zápas to byl ovšem velice vyrovnaný a dramaticky, o čemž svědčí i výsledek. Kolář jej vyhrál skrze dvě zkrácené hry 7:6(8), 7:6(4).

Brit byl přitom v obou setech o brejk napřed. V prvním setu se ujal podání Koláře ve čtvrtém gemu a vedl 3:1, český hráč ale bleskově reagoval stejnou mincí. Posléze si oba soupeři již servisy drželi. Po jednom brejku na každé straně bylo k vidění také ve druhém dějství. V tom vedl žebříčkově lépe postavený Broady už 5:3, v desáté hře ale sadu nedoservíroval, aby o několik minut později prohrál celý zápas.

"Je to super. První zápas v Paříži a hned výhra. Jsem za toto vítězství hrozně moc rád," popsal Kolář pocity bezprostředně po utkání Tenisovému světu. "Nehrál jsem vůbec špatně, mám natrénováno, což jsem myslím potvrdil. Soupeř hraje nepříjemně, a o to víc jsem rád, že jsem vždycky dokázal srovnat krok, když mě brejknul jako prvního," usmíval se jednadvacetiletý tenista.

Bouzková začala grandslamovou kvalifikaci vítězně
Teprve druhé letošní vítězství na antuce zaznamenala v Paříži Marie Bouzková (171.). Česká hráčka tak triumfem nad domácí Tessah Andrianjafitrimovou (330.) postoupila do druhého kola kvalifikace Roland Garros. Duel, který trval hodinu a 31 minut, ovládla Bouzková poměrem 6:4 a 6:2.

Lépe jej přitom začala francouzská soupeřka, která ukořistila na příjmu hned první podání protivnice a vedla 2:0, Bouzková ale reagovala rebrejkem a v deváté hře uspěla na returnu podruhé, aby následně sadu doservírovala. Divoký byl i úvod druhého setu, kdy se brejky zrodily v prvních třech hrách. Podstatné bylo, že dvakrát na straně Bouzkové, která nakonec povolila protivnici jen dva gemy a s přehledem postoupila do druhého kola.

"Na antuku má soupeřka dobrou hru, ukázala, že pořadatelé udělali správnou volbu, když jí dali divokou kartu," hodnotila střetnutí mladá Češka. "Byl to dobrý zápas na rozehrání, abych chytila rytmus. Snad to bude jen a jen lepší," doufá před dalšími duely.

Další program narušil déšť
Do akce se dostala i Tereza Martincová, jejíž duel proti Belgičance Bonaventureové byl za stavu 0:4 ve třetím setu přerušen. Česká hráčka přitom byla jen krůček od vítězství, když vedla už 6:1 a 5:3, poté ale prohrála druhou sadu skrze tiebreak a v té třetí dosud neuhrála ani gem.

Na poslední chvíli se mezi startující v grandslamové kvalifikaci dostala vůbec poprvé v kariéře Karolína Muchová. Té pomohlo odhlášení Ukrajinky Jastremské. Češka se ve středu střetne se Slovenkou Šramkovou.

Roland Garros, Paříž (ženy, FRA, 39 200 000 EUR, antuka)

Muži
Liam Broady (GBR, 166.) – ZDENĚK KOLÁŘ (230.) 6:7(8), 6:7(4)

Ženy
MARIE BOUZKOVÁ (171.) – Tessah Andrianjafitrimová (FRA, 330.) [WC] 6:4, 6:2
TEREZA MARTINCOVÁ (152.) – Ysaline Bonaventurová (BEL, 132.) 6:1, 6:7(4), 0:4 přerušeno, dohrávat se bude 23.05.
Rebecca Šrámková (SVK, 346.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (207.) odloženo na 23.05.