J&T Banka Prague Open: Skvělý český den! Kvitová prolétla do osmifinále, postupují i Allertová s Plíškovou

- Jan Vojkůvka

Druhý hrací den bojů v hlavní soutěži turnaje J&T Banka Prague Open přinesl pořádnou nálož zápasů s domácími hráčkami v hlavních rolích. Z pětí českých singlistek se do osmifinále prokousaly hned tři – Denisa Allertová, Petra Kvitová a Kristýna Plíšková. Konec na turnaji potkal Barboru Strýcovou, jež prohrála pošesté v řadě, a také Terezu Smitkovou, která hrála proti Kvitové.

Kvitová smetla Smitkovou
Petra Kvitová zvládla úvodní zápas na turnaji J&T Banka Prague Open a v ryze českém souboji přehrála Terezu Smitkovou. Favoritka zápasu vyhrála za 69 minut hladce 6:1, 6:3 a obdivuhodná byla zejména šňůru devíti vyhraných gemů v řadě od stavu 0:1 v prvním setu.

Smitkové se sice podařilo ještě vrátit do hry úspěšným brejkem v páté hře a z 0:3 srovnat na 3:3. Poté však s Kvitovou prohrála tři gemy v řadě a turnaj pro ni skončil. Utkání se podrobněji věnujeme zde.

Strýcová prohrála šestý zápas v řadě
Naposledy se Barbora Strýcová radovala z vítězství v polovině února na turnaji v Dauhá. Od té doby se ale na turnajích trápí a změnu nepřinesl ani domácí podnik v Praze, kde česká tenistka zapsala na své konto šestou porážku v řadě.

Strýcová v duelu s Italkou Camilou Giorgiovou schytala v prvním setu kanára, ale dokázala se v druhém dějství herně zvednout a nadechnou se k obratu. Na svůj výkon z druhé sady ale nedokázala navázat a s turnajem se loučí po prohře 0:6, 6:2, 2:6.

Allertová po měsíční pauze v Praze postupuje
Denisa Allertová se vrátila na kurty po měsíční pauze zaviněné zdravotními problémy. A návrat to byl ve velkém stylu! Česká tenistka v úvodním kole pražského turnaje WTA dokázala přehrát bývalou světovou sedmičku Patty Schnyderovou ze Švýcarska. Allertová úspěšnou devětatřicetiletou kvalifikantku porazila dvakrát 6:4.

Češce se podařilo tlačit na soupeřku hodně při returnu a dosáhla i toho, že v duelu ani jednou nemusela dotahovat ztrátu brejku.

Do osmifinále postoupila i Kr. Plíšková
Úspěšný český den na J&T Banka Prague Open potvrdila také Kristýny Plíšková, jež navázala na postupy Petry Kvitové a Denisy Allertové. Obhájkyně loňského finále se v prvním kole střetla s Běloruskou Aljaksandrou Sasnovičovou, kterou porazila 7:6(5), 6:3 a zahraje si osmifinále.

Česká hráčka v úvodním setu dvakrát nevyužila výhody brejku a nechala svou soupeřkou dosáhnout okamžitých rebrejků, ale ve zkrácené hře, kde původně ztratila vedení 5:2, nakonec slavila výhru. Druhý set už byl o něco jasnější, a ač Sasnovičová smazala ztrátu brejku z druhé hry, Plíšková prorazila Bělorusce podání ještě v osmém gemu a zápas zakončila čistou hrou.

Zápasu se podrobněji věnujeme zde.

Peschkeová s Melicharovou po boji porazily Krejsovou s Malečkovou
Květa Peschkeová vykročila za obhajobou titulu z Prahy úspěšně. S novou parťačkou Nicole Melicharovou ale musely otáčet zápas proti Petře Krejsové s Jesikou Malečkovou. Ty překvapivě vyhrály první set 6:2, pak ale favoritky zápasu zabraly, druhou sadu ovládly 6:4 a nakonec Peschkeová s Melicharovou vyhrály rozhodující supertiebreak jasně 10:4.

1. kolo dvouhry

PETRA KVITOVÁ (10.) – TEREZA SMITKOVÁ (227.) 6:1, 6:3
Šuaj Čang (CHN, 31.) – Stefanie Vögelová (SUI, 101.) 6:4, 7:5
Mona Barthelová (GER, 66.) – Antonia Lottnerová (GER, 158.) 0:6, 5:7
Camila Giorgiová (ITA, 58.) – BARBORA STRÝCOVÁ (26.) 6:0, 2:6, 6:2
Beatriz Haddadová Maiaová (BRA, 63.) – Mihaela Buzarnescuová (ROU, 37.) 1:6, 5:7
Elena-Gabriela Rusová (ROU, 220.) – Bernarda Peraová (USA, 98.) 2:6, 6:1, 7:5
Aljaksandra Sasnovičová (BLR, 55.) – KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (74.) 6:7(5), 3:6
DENISA ALLERTOVÁ (104.) – Patty Schnyderová (SUI, 147.) 6:4, 6:4
Jasmine Paoliniová (ITA, 144.) – Darja Kasatkinová (RUS, 15.) 7:6(6), 6:3

1. kolo čtyřhry
Melicharová, PESCHKEOVÁ – KREJSOVÁ, MALEČKOVÁ 2:6, 6:4, 10:4
STRÝCOVÁ, ŠTEFKOVÁ – Kudermětovová (RUS), Savčuková (UKR) 6:3, 7:5
Liang, Čang (CHN) – Doiová (JPN), Listerová (SWE) 5:7, 7:6(1), 8:10
Irigoyenová (ARG), Janiová (HUN) – Honová (AUS), Sizikovová (RUS) 5:7, 2:6

J&T Banka Prague Open den po dni: 

30.4.
J&T Banka Prague Open: Siniaková slaví postup do osmifinále, Češky v kvalifikaci neuspěly

29.4.
J&T Banka Prague Open: Martincová a Zarycká slaví postup do finále kvalifikace

28.4.
J&T Banka Prague Open: Martincová pokořila favoritku, postupují i Štefková se Zaryckou