Tenista nespolupracoval při vyšetřování korupce. Vyfasoval tvrdý trest

- Jan Vojkůvka

Korupční skandál, který se převalil přes světový tenis jako lavina, nutí odpovědné funkcionáře k tvrdým postihům. Ty se pak netýkají pouze samotných hříšníků, ale i těch, kteří svými činy zabránili odhalení nekalých praktik v bílém sportu.

S tříletou suspendací a pokutou ve výši 5 000 dolarů se musí popasovat dvaadvacetiletý kolumbijský tenista Barlaham Zuluaga Gaviria, který podle dostupných informací nespolupracoval s Tennis Integrity Unit (TIU) při vyšetřování tzv. prodávání zápasů.

Na základě jeho jednání bylo využito pravidlo, ve kterém se píše, že „všechny osoby musí plně spolupracovat s vyšetřovateli TIU, včetně odevzdání veškerých možných důkazů, pokud jsou vyžádány. Nikdo nesmí žádný důkazní materiál zamlčet nebo zničit.“

Zuluaga Gaviria se však odmítl s vyšetřovateli bavit a nepovolil jim nahlédnutí do svého mobilního telefonu, ve kterém měl mít důkazy ohledně korupčního jednání na turnajích ITF Pro Circuit. Zda byl přímo podezřelý nebo pouze kryl jiného tenistu, nebylo blíže specifikováno.

Kolumbijský tenista, který nejvýše vystoupal na 1491. místo světa, může nyní na několik let na profesionální tenis zapomenout.