Pátý grandslam? O své slovo se opět hlásí Španělé

- Jan Vojkůvka

Tenisový kalendář se mění poměrně často, už dlouhé generace však nabízí jednu jistotu. Respektive čtyři jistoty. Těmi jsou tradiční a největší turnaje v Austrálii, Francii, Anglii a ve Spojených státech. Jen málokdy se jejich dominanci pokusí někdo narušit. Není však divu, že i Španělsko by toužilo po svém velkém grandslamu.

Naposledy se Španělé pokusili proniknout mezi absolutní tenisovou smetánku v roce 2010. Tehdy se objevily spekulace nad tím, že by antukovou Paříž vystřídal antukový Madrid. Alespoň zástupci španělského turnaje si to přáli.

Stalo se tak před plánovaným rozšířením areálu Rolanda Garrose, jehož financování bylo schváleno o rok později. Náměstek starosty Paříže, který je odpovědný za sport, Jean-Francois Martins, přitom teprve loni odhalil, že Francie mohla o svůj grandslam na úkor Španělska přijít.

„Skutečně tu byly v roce 2010 nějaké seriózní nabídky od Madridu. Španělsko je králem antuky a dělali všechno možné pro to, aby pořádali grandslam. To se ale týkalo i dalších zemí, které předložily nabídky na šílené prize money,“ uvedl náměstek.

Paříž ale o turnaj, který se v ní koná od roku 1891, nepřišla. S tím se ovšem Španělsko nehodlá smířit a až usedne do křesla turnajového ředitele Feliciano Lopez, má se údajně tenisový svět na co těšit. Dle jeho názoru totiž Mutua Madrid Open může dosáhnout obrovských úspěchů na tvrdém konkurenčním poli.

„Madridský turnaj má stále vysoký standard, ale věřím, že se dá pracovat na dalších zlepšeních. Bude to velká výzva,“ uvedl Lopez, který je stále aktivním hráčem a je na 33. místě singlového žebříčku. „Jednou bych rád dostal tento turnaj na vyšší úroveň, aby se odlišoval od ostatních turnajů ze série Masters.“

„Mohl by být nazývaný pátým grandslamem. Hodně bude záležet na ATP, ale myslím si, že to, o čem sní organizátoři v Madridu, by se jednou mohlo splnit,“ dodal. Pátým, neoficiálním, grandslamem je v současnosti nazýván březnový turnaj v Indian Wells.