Plíšková chtěla být fér. Se ségrou nás to nemine, řekla po odstoupení z Prahy

- Jakub Slunečko

Měl to být velký tahák prvního kola J&T Banka Prague Open – souboj sester Plíškových. Jenže Karolína má za sebou přetěžký program zakončený titulem ze Stuttgartu. Navíc ji začala bolet třísla, a tak se z pražského turnaje odhlásila. „Přišlo by hodně lidí, nebylo by fér, abych jen nastoupila, to pro mě vůbec nebyla varianta,“ řekla Plíšková novinářům.

Přijela přímo do Stromovky, aby se z turnaje osobně odhlásila. „Do poslední chvíle jsem se snažila nastoupit. Vyhrála jsem tady v roce 2015, sídlí tady můj klub, spousta lidí by přišla fandit,“ říkala Plíšková.

Bohužel náročný týden si vybral svou daň. Plíšková za osm dnů odehrála ve Stuttgartu i s Fed Cupem sedm zápasů a únava v kombinaci s poraněnými třísly ji do domácího turnaje v Praze nepustily.

„Karolína nechce hazardovat se svým jménem, už kvůli fanouškům,“ sdělil manažer tenistky Michal Hrdlička. A dodal, že aby se Plíšková fanouškům částečně odvděčila, připraví na úterních 13:30 v areálu turnaje svou autogramiádu.

Co přesně vás k odstoupení z pražského turnaje vedlo?
Bohužel pro turnaj v Praze jsem vyhrála ten ve Stuttgartu. Mám trochu problémy s třísly, zápasila jsem s tím i v týdnu a to mi teď nedovolí nastoupit. Přišlo by hodně lidí, nebylo by fér, abych jen nastoupila, to pro mě vůbec nebyla varianta.

Čím byly způsobeny problémy s třísly?
Asi trochu únavou, možná i povrchem ve Stuttgartu. Zápasů jsem tam odehrála docela dost, nebyl čas zregenerovat, poslední čtyři dny jsem hrála každý den. Nakupilo se to, všechna utkání byla těžká. Doufám, že budu brzo v pořádku. A tady přijdu ségru podpořit. (úsměv)

Oddychla si sestra, že nemusí hrát v prvním kole s vámi?
Když jsme se to dozvěděly, byly jsme obě vyřízený. (smích) Furt jsem nad tím přemýšlela už ve Stuttgartu, což bych asi neměla. Ale ono to stejně jednou přijde, teď jsme se tomu vyhnuly, trochu jsme se s tím smířily a příště už to bude lepší. Ona tady obhajuje finále, bude to pro ni příjemnější začátek.

Kdy přesně jste věděla, že v Praze nenastoupíte?
Do poslední chvíle jsem se snažila nastoupit. Vyhrála jsem tady, sídlí tady můj klub, spousta lidí přijde fandit, bohužel čas na regeneraci není. Jeden den je málo. Kdybych hrála ve středu nebo ve čtvrtek, tak by to možná šlo.

V kapse ale máte čerstvý titul ze Stuttgartu, co pro vás znamená?
Pro mě znamená hodně, ještě na neoblíbené antuce. Věřila jsem si, že se antuce zase něco povede, ale ne hned první turnajový týden. Hodně mi pomohl Fed Cup, zahrála jsem si ve stejné hale, aklimatizovala se a zvykla si na specifický povrch. Titul mi dodal sebevědomí.

Je pro vás jedním z nejcennějších?
Věděla jsem, že na antuce natrénováno mám. Ale že se to povede hned na prvním turnaji sezony… Je určitě jeden z mých nejcennějších. Doufám, že tím to pro mě nekončí.

Finále jste hrála proti Coco Vandewegheové, která v minulosti prohlásila, že je lepší tenistka než vy. Těší takový skalp o to více?
Je trochu arogantní. I proto bylo finále těžké – ne s úplně oblíbenou soupeřku. Celý víkend byl těžký, dozvěděla jsem se, že v Praze mám jít hrát se ségrou. V hlavě spousta myšlenek. Zvládla jsem to ale dobře. Finále bylo dost těžké na nervy, první set byl o pár míčcích. Vždycky je to s ní vypjaté do poslední chvíle. Navíc hrajete o titul, o auto… bylo to vypjaté a já to zvládla o trochu lépe.

Ve Stuttgartu jste nakonec vyhrála dvě auta Porsche – jedno za účast a druhé za titul. Řidičák ale pořád nevlastníte, je to tak?
Už by asi bylo na čase. (smích) Je to časově náročné a v 18 letech jsem to nestihla. Musím dělat řidičák v Monaku, kde je navíc všechno ve francouzštině. (smích) Auta mám v garáži hezký, ale řídit je zatím nemůžu. Turnaj ve Stuttgartu už mi vyhrožoval, že jestli do příště nebudu mít řidičák, nebude mi je už dávat. (smích)

Je to pro vás jubilejní desátý titul, odměníte se?
Dostala jsem auto, už si nic dávat nemusím. Ale deset titulů je hezkých. Poslední půlrok pro mě nebyl nejlepší, výsledky jsem neměla, jaké bych si představovala. Jsem ráda, že teď už bude chvíli klid.

Bude už pro vás antuka oblíbený povrch?
Mám na ní odehráno o hodně víc než všechny Američanky dohromady, takže není důvod, proč by mi to na ni nemělo jít. Neměla jsem ji ráda, protože výsledky nepřecházely. Je to spojené i s pohybem, pořád ho zlepšuju a hodně na něm pracujeme. Věřím, že to může být ještě lepší.