Čtvrtfinále v Praze okoření česká bitva. Odpočatou a spokojenou Kvitovou vyzve Siniaková

- Petr Sumbal

Turnaj J&T Banka Prague Open už zná své první tři čtvrtfinalistky a dvě z nich jsou z Česka. Jako první svůj osmifinálový zápas zvládla Petra Kvitová, zhruba o dvě hodiny později na ni navázala Kateřina Siniaková. V příštím kole se jejich cesty v pavouku dvouhry střetávají, Česko má tedy jistou semifinalistku.

Jak známo, Petře Kvitové se proti českým soupeřkám tradičně hodně daří, její bilance 24:1 hovoří za vše. Takže průběh pražského turnaje české lvici zatím hraje na ruku. Nejprve si dvojnásobná wimbledonská vítězka zahrála s krajankou Terezou Smitkovou, tu bez větších problémů porazila 6:1, 6:3. Poté, co dnes Kvitová zvládla i osmifinále, ji čeká v dalším kole další Češka, Kateřina Siniaková. „Je jiné hrát s Češkou doma než v zahraničí. Na bilanci se nikdy nesoustředím, každý den je jiný,“ upozornila Kvitová.

I v tomto utkání každopádně bude Kvitová favoritkou, zatím si svou formu na turnaji jen pochvaluje. „Myslím si, že jsem dneska hrála ještě o trochu lépe než včera, jsem spokojená.“ Světovou desítku také potěšilo, že se ani v jednom ze dvou kol na kurtu příliš dlouho nezdržela, v každém ztratila jen čtyři gemy. „Je dobře, že šetřím tělo a energii. V takových zápasech si můžu vyzkoušet, jak na to jsem, natrénovat různé herní varianty.“

V tom bude mít česká dvojka oproti Siniakové jistou výhodu. Zatímco ona v obou kolech dohromady strávila na pražské antuce jen něco málo přes dvě hodiny, Siniaková už má za sebou dva náročné duely. Na úvod skoro dvouhodinová partie proti Andree Petkovičeové, ve druhém kole už přes dvě hodiny a tři sety s Jekatěrinou Alexandrovovou.

Na kurt šla navíc Siniaková později. Zatímco Kvitová už mohla zahájit regeneraci po úspěšném utkání, její fedcupová parťačka svůj souboj o to, aby se s Kvitovou mohla utkat, teprve startovala. Sice se nadřela o poznání více, na kurtu strávila přes dvě hodiny, i ona svou misi ale nakonec zvládla. Soupeřku, se kterou se dobře zná a občas s ní trénuje, porazila a mohla potěšit zaplněné ochozy vítězným úsměvem a postupem do čtvrtfinále.

Kvitová už ve své kariéře porazila spoustu krajanek, zápas proti Siniakové pro ni však bude premiérou. „Známe se z tréninku, zápas jsme proti sobě ale ještě nehrály. Kačka se snaží hrát hodně rychle a agresivně, podobně jako ta soupeřka dneska. A myslím si, že se to bude snažit předvádět i zítra,“ naznačila Kvitová, co od českého duelu očekává.