Kapky štěstí! Nadal bude opět jedničkou, po dešťové přestávce otočil finále se Zverevem

- Jan Vojkůvka

Princ krále nezdolal! Souboj dvou nejlepších antukářů této sezony ve finále turnaje série Masters v Římě mezi Rafaelem Nadalem a Alexandrem Zverevem vyzněl lépe pro španělského favorita. Tomu se po výhře 6:1, 1:6, 6:3 podařilo vybojovat třetí antukový titul v tomto roce a v pondělí se vrátí do čela světového žebříčku.

Monte Carlo, Barcelona a nyní Řím. Rafael Nadal stejně jako v minulé sezoně dokázal před pařížským grandslamem vybojovat tři trofeje s jediným rozdílem, když loni zvítězil v Madridu a naopak v Itálii skončil ve čtvrtfinále. Nescházelo však mnoho a antukový král poslední dekády byl pokořen.

Ve finále totiž narazil na německého mladíka Alexandra Zvereva, jenž získal dva tituly v řadě v Mnichově a Madridu a držel šňůru třinácti vyhraných zápasů v řadě. A na Nadala dokázal vyvinout enormní nátlak.

V prvních dvou setech oba sokové vyhráli shodně 6:1 a o vítězi musela rozhodnout až třetí sada. V ní se podařilo Zverevovi odskočit do vedení 3:1 a měl zápas zcela ve svých rukách. Nad Římem se však tou dobou spustil déšť, který španělsko-německý duel dvakrát přerušil.

A déšť byl pro Rafaela Nadala doslova požehnáním. V krátkých přestávkách dokázal zmobilizovat své síly, vyhrát pět gemů v řadě a Zvereva v koncovce doslova deklasovat. Zatímco Zverev přišel o svou neporazitelnost, Nadal vybojoval osmý římský titul a první od roku 2013.

Zároveň tím vybojoval návrat do čela světového žebříčku, kde ho v pondělí nahradil Roger Federer. Nadal, jenž v Římě obhajoval pouhé čtvrtfinále, se před švýcarského rivala příští týden dostane o 100 bodů a svůj náskok bude hájit na pařížském grandslamu, kde obhajuje loňský triumf.