Kvitová po zdrcujícím zápřahu zpátky doma! Trenér ji má za extremistku

- Jakub Slunečko, Petr Pavlík

Z Prahy do Madridu a zase zpátky do Prahy. Týden po titulu na domácím turnaji se Petra Kvitová vrátila do Česka s dalším triumfem z obrovského turnaje ve Španělsku. „Jsem ze sebe překvapená, jak jsem to psychicky i fyzicky zvládla. V Praze to byl obrovský tlak před domácím publikem, v Madridu potom velký turnaj a špičkové hráčky, které jsem porazila,“ řekla českým novinářům Kvitová – nová hlavní favoritka blížícího se Roland Garros.

Na pařížském grandslamu se jí sice nikdy moc nedařilo (výjimkou je semifinále 2012), letos má ale formu jako hrom. Vyhrála už čtyři tituly a ráda by ještě vylepšila sezonu 2011, kdy získala první titul ve Wimbledonu. „Vždycky jsem věřila, že můžu hrát ještě lépe než v roce 2011,“ řekla Kvitová.

Letos vyhrála na okruhu už neskutečných 30 zápasů. Z toho 12 třísetových (jen dva prohrála) a všechna čtyři finále – má tak na kontě už čtyři tituly. A naposledy předvedla za tituly z Prahy a Madridu těžko uvěřitelnou jízdu jedenácti vyhraných zápasů během dvanácti dnů. Mezitím jeden přelet soukromým tryskáčem. 

„Petra je prostě extremistka. Věděl jsem, že to v Madridu nevzdá, leda by ji odvezli v sanitce,“ řekl s úsměvem Jiří Vaněk – trenér Petry Kvitové. A vzpomněl tak na finále v Madridu, které trvalo tři hodiny. „Je to neskutečný, co Petra v posledních týdnech předvedla. Šla na kurt, odehrála zápas, vyspala se a šla zase znovu. Brala to jako automatiku a hodně jí v tom pomohlo sebevědomí z Prahy,“ zdůraznil Vaněk význam turnaje ve Stromovce, který Kvitová ovládla předminulý týden.

Sama Kvitová si ze zápasového transu bez možnosti odpočinku moc hlavu nedělá. „Za mě je to lepší než trénovat,“ usmála se. „Na druhou stranu jsem ze sebe překvapená, jak jsem to psychicky i fyzicky zvládla. V Praze obrovský tlak před domácím publikem, v Madridu velký turnaj a špičkové hráčky, které jsem porazila.“

„Petra je obecně zápasový typ. Díky spoustě zápasů se cítí být ve větší pohodě, a to jí pomáhá k vlastní sebedůvěře,“ věděl trenér Vaněk, který si také pochvaluje, jak se jeho svěřenkyně mění – na trénincích se zajímá o vlastní hru a není pouhou pasivní vykonavatelkou rozkazů. „To na začátku nebývalo. Přemýšlí o svém tenisu hodně, na zápase už to pak jen pálí,“ usmíval se Vaněk.

Díky velkým úspěchům a dominanci v letošní sezoně (Kvitová je druhou nejlepší hráčkou roku 2018 za Wozniackou) je najednou česká tenistka pasována na budoucí vítězku French Open, které v Paříži startuje už příští neděli. „Valné výsledky tam nemám, ale můžu tam zahrát dobře. Byla jsem tam přeci jen v semifinále,“ věděla Kvitová.

„Já ale nebudu řešit valná očekávání. Roland Garros pro mě bude hlavně uzavření kruhu po návratu,“ doplnila osmadvacetiletá tenistka. Právě v Paříži se loni po zranění vrátila. A za jeden rok ukázala, že může ještě překonat svá zatím nejlepší wimbledonská léta. V roce 2018 k tomu má zatím skvěle nakročeno.

Z následujícího turnaje v Římě se zcela vyčerpaná Kvitová pochopitelně odhlásila. Další zápas tak odehraje až na Roland Garros. Trápí ji sice lehké zranění nohy, to by však měl do příští neděle „spravit“ uznávaný doktor Pavel Kolář.