Konec. Veselý proháněl světovou desítku, dál jdou ale Francouzi

- Jakub Slunečko

Určitě nezklamal. Jiří Veselý dlouho nemohl předvést v Davis Cupu to nejlepší, v nedělním zápase proti Jo-Wilfriedu Tsongovi se ale prezentoval srdnatým výkonem. Česká jednička francouzského tenistu místy přehrávala, výsledkem byl zisk prvního setu. Jenže Tsonga ukázal kvalitu a zápas dokázal otočit. Po porážce 6:4, 6:7, 4:6 a 5:7 tak získali rozhodující bod Francouzi, Češi končí ve čtvrtfinále.

Byl to úplně jiný Jiří Veselý než v pátek. Na třísetovou porážku s Pouillem zapomněl rychle, to bylo jasné už od začátku zápasu s Tsongou. Francouz se během prvních gemů pořádně zapotil. Za stavu 2:2 nabídl Veselému brejk svoji dvojchybou. Český hráč zvýšil agresivitu a šanci využil. Nejdřív poslal dva přesné údery na základní čáru, pak Tsongu dohnal k síti a potom nekompromisně zabil míček mimo jeho dosah.

Tsonga se ještě pokoušel o zvrat. K dispozici měl dva brejkboly, jenže Veselý se nebál ani v těžších chvílích riskovat. Posílal přesné údery na čáru nebo se opřel o podání. První set pak v klidu doservíroval do vítězství 6:4. Tsonga vypadal podrážděně a těžko se dával do pohybu.

Druhá sada už byla vyrovnanější. Záblesky špičkové kvality ukázal Tsonga na konci setu, kdy se několika excelentními údery dostal blízko k brejkbolu. Ten nakonec přišel rovnou v podobě setbolu. Tsonga zatlačil, finální úder poslal ale jenom pár centimetrů za základní čáru.

I tak se Tsongovi podařilo sety vyrovnat. V tiebreaku mu k tomu pomohly i dvě Veselého dvojchyby v řadě. Trápící se Tsonga získal zpátky sebedůvěru a přidal plyn. Ve třetím setu měl brejkbol hned při prvním podání Veselého. Český hráč si servis ještě zachránil. Ne tak v sedmém gamu třetí sady, kdy Tsonga skvělým křížným forhendem poprvé Veselému ukradl podání.

Francouz se postupně dostával do tempa a konečně předváděl hru, kterou od něj trenér Noah celou dobu čekal. Ujal se vedení 2:1 na sety a s Veselým to vypadalo zle. Jenže český hráč se statečně držel. Se zlepšeným výkonem Tsongy totiž narostl i on sám. Nakonec měl tři brejkboly na 4:2, Tsongův servis mu ale nedovolil využít ani jediný.

Pak přišel nejdelší gem zápasu. Tsonga se během 11 minut snažil sebrat Veselému podání, aby pak mohl zápas jenom doservírovat. Český hráč ale pokaždé odolal a nakonec si nahlas vítězně zařval. Jelo se dál.

 Když už to vypadalo, že vyrovnaný čtvrtý set dospěje do dalšího tiebreaku, Francouz zabral a podruhé Veselého brejknul. Celou sadu pak v pohodě doservíroval do vítězství 7:5. Jo-Wilfried Tsonga porazil Jiřího Veselého 3:1 na sety, stejným poměrem zvítězila Francie nad Českou republikou ve čtvrtfinále Davis Cupu. 

Pátý zápas se v Třinci za rozhodnutého stavu hrát nebude.

Ohlasy pro Českou televizi

Jiří Veselý: Dnešní zápas byl nesmírně těžký. Tsonga je zkušený hráč, právem patří do světové desítky. Za stavu 1:2 na zápasy se nastupuje hůře. Ale bojoval jsem, cítil jsem se lépe než v pátek. Možná to bylo tím, že jsem neměl co ztratit. Obecně si myslím, že jsme za ten týden podali velmi dobrý výkon. Kdybychom vedli 2:1, mohlo to dopadnout jinak.

Jaroslav Navrátil: Věřil jsem, že Jirka bude hrát klidněji, protože nemá co ztratit proti hráči světové desítky a také to tak vypadalo. Vstoupil do zápasu lépe, vyhrál první set. Ve druhé sadě si držel servis a to bylo důležité. Bohužel mu nevyšla dvě podání v tiebreaku. Tsonga vyhrál druhý set a zklidnil se a hrálo se mu lépe. Jirka se nemá za co stydět, podal super výkon. Všichni kluci hráli to, co mohli, Francie byla velice silný soupeř.