J&T Banka Prague Open: Kvitová je bez ztráty setu ve finále! Peschkeová obhájila titul

- Filip Lefenda, Jan Havlovic

Také letos uvidí domácí turnaj J&T Banka Prague Open v akci českou singlovou finalistku. Bude jí Petra Kvitová, jež neztratila sadu ani v semifinále proti Šuaj Čang. Po vyrovnaném prvním setu, v němž rozhodoval až obrat v tiebreaku, nepovolila světová desítka ve druhém dějství Číňance už ani gem. Vítězkami letošního turnaje čtyřhry se stal pár Peschkeová, Melicharová, který finálový souboj ovládl ve dvou setech. Peschkeová tak obhájila loňský titul!

Obě soupeřky si v úvodu zápasu střežily svá podání jako oko v hlavě. O něco jistěji působila na servisu přeci jen Petra Kvitová, která asijskou soupeřku nepustila k jedinému brejkbolu, zatímco Češce byly v průběhu úvodního setu tři možnosti nabídnuty. Ve druhém gemu si Šuaj Čang pomohla přímým bodem z podání, v desáté hře, kdy čelila dvěma setbolům, si kromě dalšího skvostného servisu pomohla i dobrým forhendem na tělo.

Rozhodnout tak musel až tiebreak, do něhož vstoupila o poznání lépe čínská hráčka. Ta disponovala po první změně stran vedením 5:1 a od zisku sady ji dělily pouhé dva vyhrané míče. Ne nadarmo má ale Kvitová pověst lvice, která se nikdy nevzdává. Češka pěti míčky otočila skóre na svou stranu, a ačkoliv první setbol při svém podání nevyužila, o dvě výměny později už mohla spolu se zaplněným centrálním dvorcem slavit.

Druhý set měl zcela odlišný průběh. Kvitová svou soupeřku nepustila vůbec do hry a počet vítězných úderů na jejím kontě rychle narůstal. Výsledkem byly tři brejky v řadě a vítězství 7:6(6) a 6:0.

"Už v prvním setu jsem byla trochu lepší hráčkou. Měla jsem šance jí vzít servis, ale nepovedlo se mi to, bylo to vždy o kousek," hodnotila duel šťastná vítězka přímo na kurtu. "V tiebreaku jsem začala panikařit a kazit, nevěřila jsem si," přiznala. Poté se ale zmátořila. "Uvolnila jsem se, začala hrát opatrněji a výsledek otočila. To rozhodlo celý zápas," pochvalovala si výtečný obrat předvedený ve zkrácené hře.

Také v pátek hnaly osmadvacetiletou Češku kupředu zaplněné tribuny. "Je to domácí prostředí. Užívám si podporu fanoušků i rodiny, cítím se tu opravdu dobře," libovala si čerstvá finalistka J&T Banka Prague Open. O její sobotní protivnici se rozhodne ve druhém semifinále, v němž se utkají Italka Giorgiová s Rumunkou Buzarnescuovou.

Peschkeová obhájila v Praze loňský titul
Květa Peschkeová ovládla podruhé za sebou na J&T Banka Prague Open turnaj čtyřhry! Zkušená česká deblistka obhájila loňské vítězství, když v pátečním finálovém souboji porazily společně s Američankou Nicole Melicharovou rumunsko-běloruský pár Buzarenscuová, Marozavová za hodinu hry po setech 6:4, 6:2. Česko-americká dvojice si v Praze počínala velmi suverénně, když ztratila set pouze v úvodním utkání proti páru Krejsová, Malečková.

"Je skvělé vyhrát doma. Znovu," líčila Peschkeová své pocity po zisku titulu. "Letošní rok máme dobře rozjetý. Obě doufáme, že budeme získavat další tituly," věří zkušená deblistka. "Tohle vítězství je skvělé pro naše sebevědomí před dalšími turnaji," dodává Melicharová, americká deblistka s českými kořeny. 

Kvitová vyzve Buzarnescuovou 
Soupeřkou Petry Kvitové v sobotním finálovém souboji na J&T Banka Prague Open bude Mihaela Buzarnescuová (37.). Rumunská tenistka porazila v pátečním odpoledním duelu Italku Camilu Giorgiovou (58.) po dramatickém průběhu po setech 4:6, 6:3, 7:5. 

Semifinále dvouhry
Šuaj Čang (CHN, 31.) – PETRA KVITOVÁ (10.) 6:7(6), 0:6
Mihaela Buzarnescuová (ROU, 37.) – Camila Giorgiová (ITA, 58.) 4:6, 6:3, 7:5

Finále čtyřhry
Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ – Buzarnescuová (ROU), Marozavová (BLR) 6:4, 6:2

J&T Banka Prague Open den po dni: 

3.5.
J&T Banka Prague Open: Rozjetá Kvitová přehrála Siniakovou, Plíšková finále neobhájí

2.5
J&T Banka Prague Open: Další podařený den pro Češky, tři ze čtyř si zajistily čtvrtfinále, úspěšné byly i deblistky

1.5.
J&T Banka Prague Open: Skvělý český den! Kvitová prolétla do osmifinále, postupují i Allertová s Plíškovou

30.4.
J&T Banka Prague Open: Siniaková slaví postup do osmifinále, Češky v kvalifikaci neuspěly

29.4.
J&T Banka Prague Open: Martincová a Zarycká slaví postup do finále kvalifikace

28.4.
J&T Banka Prague Open: Martincová pokořila favoritku, postupují i Štefková se Zaryckou