Do kvalifikace Roland Garros naskočí čtveřice Češek. Na koho narazí Martincová a spol.?

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Oproti chlapům jsou v kvalifikaci na Roland Garros v dvojnásobné přesile. Čtyři Češky se chystají zabojovat o účast v hlavní soutěži antukového majoru. Los k nim byl – aspoň dle papírových předpokladů – poměrně příznivý. Dvěma hráčkám zkříží cesty mladé domácí držitelky divokých karet. Žebříčkově nejsilnější soupeřku má Tereza Martincová.

Marii Bouzkové ke zkompletování účasti na všech majorech, respektive jejich kvalifikacích, chyběla jediná akce, a to Roland Garros. Dočká se v úterý. Proti ní se však nepostaví žádná hráčka, která by měla více zkušeností. Devatenáctiletou Bouzkovou totiž čeká stejně stará Francouzka Tessah Andrianjafitrimoaová, jež se pustí do kvalifikace coby držitelka divoké karty. Doposud se tyto dvě tenistky nikdy nepotkaly.

Pořádnou radost musí mít Karolína Muchová. Ta také okusí pařížské, v jejím případě dokonce grandslamové, kurty poprvé, což se ale dozvěděla v nejzazší možnou chvíli. Děkovat může Ukrajince Jastremské, která se odhlásila těsně před losem, čímž, jako vůbec poslední hráčce, uvolnila Karolíně Muchové místo. Po tomto zajímavém vývoji na ni čeká Slovenka Rebecca Šramková, které nyní patří až 346. místo v žebříčku, nicméně minulý rok sahala po průniku do první stovky. V jediném dosavadním vzájemném střetnutí slavila vítězství Šramková.

Po třech letech se do pavouku kvalifikace na Roland Garros vrací Barbora Krejčíková. Ta by měla mít teoreticky nejsnazší práci. Na úvod si totiž zahraje proti sedmnáctileté Claře Burelové, které v bodování WTA zatím patří 959. pozice. Očekává se tak minimálně vyrovnání výsledku z roku 2015, kdy rodačka z Brna skončila ve druhém kole bojů o hlavní soutěž. Se svojí soupeřkou Krejčíková zatím nikdy nehrála.

„Nejotřískanější“ kvalifikantkou z České republiky je na Roland Garros Tereza Martincová, která na tomto turnaji hrála v posledních dvou ročnících. A i ona by se zde ráda podívala za hranici druhého kola. První krok k tomu bude muset udělat proti belgické tenistce Ysaline Bonaventureové. Té v žebříčku patří 132. místo, a je tak o dvacet pozic před třiadvacetiletou Češkou. Nicméně Martincovou může hnát pozitivní vzájemná bilance, v rámci které má dvě výhry.

Kolik ze jmenovaných tenistek se posune o kousíček blíže k premiérové účasti v hlavní části soutěže?  

1. kolo kvalifikace ženské dvouhry
MARIE BOUZKOVÁ (171.) - Tessah Andrianjafitrimoaová (FRA, 330.)

KAROLÍNA MUCHOVÁ (207.) - Rebecca Šramková (SVK, 346.)

BARBORA KREJČÍKOVÁ (141.) - Clara Burelová (FRA, 359.)

TEREZA MARTINCOVÁ (152.) - Ysaline Bonaventureová (BEL, 132.)