Češi v akci: Mertl premiéru v hlavní soutěži ATP zvládl, v Bastadu postupují Hradecká i Siniaková

- Filip Lefenda

Jan Mertl se o víkendu na osmačtyřicátý pokus konečně kvalifikoval do hlavní soutěže turnaje ATP a svou premiéru mezi mužskou elitou zvládl, když ve třech setech přehrál domácího Yanna Martiho. Elitní české ženy se tento týden přesunuly na sever Evropy, konkrétně do švédského Bastadu. Lucie Hradecká s Kateřinou Siniakovou se úspěšně představily v kvalifikaci v Bastadu, první kolo hlavní soutěže nezvládla Denisa Allertová.

Jan Mertl zvládl svůj premiérový zápas v hlavní soutěži turnaje ATP a ve švýcarském Gstaadu si zahraje i ve druhém kole. Při své premiéře český tenista přehrál domácího Švýcara Yanna Martiho ve třech setech, 6:4. 6:7 (5) a 6:2, a v dalším zápase se střetne s nasazenou jedničkou podniku a aktuálně 21. hráčem světového žebříčku Feliciano Lopezem.

Třetí vzájemný duel mezi oběma hráči začal lépe pro rodáka z Ústí nad Labem, který ve svého soupeře hned dvakrát připravil o servis a i přes mírné zaváhání v šesté hře dotáhl první set k vítězství 6:4. Druhá sada začala lépe pro Martiho, který získal úvodní dvě hry. Mertl však rebrejkem rychle smazal ztrátu svého podání a o vítězi druhého dějství rozhodla až koncovka. V ní se Mertl dvakrát dostal k servisu Martiho, jenže ani jednou nedokázal utkání dotáhnout při vlastním servisu až do vítězného konce a v závěrečném tiebreaku ani navzdory vedení 3:1 neuspěl. O vítězi zápasu tak rozhodla až třetí sada, v níž se Mertlovi ve čtvrtém gemu podařilo prorazit servis svého soka, totéž zopakoval i v osmé hře, kdy český tenista druhým mečbolem ukončil celé utkání.

„Hráli jsme na centrkurtu, kde se nehraje příliš snadno. Lítá to tam ještě více, takže místy jste úplně bez šance kontrolovat své údery,“ popsal těžké podmínky při své premiéře Mertl. „Ve druhém setu jsem za stavu 5:4 a 6:5 nedokázal doservírovat k vítězství. Soupeř prohrával a tak do toho šel beze strachu. V tiebreaku zahrál lépe, já jsem byl zbytečně pasivní. Necítil jsem se pak příliš dobře," zhodnotil zřejmě nejtěžší okamžiky zápasu čtyřiatřicetiletý Čech.

„Ve třetím setu jsem si řekl, že už jsem to zkazil dost, takže už nemám, co ztratit. Dobře jsem podával a při mém mečbolu mi soupeř postup daroval, když pokazil jasnou smeč. Zápas ve druhém kole proti Lopezovi si užiju,“ uzavřel hodnocení své vítězné premiéry Jan Mertl.

Skrze kvalifikaci pronikla do hlavní soutěže Lucie Hradecká. Ta nejprve zvládla v neděli otočit duel s Francouzkou Bonaventurovou a mohla tak v pondělí vyzvat Mariu Sakkariovou z Řecka, hráčku z konce první světové stovky, se kterou se utkala vůbec poprvé v kariéře. Úvod utkání však české rezprezentantce vůbec nevyšel. Hradecká prohrála první dějství 2:6, když na servisu nastřádala hned pět dvojchyb a nedokázala ani jednou z deseti pokusů uhrát míč přes druhé podání.

Ideální nebyl ani vstup do druhé sady, kdy si Hradecká prohrála své první dva servisy. Stejně si však počínala také řecká favoritka. Následně se již začal lámat chléb. Lucie si v páté hře uhrála podání, následně soupeřku potřetí v sadě brejkla a své počínání posléze potvrdila i na servisu. Druhý set nakonec skončil poměrem 6:3 pro pražskou rodačku.

Zlepšený výkon si dokázala Hradecká převést také do rozhodujícího dějství. V tom povolila Sakkariové pouze jednu hru a díky dokonanému obratu si tak ve Švédsku zahraje hlavní soutěž. To vše i navzdory jedenácti dvojchybám, které Lucie v utkání vyprodukovala.

Stejný záměr měla v severních končinách Evropy také Kateřina Siniaková, která byla v kvalifikaci dokonce první nasazenou. I ona ale musela duel s o poznání zkušenější Španělkou Silvií Solerovou-Espinosaovou otáčet. Na úvodní náskok dvou her dokázala tenistka z Hradce Králové zareagovat srovnáním na 2:2, poté však ztratila čtyři hry v řadě a první set byl tak velmi rychle u konce.

Skóre 6:2 se zrodilo také v sadě číslo dvě, tentokrát však naštěstí v opačném gardu. Siniaková zlepšila svůj výkon, když při svém podání povolila soupeřce v celém setu jen dva vyhrané míče! Třetí set už byl vyrovnanější. V páté hře se podařilo Kateřine prolomit servis soupeřky, ta si jej ale okamžitě získala zpět. Následný maratónský gem vyzněl lépe pro na příjmu hrající Siniakovou, které se tento brejk povedlo již potvrdit. V deváté hře se navíc Češka prezentovala další krádeží servisu, čímž celý duel uzavřela.

