Žádné body do žebříčku a redukce mužských tenistů. ITF se do dvou let odstřihne od ATP

- Jan Vojkůvka

Zavedení nového okruhu ITF Transition Tour se blíží. Mezinárodní tenisová federace však jde ještě dál a odhalila, že v roce 2020 se její turnaje kompletně odstřihnou od mužské ATP a budou nabízet pouze body do vlastního žebříčku ITF.

Po přijetí návrhu na zavedení nového profesionálního okruhu, jehož cílem je snížit počet tenistů na okruhu ATP a WTA, se rojilo mnoho spekulací ohledně podoby nové Transition Tour. Ta nakonec předčila mnohá očekávání a bude výrazným zásahem do současné podoby profesionálního tenisu, přesně jak si ITF přála.

V současnosti je například na žebříčku ATP více než 2000 hráčů. Cílem ITF je toto číslo zredukovat na 750 singlistů a deblistů už v roce 2019, kdy bude zavedena první vlna změn. V roce 2020 se pak počítá jen se 400 tenisty, kteří budou moci pravidelně hrát na turnajích ATP a challengerech.

Nový žebříček, nové možnosti
Není to však tak, že by pro zbylé hráče přestal profesionální tenis existovat. Cílem Transition Tour je také větší rentabilita tenistů a schopnost se bílým sportem uživit. I nadále budou existovat turnaje ITF, které však již nebudou mít vliv na žebříček ATP.

Aktuální podoba je pro hráče na malých turnajích hodně štědrá. Vítěz turnaje ITF dotovaného 25 000 dolary + H obdrží do žebříčku ATP 35 bodů. A zde přichází ona zásadní změna. V roce 2019 by vítěz takového turnaje získal už jen 5 bodů, finalista 3 body a semifinalisté 1 bod. Naopak hráči, kteří uspějí na turnajích dotovaných 15 000 dolary by do žebříčku ATP neobdrželi žádné body.

Od roku 2020 se pak do žebříčku ATP nebudou udílet už žádné body a všechny výsledky bude schraňovat nový ITF ranking s tím, že k vymazání bodů z žebříčku ATP dojde už 31. prosince 2018.

Do nových žebříčků ITF se bude počítat deset nejlepších výsledků za uplynulých 52 týdnů. Zavedení Transition Tour má také usnadnit přechod juniorů mezi dospělé, přičemž až pět míst v hlavních soutěžích jednotlivých turnajů bude garantováno pro juniory, kteří se na juniorském okruhu pohybují v Top 100.

Počítá se také s tím, že ti nejlepší z Transition Tour budou dostávat příležitosti k proniknutí na okruhy vyšší okruh formou postupů a sestupů. Jak ale tento systém bude fungovat zatím nebylo upřesněno.

Žen se změny týkají částečně
Stejným procesem projde také ženský okruh WTA jen s tím rozdílem, že do nové Transition Tour se budou počítat turnaje dotované 15 000 dolary a ostatní budou nadále patřit i pod okruh WTA. Je to způsobeno také tím, že podniky ITF, které jsou dotovány vyššími částkami, jsou na obdobné úrovni jako mužské challengery.

I v případě ženského tenisu tak dojde k významné redukci hráček, které figurují na rankingu WTA.