J&T Banka Prague Open: Rozjetá Kvitová přehrála Siniakovou, Plíšková finále neobhájí

- Jan Havlovic

Hlavním tahákem čtvrtečního programu bylo české derby mezi Petrou Kvitovou a Kateřinou Siniakovou. Z vítězství se radovala dvojnásobná grandslamová šampionka, která se tak potřetí v této sezoně probojovala do semifinále. V odpoledních hodinách se představila také Kristýna Plíšková, která však nevyzrála na Rumunku Buzarnescuovou. Květa Peschkeová slaví po roce znovu postup do finále, tentokrát jej vybojovala po boku Američanky Melicharové, když v semifinále porazily pár Sestini Hlaváčková, Voráčová hladce ve dvou setech.

Kvitová je po skalpu Siniakové v semifinále
První semifinalistkou letošního J&T Banka Prague Open se stala Petra Kvitová! Česká tenistka ve čtvrtečním čtvrtfinálovém utkání porazila jednadvacetiletou Kateřinu Siniakovou po setech 6:3, 6:3. Kvitová tak slaví třetí semifinálovou účast v této sezoně. 

Zaplněné tribuny na centrálním dvorci v areálu pražské Sparty viděly od úvodu vyrovnaný tenis. Siniaková hned na úvod sebrala favorizované Kvitové servis, avšak ta kontrovala bleskovým rebrejkem. Od stavu 3:3 se Kvitová rozjela k velmi povedenému výkonu a svou soupeřku začala přehrávat. 

O sedm let mladší Siniaková marně hledala odpověď na přesně umířené rány dvojnásobné grandslamové vítězky. Kvitová dokázala ve druhé sadě prolomit servis Siniakové hned dvakrát a dovedla utkání do vítězného konce. Světová desítka neztratila set ani ve třetím utkání na letošním J&T Banka Prague Open. V pátečním semifinále vyzve Kvitová vítězku duelu Číňanku Čang. 

Plíšková finále neobhájí, nestačila na Buzarnescuovou
Turnaj v Praze končí pro obhájkyni loňského finále Kristýnu Plíškovou, která nenašla recept na Rumunku Mihaelu Buzarnescuovou, se kterou prohrála po 85 minutách hry 2:6, 3:6.

Po hladce prohrané první sadě se dokázala Plíšková propracovávat ve druhém setu konečně i k šancím na brejk. Nevyužila ale dva brejkboly v první hře, a ani další dvě příležitosti v sedmém gemu, které se ukázaly být klíčové. Buzarnescuová totiž záhy v osmé hře vybojovala celkem tři brejkboly a přes shodu dokázala Plíškovou udolat. Následně bez větších obtíží duel doservírovala.

„Hrála dost nadprůměrně, nečekala jsem, že bude hrát až tak dobře,“ hodnotila utkání Plíšková. „Šance jsem měla ve druhém setu, bylo tam pár brejkbolů. Ale za celý zápas jsem se nedostala do vedení, což bylo špatně. Kdybych vedla, vypadalo by to jinak. Šance jsem nevyužila, ona hrála skvěle, ale já neodehrála úplně špatný zápas.“

Plíškovou příliš nepodrželo podání, na němž stavěla v prvních dvou kolech. „Jako v předchozích zápasech mi nefungoval. Ona mi navíc dost četla hru,“ podotkla česká tenistka. O soupeřce navíc neměla příliš informací, do elitní světové stovky se totiž dostala až v minulé sezoně ve 29 letech. „Vůbec jsem ji neznala. „Ptala jsem se ségry a dalších trenérů, nikdo o ni skoro nic neviděl. Jen že je levačka.“

Se svým vystoupením na turnaji je ovšem spokojená. „Odehrála jsem dva skvělé zápasy a dneska jsem tam nechala všechno. Nevyšlo to, ale týden je to pro mě pozitivní.“

Peschkeová s Melicharovou jsou ve finále
Na J&T Banka Prague Open známe rovněž kompletní finálové obsazení ve čtyřhře. Květa Peschkeová s Američankou Nicole Melicharovou totiž ve čtvrtečním odpoledním zápase porazily ryze český pár Sestini Hlaváčková, Voráčová hladce po setech 6:4, 6:0 a slaví postup do finále! Česko-americký pár vyzve v souboji o titul dvojici Buzarnescuová, Marozavová.

Čtvrtfinále dvouhry
KATEŘINA SINIAKOVÁ (51.) [8] – PETRA KVITOVÁ (10.) [2] 3:6, 3:6
Šuaj Čang (CHN, 31.) [6] – Jasmine Paoliniová (ITA, 144.) 6:4, 6:3
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (74.) – Mihaela Buzarnescuová (ROU, 37.) [7] 2:6, 3:6
Samantha Stosurová (AUS, 57.) – Camila Giorgiová (ITA, 58.) 2:6, 3:6

Semifinále čtyřhry
Buzarnescuová, Marozavová (ROU/BLR) – ŠTEFKOVÁ, STRÝCOVÁ – bez boje
SESTINI HLAVÁČKOVÁ, VORÁČOVÁ [1] – Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ [3] 4:6, 0:6

J&T Banka Prague Open den po dni: 

2.5
J&T Banka Prague Open: Další podařený den pro Češky, tři ze čtyř si zajistily čtvrtfinále, úspěšné byly i deblistky

1.5.
J&T Banka Prague Open: Skvělý český den! Kvitová prolétla do osmifinále, postupují i Allertová s Plíškovou

30.4.
J&T Banka Prague Open: Siniaková slaví postup do osmifinále, Češky v kvalifikaci neuspěly

29.4.
J&T Banka Prague Open: Martincová a Zarycká slaví postup do finále kvalifikace

28.4.
J&T Banka Prague Open: Martincová pokořila favoritku, postupují i Štefková se Zaryckou