ATP

Souboj titánů! Řím se rozhoří, giganti zahájí nový milník

- Radek Štohl

Lahůdka přichází. Tenisové Masters v Římě do bitvy o semifinále proti sobě postavilo Rafaela Nadala a Novaka Djokoviče. V hlavním městě Itálie se tenisté utkají již v 51. vzájemném utkání v kariéře, mírně navrch má bilančně Djokovič. Podle papírových předpokladů by ho ale měl Nadal nyní stáhnout. Jaká bude skutečnost?

Dvě obrovské osobnosti bílého sportu. Dvě bývalé světové jedničky. A první vzájemný duel poprvé od loňského Madridu, kdy turnaj gradoval v polovině května. O rok a pět dní později se králové potkají znovu.

Nejen sázkové kanceláře v následujícím střetnutí favorizují Rafaela Nadala. Ten letos na antuce znovu ožil, na svém oblíbeném povrchu dominoval v Monte Carlu a Barceloně, stopku mu až minulý týden v Madridu vystavil Dominic Thiem. V Římě ovšem zvládl všechny tři duely, když mu nestačil Džumhur, Shapovalov a ve čtvrtfinále ani Fognini.

Po třísetovém duelu nad domácím protivníkem na zdejším turnaji poprvé po čtyřech letech postoupil do semifinále, titul zde naposledy slavil v roce 2013, kdy si připsal celkově sedmou trofej z hlavního města Itálie.

Naopak Novak Djokovič se po návratu na kurty trápí. Před probíhající "1000" vyhrál jen šest utkání, v dalších šesti prohrál. Mezi nevydařené zápasy se zařadily i duely s Danielem (84. hráč světa), nebo Kližanem (121.).

Římský turnaj ho ale, jak se zdá, opětovně vrátil do hry. Od úvodního kola si na Srba nepřišel Dolgopolov, Basilašvili či Ramos Viñolas. Ve čtvrtfinále mu vzal set až Kei Nišikori, Djokovič ovšem po skvělém obratu (2:6, 6:1, 6:3) proplul do prvního semifinále od loňského Eastbourne.

Předchozí utkání jsou však už minulostí, zápas o finále nabídne úplně jiný duel. Giganti se potkají již v 51. klání, ve kterých má lepší úspěšnost Djokovič (26 vítězství). Nadal sice vyhrál poslední utkání v Madridu, před španělským podnikem ale v sedmi vládl jeho soupeř, který vyhrál sedm zápasů.

Ať už tentokrát vyhraje kdokoliv, tenisový svět se má na co těšit. Podobných duelů mezi velkými rivaly nemusí již přijít mnoho.