Konec sportovní dlouhověkosti? Další generace nebudou v pokročilém věku tak úspěšné, říká Nadalův lékař

- Jan Havlovic

Dlouhověkost u sportovců brzy skončí. Alespoň takový je názor lékaře Rafaela Nadal, který tvrdí, že pro další generace sportovců, speciálně tenistů, bude velmi těžké uspět po třicítce. „Bude to pro ně velmi složité,“ říká Angel Ruiz Cotorro.

Roger Federer i Rafael Nadal dokázali uspět na turnajích velké čtyřky i po dosažení třicítky. U jednatřicetiletého Španěla se navíc očekává, že by v dohledné době mohl svou sbírku šestnácti grandslamových trofejí rozšířit. Minimálně na letošním Roland Garros bude patřit mezi horké favority! Na Wimbledonu zase bude favoritem legendární Federer. 

Dle názoru Nadalova lékaře Angela Ruize Cotorra jsou Nadal s Federerem možná poslední tenisté, kteří dokáží být úspěšní i po třicítce. „Zkoumal jsem vývoj u mladých sportovců a jsem si jistý, že se další generace nedostanou v tomto věku na takovou výkonnost,“ říká zkušený odborník.

Španělský lékař je dlouholetou součástí týmu Rafaela Nadala. Cotorro věští svému pacientovi další velké úspěchy. „Dokud si Rafa udrží ambice a vůli vyhrát, bude hrát dál,“ řekl Cotorro v rozhovoru pro magazín Barcelona Open’s.

„Touha je klíčový faktor. Pokud bude Rafa správně psychicky naladěn, může být na vrcholu klidně ještě dalších pár let,“ dodává závěrem uznávaný španělský lékař.