Djokovičův vzestup? Nemám absolutně žádné pochybnosti, burcuje rivala Nadal

- Filip Lefenda

Novak Djokovič se k lepším výsledkům neodrazil ani na turnaji v Madridu. V úvodním kole sice porazil ve dvou setech Japonce Nišikoriho, následně ale překvapivě nestačil na Brita Edmunda. Třicetiletého Srba se na rozdíl od sílících hlasů kritiků pokusila povzbudit světová jednička Rafael Nadal. "Absolutně nepochybuji o tom, že se dostane opět na nejvyšší úroveň," má jasno Španěl.

Nadal je přesvědčen, že jeden z jeho největších kariérních rivalů se ještě do své herní pohody dostane. "Když hraje, je favoritem, když prohraje, všichni mluví o překvapení," komentoval na tiskové konferenci nezáviděníhodnou situaci Srba. "Tenis je ale sport, ve kterém často rozhodují maličkosti. Když se vám daří, tak vše funguje. Když ale něco nejde, pak je zkrátka obtížnější úplně vše," vcítil se do pozice dvanáctinásobného grandslamového vítěze.

Djokovič ukončil loňskou sezónu již po Wimbledonu. Letos se na kurty vrátil, po brzkém vypadnutí z Australian Open byl ale nucen podrobit bolavý loket chirurgickému zákroku. Od té doby jako by bývalá světová jednička nebyla ve své kůži.

"Když jste ve špatném rozpoložení, stávají se vám věci, ke kterým by obvykle nedošlo. Třeba v posledním Noleho utkání. Za stavu 4:3 si myslel, že letí míč do autu, ale on skončil v kurtu. To by rozhodilo každého," poukázal Nadal na důležitost sebejistoty, kterou momentálně Djokovič postrádá. "Pak už se prostě vezete," dodal.

Přesto věří, že se jeho rival opět zvedne. "Musí dělat postupné krůčky. Jít zápas od zápasu a pomalu se zcela zotavit, aby mohl být zase na té úrovni, na které je zvyklý hrát. A já o tom, že svou hru dostane zpět na nejvyšší úroveň, nemám absolutně žádné pochybnosti," drží Španěl v současnosti až dvanáctému hráči světa palce.

Sám Nadal je naopak v absolutní herní pohodě a podobné problémy řešit nemusí. Na antuce letos ještě neprohrál ani set, ovládl turnaje v Monte Carlu a Barceloně, a za obhajobou loňského titulu kráčí i na domácí půdě v Madridu.