Kvitová pobláznila Prahu, areál se musel uzavřít. To jsem ještě nezažila, přiznala

- Jakub Slunečko

Petra Kvitová se po sedmi letech vrátila na domácí turnaj v Praze a návrat to byl epochální. O její zápas prvního kola (a utkání dalších Češek) byl na svátečního prvního máje tak obrovský zájem, že pořadatelé museli uzavřít areál. „Takový zájem jsem ještě nezažila, slyšela jsem, že tady lidi byli od sedmi ráno,“ neskrývala údiv Kvitová.

V roce 2011 hrála na antuce ve Stromovce naposledy – to se tady ještě hrál „jen“ turnaj ITF. Kvitová před domácími fanoušky celý turnaj vyhrála a pak nastartovala úspěšnou sezonu až k wimbledonskému titulu.

„I tehdy v roce 2011 tady bylo hodně lidí a nejspíš nepouštěli další do areálu. To tady ale nebyla ta velká tribuna,“ vzpomínala na sedm let starý titul. Od té doby si udělala pořádné jméno, a tak nebylo divu, že Kvitovu během minulého týdne chodili fanoušci podporovat dokonce i na tréninky, kde jí tleskali za povedené míče. „To bylo zvláštní,“ usmívala se česká tenistka.

Naplno se pak zájem projevil ve sváteční úterý, kdy Kvitová do turnaje vstoupila zápasem s Terezou Smitkovou. „Lidi byli úžasní. Úplně narváno, čekala jsem, že bude plno, ale ne, že se bude muset uzavřít areál,“ řekla Kvitová. Do areálu se vešlo přes dva tisíce diváků, ostatní bohužel museli z bezpečnostních důvodů zůstat venku.

Kvitová se za přízeň fanoušků náležitě odvděčila. V prvním kole Smitkovou porazila jasně 6:1 a 6:3. „Trénovala jsem tři dny předtím, je rozdíl jít z haly ven, z toho jsem měla obavy, ale zvládla jsem to,“ řekla Kvitová – hrdinka nedávného semifinále Fed Cupu proti Německu.

I na J&T Banka Prague Open je pražská atmosféra v mnohém podobná fedcupovým kláním. „Fanoušci byli super, fandili a byli korektní. Jen tady nemáme naše bubeníky,“ připomněla Kvitová podstatný rozdíl v publiku. „Je to trošku jiné i v tom, že tady hraje každá za sebe a bojujeme i jako Češky proti sobě.“

Podobně třeba jako Kateřina Siniaková nebo Barbora Strýcová pak Kvitová musí strpět další hráčky v prostorách tenisového klubu Sparty, kde je běžně svou paní. „Říkám si, co tady dělají, co nám sem lezou. (smích) Je to jiné, posilovna plnější, jindy je to tady klidné,“ usmívala se Kvitová.

Startovní pole si ale může sama „pročistit“. V Praze začala jistým výkonem a zdá se, že její výborná forma nedostává žádných větších šrámů. Ve druhém kole ji čeká mladá Ruska Natalja Vichljancevová a pokud Kvitová předvede další dobrý výkon, měla by postoupit do čtvrtfinále.