Prosperita Open 2018: Šátral se vrátil výhrou, Nejedlý otočil zápas

- Jan Vojkůvka, David Schlegel

Patnáctý ročník ostravského challengeru Prosperita Open byl v sobotu zahájen prvním kvalifikačním kolem. Do další části bojů o hlavní soutěž se dokázali prokousat také Jan Šátral, který se vrací po zranění, a Pavel Nejedlý. Oba shodně dokázali zvrátit nepříznivě se vyvíjející zápasy. České duo doplnil rovněž Robin Staněk, jenž kvalitním výkonem na servisu přehrál svého krajana Víta Kopřivu.

Nejedlý otočil zápas
Český tenista Pavel Nejedlý vstoupil do kvalifikace v Ostravě vítězstvím nad favorizovaným Maďarem Zsomborem Pirošem. Nejedlý, který startuje na Prosperita Open díky divoké kartě, zvládl předvést obrat v utkání, v němž hladce ztratil první set a po téměř dvou a půl hodinách vyhrál 1:6, 6:4, 7:6(3). Dokázal se zvednout i po třech prohraných gemech ve třetím setu, kdy ze stavu 3:1 rázem prohrával se ztrátou jednoho brejku 3:4 a zvládl úvodní překážku na domácím turnaji.

„V prvním setu jsem jednoznačně prohrál a než jsem se rozkoukal, tak jsem prohrával 0:5. To byl jasně lepší,“ hodnotil po utkání Nejedlý. „Ve druhém se mi začalo víc dařit, bylo to vyrovnanější. Napřed jsem sice nedopodával za stavu 5:3, ale naštěstí jsem ho potom zase brejkl a ve třetím setu se mi nepodařilo potvrdit vedení 3:1. Ztratil jsem dvě podání, ale dotáhl jsem hru do tiebreaku, kde začal soupeř více chybovat.“

Šátral vybojoval při návratu výhru nad Ymerem
Jan Šátral (367.), který se na kurtech představil poprvé od začátku února, zvládl úvodní kolo kvalifikace na ostravské antuce, kde přehrál švédského hráče Mikaela Ymera (360.). Šátral si v utkání vypracoval neuvěřitelných 20 brejkbolů, ze kterých 7 proměnil, na druhé straně přišel pětkrát o podání. I díky své produktivitě tak porazil silného soupeře 7:6(1), 6:2. V úvodní sadě přitom prožil hrůzostrašný úvod střetnutí.

„Začátek nebyl úplně ideální. Začal jsem hned 0:5, což mi úplně moc nepřidalo, ale cítil jsem se i přes tenhle stav celkem dobře. Takže jsem věřil, že se jen prostě zastřeluju, a že se do toho dostanu,“ věřil si Šátral, který dokázal nepříznivý vývoj úvodní sady zvrátit a vynutit si tiebreak.

„Naštěstí soupeř nezahrál úplně dobře a já jsem se postupně dostával do tempa a hrál solidně. Můj výkon šel s postupem času nahoru, což je pro mě dobrá zpráva. Ruka drží, hraju bez omezení,“ potěšilo českého tenistu.

Staněk v českém derby přehrál Kopřivu
V Ostravě došlo v rámci prvního kola kvalifikace také k ryze českému souboji, ve kterém Robin Staněk (601.) porazil na divokou kartu startujícího Víta Kopřivu (604.) 6:3, 6:3. Staněk měl utkání pěvně pod svou kontrolou a soupeři nepovolil ani jeden brejk, přičemž dokázal odvrátit hned pět brejkbolů Kopřivy.

„Zápas byl ohromně těžký, Robin výborně servíroval a moc chyb mi nedaroval. Já jsem chyboval až moc a bohužel to dopadlo, jak to dopadlo,“ sypal si po utkání popel na hlavu Kopřiva.

Poljak v ostravské kvalifikaci dohrál
První kolo kvalifikace se stalo konečnou pro Davida Poljaka (569.), který od pořadatelů obdržel divokou kartu. Český tenista nestačil na sedmého nasazeného Argentince Patricia Herase (344.), se kterým prohrál 3:6, 3:6.

„Ještě nejsem na antuce rozehraný a soupeř hrál dobře. Zvládl lépe důležité míče,“ okomentoval duel Poljak.

Michnev v Ostravě dohrál
Pro Petra Michneva (532.) skončila kvalifikace na Prosperita Open už v prvním kole. Český tenista nestačil na Argentince Juana Pabla Ficoviche (342.), se kterým prohrál za hodinu hry hladce 2:6, 3:6.

„Z mé strany to nebylo úplně špatné vzhledem k tomu, že to byl můj první antukový zápas, ale soupeř hrál lépe a byl solidnější. Já udělal pár lehčích chyb v důležité momenty na svém servisu a soupeř toho využil,“ hodnotil zápas Michnev.

Mertl neudržel vedení, v Ostravě končí
Jan Mertl nebyl vůbec daleko od postupu do druhého kola kvalifikace na Prosperita Open v Ostravě. V souboji s Rusem Ivanem Gachovem vyhrál první set 7:5 a ve třetím po dlouhé tahanici se spoustou brejků nakonec dovedl duel do zkrácené hry. V té ale prohrál hladce 3:7 a po výsledku 7:5, 3:6, 6:7(3) se s Ostravou loučí.

„Zápas to nebyl špatný. Soupeř zahrál lépe v tiebreaku. Já otočil první set z 3:5, taktéž jako ve třetín setu jsem dotahoval ze stavu 2:4," hodnotil duel Jan Mertl. 

1. kolo kvalifikace
Pedro Martinez (ESP) – Jeremy Jahn (GER) 6:0, 4:1 skreč Jahn
Dimitar Kuzmanov (BUL) – Evan Furness (FRA) 4:6, 3:6
PAVEL NEJEDLÝ – Zsombor Piroš (HUN) 1:6, 6:4, 7:6(3)
Grzegorz Panfil (POL) – Jurij Rodionov (AUT) 6:4, 3:6, 0:6
VÍT KOPŘIVA – ROBIN STANĚK 3:6, 3:6
DAVID POLJAK – Patricio Heras (ARG) 3:6, 3:6
Julian Lenz (GER) – Juan Ignacio Galarza (ARG) 6:3, 5:7, 3:6
Mathias Bourgue (FRA) – Javier Barranco Cosano (ESP) 6:3, 6:2
Marco Tepavač (SRB) – Pascal Brunner (AUT) 6:4, 7:5
Bruno Santanna (BRA) – Mate Valkusz (HUN) 6:2, 3:6, 6:4
PETR MICHNEV – Juan Pablko Ficovich (ARG) 2:6, 3:6
Germain Gigounon (BEL) – David Pichler (AUT) 3:6, 6:7(5)
Pietro Rondoni (ITA) – Roberto Marcora (ITA) 4:6, 1:6
JAN ŠÁTRAL – Mikael Ymer (SWE) 7:6(1), 6:2
Ivan Gachov (RUS) – JAN MERTL 5:7, 6:3, 7:6(3)
Pavel Kotov (RUS) – Elliot Benchetrit (FRA) 1:6, 4:6