J&T Banka Prague Open: Další podařený den pro Češky, tři ze čtyř si zajistily čtvrtfinále, úspěšné byly i deblistky

- Filip Lefenda

Osmifinále dvouhry a čtvrtfinále čtyřhry – takový byl středeční program ženského turnaje J&T Banka Prague Open. V singlové části usilovalo o postup mezi osm nejlepších kvarteto Češek, které se postupně představily na centrálním kurtu. Jako první osmifinále úspěšně zvládla Petra Kvitová, která suverénně postoupila.. Její soupeřkou bude ve čtvrtfinále Kateřina Siniaková, která ve třech setech porazila Alexandrovovou. Denisa Allertová naopak svůj souboj s Samanthou Stosurovou nezvládla, když prohrála ve dvou setech, poslední duel dne ale české fanoušky potěšil. Kristýna Plíšková porazila Čchiang a také ona si zahraje čtvrtfinále. Češkám se dařilo i ve čtyřhře, všechny tři páry s českým zastoupením si zahrají semifinále.

Sestini Hlaváčková s Voráčovou po boji v semifinále deblu
Všechny tři deblové páry s českou stopou dnes postoupily do semifinále. Jako posledním se to povedlo Andree Sestini Hlaváčkové a Renatě Voráčové. Ty si poradily po setech 6:7(5), 7:5 a 10:5 s japonsko-švédskou dvojicí Misaki Dojová, Cornelia Listerová. Češkám celé utkání pomáhal první servis a v rozhodujícím supertiebreaku uplatnily větší deblové zkušenosti.

Kristýna Plíšková úspěšně pokračuje v cestě za obhajobou finále
Kristýna Plíšková zvládla na pražském trunaji i další nástrahu a stejně jako Petra Kvitová a Kateřina Siniaková si zahraje na domácím podniku ve čtvrtfinále. Plíšková si v osmifinále poradila s čínskou tenistkou Čchiang Wang, kterou porazila 6:2, 7:6(3). První set byl jasně v režiji české tenistky, které se dařilo na podání a nedávala soupeřce žádnou naději na brejk. Sama naopak recept na podání Číňanky našla a sebrala jí ho dvakrát.

Ve druhém setu Číňanka zlobila o něco více. V desáté hře dokonce čelila třem mečbolům české tenistky, ale všechny dokázala úspěšně odvrátit. A tak sada dospěla až do tiebreaku, který už Plíšková ovládla. V celém utkání si loňská finalistka tohoto turnaje ani jednou neprohrála servis a nastřílela třináct es. Ve čtvrtfinále čeká Plíškovou souboj s s Rumunkou Mihaelou Buzarnescuovou.

Pescheková ve čtyřhře suverénně postupuje
Květa Peschekeová společně se svou parťačkou Nicole Melicharovou v Praze postoupily do semifinále a navíc ještě ušetřily síly. Ve čtvrtfinále totiž ztratily pouhý jeden gem, slovensko-rumunský pár Viktoria Kužmová, Elena-Gabriela Ruseová smetly za 50 minut hladce 6:1, 6:0. V semifinále třetí nasazený pár narazí na českou dvojici Andrea Sestini Hlaváčková, Renata Voráčová, které čtvrtfinále úspěšně zvládly o chvíli později.

Alertová obrat nedotáhla, do čtvrtfinále nepostupuje
Češky ve dnešních osmifinálových singlových soubojích stoprocentní nebudou. Denisa Allertová prohrála utkání se Samanthou Stosurovou po setech dvakrát 4:6 a nenapodobila tak úspěšné Petru Kvitovou a Kateřinu Siniakovou. Allertová hrála první turnaj po měsíční pauze a navíc první na antuce, takže může být spokojená i s postupem do osmifinále.

Ani v něm nebyla česká hráčka až tak daleko od úspěchu, s Australankou Stosurovou odehrála celkem vyrovnané střetnutí. První set rozhodl jediný brejk Stosurové, která ale předváděla lepší tenis než její česká soupeřka. Druhou sadu ovšem lépe zahájila Allertová. Začala hrát agresivněji, což Stosurové viditelně nevyhovovalo, a dostala se do vedení 3:0. Postupem času však Allertová od své hry ustoupila a začala více chybovat. Od stavu 4:1 pak opět začala dominovat zkušená Australanka, vyhrála pět gemů v řadě a mohla se zaradovat z postupu do čtvrtfinále.

