Silou vůle! Pavlásek v tříhodinové bitvě zdolal favorita a po 20 měsících slaví titul

- Jan Vojkůvka

V obrovskou bitvu se proměnila finále challengeru v Římě, ve kterém se po více než roce a půl objevil také český tenista Adam Pavlásek. Nenasazený hráč v téměř tříhodinovém klání dokázal přehrát favorizovaného Srba Lasla Djereho po setech 7:6(1), 6:7(9) a 6:4 a poprvé od září 2016 pozvedl nad hlavu vítěznou trofej.

Bylo to dlouhé a úporné čekání, ale každá série musí jednou skončit. A to i ta negativní. Adam Pavlásek se v Římě probojoval do svého prvního finále od září 2016, kdy triumfoval v Banja Luce a od té doby se marně snažil prokousat do titulového zápasu.

Povedlo se mu to tento víkend v Itálii, kde se mu podařilo také poprvé v sezoně projít do semifinále, a dal zapomenout na své trápení, které ho stálo umístění v elitní světové stovce a propad do stovky třetí. Ve finále ale neměl vůbec lehkého soupeře.

Druhý nasazený Laslo Djere byl favoritem a v prvním setu to potvrzoval. Pavlásek neudržel vedení 3:1 a rázem prohrával 3:5. Podařilo se mu ale odvrátit dva setboly, vynutit si tiebreak a v něm získat úvodní sadu po skvělém obratu na své konto.

Od druhé sady začaly určovat ráz zápasu servisy obou tenistů. V prostředním dějství se ani jeden z hráčů nedostal k brejku a Pavláskovy tři brejkboly, z nichž dva byly zároveň mečboly, se podařilo Djeremu odvrátit. V tiebreaku Pavlásek opět nevyužil mečbol a nakonec prohrál po dramatické koncovce 9:11.

Rozhodnout tak musel třetí set, v němž český tenista prorazil Srbův servis ve třetím gemu. Když následně odvrátil dva brejkboly v osmé hře, povedlo se mu duel doservírovat do vítězného konce.

Po dlouhých dvaceti měsících se Pavláskovi podařilo rozšířit sbírku titulů z ATP Challenger Tour, které má na kontě nyní čtyři. Navíc si po vítězství v Římě výrazně polepší v žebříčku, v němž vystoupá na 177. místo.