V Bastadu se naopak nedařilo české tenistce Denise Allertové, která nestačila v prvním kole dvouhry na Karin Knappovou. Třiadvacetiletá Češka podlehla své italské soupeřce hladce ve dvou setech, 2:6 a 4:6.

Allertové hrubě nevyšel začátek zápasu, kdy Knappové přenechala úvodní čtyři hry prvního setu a získané manko již v průběhu úvodního dějství nedokázala dohnat. Také start druhého setu nebyl ze strany naší hráčky ideální, protože hned v úvodné hře přišla o podání. Allertová se však nezvdala a třemi vyhranými gemy v řadě vývoj otočila a dostala se vůbec poprvé v zápase do vedení. Ani to však nemělo dlouhého trvání. V sedmé hře přišla Češka znovu o servis, následným rebrejkem sice skóre okamžitě dorovnala, jenže hned poté si Knappová vybojovala čtyři brejkboly a ten poslední již dokázala proměnit. Brejk následně v desáté hře při vlastním podání potvrdila a po výhře ve dvou setech slaví postup do 2. kola turnaje. 

V osmifinále čtyřhry se na stejném místě představilo také duo Lenka Kunčíková, Karolína Stuchlá. Spolupráce těchto hráček letos funguje, na antuce spolu nastřádaly již osmnáct vítězství a proti japonské dvojici Hisamiová, Takahataová přidal český pár další zářez. V zápase prvního kola vyhrály Češky hladce ve dvou setech, 6:4 a 6:3. 

Dlouho vyrovnaný set se začal lámat v sedmé hře, kdy Kunčíková se Stuchlou poprvé v zápase připravily soupeřky o servis.O tuto výhodu však hned vzápětí přišly, jenže další brejk v následující hře a jeho následné potvrzení v desátém gemu znamenal vítězství v prvním setu v poměru 6:4. Psychická výhoda z vyhrané úvodní sady však Češky na začátku druhého dějství rychle opustila. Japonky si rychle vybudovaly náskok tří her a vše směřovalo k rozhodnutí v supertiebreaku. Český pár se však nevzdal, bral dalších šest her v řadě a po vítězství ve dvou setech postupuje v Bastadu do čtvtfinále.

ATP/WTA

J. Safra Sarasin Swiss Open Gstaad (muži, ATP 250, 463 520 €, antuka, 1. kolo)

JAN MERTL (306.) – Yann Marti (SUI, 391.)  6:4. 6:7 (5), 6:2

Ericsson Open - Bastad (ženy, WTA International, 250 000 $, antuka, 1. kolo)

DENISA ALLERTOVÁ (83.) – Karin Knappová (ITA, 85.)  2:6, 4:6

Ericsson Open - Bastad (ženy, WTA International, 250 000 $, antuka, 2. kolo kvalifikace)

LUCIE HRADECKÁ (166.) – Maria Sakkariová (GRE, 99.) 2:6, 6:3, 6:1

KATEŘINA SINIAKOVÁ (92.) – Silvia Solerová-Espinosaová (ESP, 127.) 2:6, 6:2, 6:3

Bank of the West Classic - Stanford (ženy, WTA Premier, 846 000 $, tvrdý povrch, osmifinále čtyřhry)

Anna-Lena Grönefeldová (GER), KVĚTA PESCHKEOVÁ – Veronica Cepedeová (PAR), Maria Irigoyenová (ARG)

Ericsson Open - Bastad (ženy, WTA International, 250 000 $, antuka, osmifinále čtyřhry)

LENKA KUNČÍKOVÁ, KAROLÍNA STUCHLÁ – Kanae Hisamiová, Kotomi Takahataová (JPN)  6:4, 6:3

ITF/Futures

Thermenregion Bad Waltersdorf Open, Bad Waltersdorf (muži, 10 000 $, antuka, 3. kolo kvalifikace)

PETR HÁJEK (1432.) – Gabriel Schmidt (AUT, 1913.) 6:3, 6:1

MAREK ŘEHÁČEK (1803.) – Gorazd Srbljak (MKD, 1667.)  6:4, 5:7, 3:6

DANIEL VRBA (-) – Phillipp Schroll (AUT, 2060.) 1:6, 2:6

FRANTIŠEK POLÁNKA (-) – LUKÁŠ VEJVARA (1913.)  5:7, 4:6

GPS Mediolanum Citta´ di Schio, Schio (ženy, 10 000 $, antuka, 1. kolo)

KAROLÍNA NOVOTNÁ (1248.) – Alice Balducciová (ITA, 522.)  1:6, 0:1 skreč Novotná

Thermenregion Bad Waltersdorf Open, Bad Waltersdorf (ženy, 10 000 $, antuka, 2. kolo kvalifikace)

MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (-) – Betina Pirkerová (AUT, -)  7:6 (4), 6:1

NATÁLIE CVÁČKOVÁ (1248.) – Saša Klanečeková (SLO, 1093)  1:6, 3:6

TEREZA KOLÁŘOVÁ (1010.) – HANA PEKTOROVÁ (-) 4:6, 1:6

SABINA MACHALOVÁ (-) – Yvonne Neuwirthová (AUT, 1056)  0:6, 0:6

KRISTÝNA HRABALOVÁ (1093.) – Nicole Khirinová (ISR, 1176.)  6:3, 6:2