Siniaková ve třech setech porazila Alexandrovovou a narazí na Kvitovou
Kateřina Siniaková (51.) zvládla na J&T Banka Prague Open i svůj druhý zápas a postoupila do čtvrtfinále, ve kterém si zahraje o nejlepší čtyři s Petrou Kvitovou (10.). Siniaková si v osmifinále poradila s Ruskou Jekatěrinou Alexandrovovou ve třech setech 6:4, 3:6 a 6:3. První sadu rozhodl jediný brejk Siniakové, ve druhém setu měla také Češka výhodu brejku a vedla 4:1, ale nakonec ho ztratila. Třetí set už ale zase patřil české hráčce.

Kvitová zahájila program na centr kurtu hladkým vítězstvím
Petra Kvitová před domácím publikem v Praze září. Po suverénním postupu z prvního kola předvedla stejně fantastický výkon i v osmifinále a vybojovala postup mezi nejlepší osmičku. Česká tenistka přehrála Rusku Natalii Vichljancevovou za pouhých 57 minut hry 6:3, 6:1 a za celý zápas čelila pouze jednomu brejkbolu, který odvrátila. Sama pak byla na returnu stoprocentní a využila všechny čtyři šance na brejk.

O postup do semifinále si zahraje se svou krajankou Kateřinou Siniakovou.

Strýcová se Štefkovou prošly do semifinále
Ačkoliv pro Barbory Strýcovou a Štefkovou turnaj ve dvouhře v Praze už skončil, úspěšně si klestí cestu za úspěchem ve čtyřhře. Po úterním zvládnutí prvního kola si bez větších obtíží i se středečním čtvrtfinále, v němž porazily australsko-ruský pár Priscillu Honovou a Janu Sizikovovou za 67 minut hry 6:3, 6:3.

Aktualizováno: Barbora Strýcová se kvůli bolesti levé achylovky ze čtyřhry odhlásila.

Osmifinále dvouhry
Tamara Korpatschová (GER, 151.) – Camila Giorgiová (ITA, 58.) 4:6, 2:6
Antonia Lottnerová (GER, 158.) – Mihaela Buzarnescuová (ROU, 37.) 0:6, 6:7(7)
Natalija Vichljancevová (RUS, 83.) – PETRA KVITOVÁ (10.) 3:6, 1:6
KATEŘINA SINIAKOVÁ (51.) – Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 102.) 6:4, 3:6, 6:3
Šuaj Čang (CHN, 31.) – Elena Gabriela Ruseová (ROU, 220.) 6:4, 6:4
Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 86.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 144.) 4:6, 1:6
Samantha Stosurová (AUS, 57.) – DENISA ALLERTOVÁ (104.) 6:4, 6:4
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (74.) – Čchiang Wang (CHN, 65.) 6:2, 7:6(3)

Čtvrtfinále čtyřhry
Honová (AUS), Sizikovová (RUS) – ŠTEFKOVÁ, STRÝCOVÁ 3:6, 3:6
Buzarnescuová (ROU), Marozavová (BLR) – Krawczyková (USA), Olmosová (MEX) 6:3, 4:6, 10:8
Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ – Kužmová (SVK), Ruseová (ROU) 6:1, 6:0
SESTINI HLAVÁČKOVÁ, VORÁČOVÁ – Dojová (JPN), Listerová (SWE) 6:7(5), 7:5, 10:5

J&T Banka Prague Open den po dni: 

1.5.
J&T Banka Prague Open: Skvělý český den! Kvitová prolétla do osmifinále, postupují i Allertová s Plíškovou

30.4.
J&T Banka Prague Open: Siniaková slaví postup do osmifinále, Češky v kvalifikaci neuspěly

29.4.
J&T Banka Prague Open: Martincová a Zarycká slaví postup do finále kvalifikace

28.4.
J&T Banka Prague Open: Martincová pokořila favoritku, postupují i Štefková se Zaryckou